(özel Haber) Laki Vingas Açıklaması

(özel Haber) Laki Vingas Açıklaması

Türkiye’deki azınlıkların içinde özellikle Rum toplumunun oldukça küçüldüğünü belirten Azınlık Hakları Aktivisti Laki Vingas, bu toplumlarının, ayakta kalabilmeleri ve kültür miraslarını devam ettirebilmelerinin 3-5 mülkün iadesiyle mümkün olmadığını ve sürecin hem sosyolojik hem de demografik boyutları olduğuna dikkat çekti.

Vingas, “Her konu için 10-15 yıl bekleyecek durumda değiliz” dedi.


Vakıflar Meclisi’nde azınlık cemaatlerine ait vakıflarının eski temsilcisi Laki Vingas, bu güne kadar vakıflar konusunda önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti. Sürecin daha hızlı tamamlanması ve elde edilen kazanımların toplumların kullanımına açılması gerektiğini belirten Vingas, azınlık grupları içinde özellikle Rum toplumunun oldukça küçüldüğünü ve hem devletin hem de sosyal çevrenin desteğine ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Azınlık toplumlarının, kültür mirasını devam ettirebilmelerinin, 3-5 mülkün iadesiyle mümkün olmadığını belirten Vingas, “2003’te başlayan süreç, 12 senedir devam ediyor. 40 yıldır mahrum olduğumuz taşınmaz grubunu çoğu kez metruk halde alıyoruz ve restore etmemiz gerekiyor. Bu süreçte karşılaşılan ciddi sıkıntılar var. Her zaman iade edilen mülkler ertesi gün, o toplumun kullanımına uygun olmuyor. Azınlık toplumlarının, ayakta kalabilmelerinin ve bu büyük kültür mirasını devam ettirebilmelerinin sosyolojik ve demografik boyutları var. Bu konuları analiz etmek ve hükümet yetkilileriyle görüşmek gerekiyor. Ayrıca hükümetin bu konuda başka bir çaba sarf etmesi ve bunu koordine edecek bir yapı oluşturması gerekiyor. Biz her konu için 10-15 yıl bekleyecek durumda değiliz” ifadelerini kullandı.

“RUM TOPLUMUNUN İKİ TEMEL PROBLEMİ VAR”
Rum toplumunun iki temel problemi olduğuna dikkat çeken Laki Vingas, “Biri demografik diğeri de hukuki olmak üzere iki temel problemimiz var. Sayısal olarak çok küçük kalmış bir toplumuz. Ayrıca Rum toplumunu ilgilendiren Ruhban Okulu gibi bazı temel hukuki problemler de yaşıyoruz. Ancak son yıllarda çözüm getirme açısından çok önemli bir irade sözkonusu. Çözüm yolları aranıyor ve bazı sorunlar çözümle sonuçlanıyor. Ancak sorunların çok daha hızlı bir şekilde sonuçlanması gerektiğine inanıyoruz. Azınlık toplumlarımızın demografisi iyi durumda değil, global dünyanın hızını yakalayabilmemiz için sorunlarımızı hızlıca çözmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“DAVUTOĞLU’NUN SÖYLEMLERİ ÇOK ÖNEMLİ”
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gayrimüslim azınlık temsilcileriyle bir araya geldiği 11 Şubat tarihindeki programa katılan Laki Vingas, vurgulanan mesajların önemine dikkat çekti. Davutoğlu’nun, “Siz bu toprakların asli çocuklarısınız” açıklamasını değerlendiren Laki Vingas, “Aidiyet ve kimliklerimizle ilgili Başbakan’ın ifadeleri bizi çok mutlu etti. Biz yıllarca bu konularda zarar gördük. Başka ülkelerle olan siyasi problemleri taşımak zorunda kaldık. Bu açıdan Başbakan Davutoğlu çok önemli vurgular yaptı. Biz kendimizi her zaman asli unsurlar olarak gördük ama devlet yetkililerinden bunu dinlemek bizi çok mutlu etti” diye konuştu.

Sivil bir anayasa istediklerini de belirten Laki Vingas, “Özgür, çoğulcu, bütün kültürlere ve kimliklere eşit duran, herkesin içinde rahat edip güvende hissedebileceği ve ‘Bu benim anayasam’ diyebileceği bir anayasa istiyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile