- Muhittin Usta'nın Azmi Hayran Bıraktırıyor

- Muhittin Usta'nın Azmi Hayran Bıraktırıyor

Van’da yaklaşık olarak 36 yıldır aynı yerde açtığı küçük ayakkabı tamir tezgâhıyla 5 kişilik ailesini geçindirmeye çalışan 56 yaşındaki Muhittin Deniz’n azmi hayran bıraktırıyor.

Çocuklukta çırak olarak başladığı iş serüvenini İHA Muhabirine anlatan Muhittin Deniz, “1980 yılından bu yana Hz Ömer Camii karşısındaki kampüs durağında açtığım küçük ayakkabı tamir tezgahımda ekmeğimi kazanmaya çalışıyorum. Bu işe çocuk yaşta başladım. Neredeyse 40 yıldır bu sektördeyim. O dönemlerin en parlak sektörlerinden olan ayakkabı tamiri bu günlerde hazır giyim sektörünün getirdiği ucuzluktan dolayı adeta tarihe karıştı” dedi.

“EL EMEĞİ VE ALIN TERİ İLE ÇOCUKLARIMA BAKIYORUM”

Makineleşmeye direnen son ustalardan olduğunu belirten Muhittin Deniz, “Mesleğimizi bu günlere kadar getirdik. Ancak artık tamir pek yapılmıyor. Ucuz lastik ayakkabılar işlerimizi tamamen bitirdi. Ben burada genelde ayakkabı boyayarak geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Tabi ilk geçmişe başladığımız zaman şimdiki gibi ayakkabılar ucuz değildi. Onun için alınan ayakkabılar tamir edilerek yıllarca giyilirdi. Kösele ayakkabı ve çarık diye adlandırdığımız ayakkabılar vardı. Bunlar oldukça pahallı ve sağlamdı. O yüzden ayakkabı alanlar yıllarca bunları tamirden geçirerek giyerdi. Bu sayede bize de iş çıkardı. Yıllarca yaz kış demeden bu tezgâhımı burada çalıştırdım. Çok kötü günler yaşadım, defalarca zabıtaların baskısına maruz kaldım. Ancak yapacak başka bir iş olmadığı için bu işe devam ettim. El emeği ve alın teri ile çocuklarıma baktım ve evimi geçindirdim. Şimdi ise, makineleşme ve ayakkabı sektörünün gelişmesi, ucuz ayakkabıların ortaya çıkması işlerimizi bitirme aşamasına getirdi” şeklinde konuştu.

“HALKIN ÇOĞU SAĞLIKSIZ AYAKKABI GİYİYOR”

Halkın çoğunun sağlıksız ayakkabı giydiğini de sözlerine ekleyen Muhittin Deniz, vatandaşlara özellikle deri ve kösele ayakkabı tercih etmeleri tavsiyesinde bulunarak, “Kalitesiz ayakkabılarla insan sağlığıyla oynanıyor ondan sonra hastalıklar da başlıyor. O yüzden ayakkabı alırken kalitesine mutlaka dikkat edilmeli” diye konuştu.

“GENÇLERE TAVSİYEM OKUSUNLAR VE BENİM GİBİ OLMASINLAR”

Ayakkabı taban ve topuk değişimi, dikiş, boyama gibi işleri yaptığını belirten Muhittin Deniz, "Akşama kadar çalışıp kazandığım 4-5 lira parayı da yol parasına oraya buraya verince elde bir şey kalmıyor. 5 kişilik bir aileyiz geçimizi bununla sağlıyoruz Allah’a şükürler olsun bu elimizden geliyor bunu yapıyoruz. Gençlere tavsiyem okusunlar ve benim gibi olmasınlar. Bana bakıp örnek alsınlar ve mutlaka okusunlar. Bana imkan sağlansaydı zamanında çalışıp bu mesleği ölümsüzleştirirdim fakat artık bizden geçti zaten sektör de bitti” dedi.

“30 YILLIK VEFA ÖRNEĞİ!”

Yaklaşık olarak 30 yıldır Muhittin ustayı tanıdığını ve ondan vazgeçmediğini anlatan Vezir Bakan isimli vatandaş ise “30 sene önce arkadaştık. Ben Bodrum’a gittim ağabeyi burada kaldı. Her geldiğimde mutlaka yanına uğrar eskilerden konuşuruz çayını içerim. Kendisini de çok seviyorum. Tabi 30 yıl önce ile bugünün kıyaslayamazsınız buralar çok değişmiş. Ayakkabı almıştım rengini beğenmedim ustamdan siyaha boyattım. 30 yıldır olduğu gibi yine kendisini tercih ettim” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile