(özel Haber) Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunları Tartışıldı
Şanlıurfa’da, Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Programı kapsamında düzenlenen iki günlük yönetici toplantısına katılan Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman ile kaymakamlar arasında ilginç ‘taltif’ diyalogu yaşandı.
Şanlıurfa’da özel bir otelde düzenlenen yönetici toplantısının ikinci gününde, 19 ilden programa katılan 68 vali yardımcısı ve kaymakama Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Temsilcisi Dr. Gökhan Yıldırımkaya tarafından ‘Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığını Geliştirmede Eşgüdüm ve Kamu Yönetimi’ konusu anlatıldı. Sonra kürsüye çıkan Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman da, ‘Mevsimlik Tarım İşçilerine Yönelik Yasal Düzenlemeler’ hakkında bilgi verdi.
Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik ‘tarla yerine okula koş, yevmiyeni al’ projesi ile bin 750 çocuğu yeniden okula kazandıran Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat’tan övgüyle bahsetti. Vali Yardımcısı Duman’ın konuşmasının ardından söz alan Konya’nın Ereğli Kaymakamı Şakir Erdem, Duman’a ilginç bir soru sordu. Kendisini tanıtarak konuşmasına başlayan Erdem, “Dün Akçakale Kaymakamı’nın çalışmasından Vali Bey övgüyle bahsetti. Şimdi siz de övgüyle bahsettiniz. Kaymakam beyi tanımıyorum ama başarı belgesinin verilmesini beklerdim. Acaba başarı belgesi verildi mi kendisine” dedi.
Beklemediği soru ile karşılaşan Duman da, Akçakale Kaymakamı Fırat’a yönelerek, “Başarı belgesi verildi mi” diye sordu. Duman da, Kaymakam Fırat’ın "Hayır" cevabı üzerine, "Taltif yok biz de, pek taltif yok valla. Ama Akçakale Kaymakamımızın diğer sınır ilçesindeki kaymakamlarımızın bu konu dışında olan Suriyeliler konusunda çok değerli çalışmaları var. Fedakarca çalışıyor arkadaşlarımız. Bunların içerisinde mevsimlik tarım işçilerine de yönelmişler. Ne mutlu bize. Bunu da düşünmüşler, bu yüzden ekstra çalışma yapmışlar” diye konuştu.
Vali Yardımcısı Duman, Kaymakam Erdem’in ısrarı üzerine tekrar Kaymakam Fırat’a yönelerek, “Verildi mi bir şey” diye sordu. Duman, Kaymakam Fırat’ın "Yok almadım" cevabı üzerine tekrar gülümseyerek, "Yok almamış" dedi.
Bunun üzerine Eskişehir’in Alpu ilçesi Kaymakamı Mehmet Zahid Doğu, Kaymakam Fırat'ın sorunu kaynağında çözdüğünü vurgulayarak şunları söyledi: “Biz bu çocukları alana geldiklerinde ya bulamıyoruz ya da bulduğumda belki devletten 140 TL çıkıyor. Niye böyle bir kaymakama taltif verilmiyor, başarı belgesi verilmiyor? Takdirlerinize arz ederim.”
Toplantıyı yöneten Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Uygulama Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Zeynep Şimşek devreye girerek, “Suriye çalışmasıyla birleştirilecekmiş” esprisi yaptı. Fırat’ı salondakilere alkışlatan Şimşek, “Kaymakamımız lütfen kendisine ‘aferin’ desin. Önce kendimize aynanın karşısına geçip ‘aferin bana’ deyin. Boşverin diğerlerini. Ben öyle düşünüyorum” diye konuştu.
Kaymakam Fırat ise meslektaşlarının desteklerine ve salondaki esprilere gülerek tepki verdi.
Toplantı, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Mete Köksal’ın ‘Tarımda Çalışanlar Açısından Teratojenler’ adlı sunumuyla sürdü.