Vatandaşların canını ve malını korumak ve kurtarmak için kendi canını ortaya koyan itfaiye erleri, 24 saat tetikte bekliyor.
Olay yerinde neyle karşılaşacaklarını bilemeyen itfaiye erleri, kimi zaman ölümle bile burun buruna kalıyor. Yangınlar, trafik kazaları ve doğal afet durumlarında ihbar alır almaz hemen harekete geçen itfaiye erlerinin 24 saati görüntülendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı olan 'can kurtaran' itfaiye erleri, dinlenirken bile her an bir ihbar gelecek gibi hareket ediyor. Gece nöbetinde kendi koğuşlarında dinlenen itfaiye erleri, sabah 07.00'de kalkarak göreve hazırlanıyor. Kıyafetleri ile birlikte yatan itfaiye erleri, hemen montlarını giyip yeni bir güne hazırlanıyor.
SPORLA GÜNE BAŞLIYORLAR
İtfaiye erleri spor yaparak güne başlıyor. Kamuflajlarını çıkartıp, spor kıyafetlerini giyen itfaiye teşkilatının neferleri, Üçevler Mahallesi'nde bulunan komuta merkezi içindeki kondisyon merkezine geçiyor. İtfaiye araçlarının yanındaki alanda sporunu yapan itfaiye personeli, daha sonra nöbetini devrediyor. 12 saat çalışma, 24 saat dinlenme şeklide mesai programı olan itfaiye erleri, nöbeti devraldıktan sonra itfaiye araçlarının günlük bakımını yapıyor. Kendi aracı gibi itfaiyeye ait kurtarma ve söndürme araçlarını teker teker kontrol eden ve temizliğini yapan personel, daha sonra bekleme odasında ihbarların gelmesini bekliyor. Her gelen ihbarın ardından en kısa zamanda olay yerine geçen itfaiye erleri, olaylara büyük bir heyecanla koşuyor.
İtfaiye erleri daha sonra gün içinde mahalle eğitimi alarak muhtemel bir olay anında adres bulma konusunda becerilerini geliştiriyorlar.
MİNİK EMRE'Yİ HEMEN KURTARDILAR
Her gelen ihbarı değerlendiren itfaiye erleri, Nilüfer ilçesi Beşevler Mahallesi’nde ayağı su giderine sıkışan 4 yaşındaki Emre Nur'u kurtardı. Kısa sürede olay yerine intikal eden itfaiye erleri gözyaşlarına boğulan Emre'yi sakinleştirdi. Kaldırım taşını demir levyeyle söküp çocuğun ayağını bulunduğu yerden çıkaran itfaiye erleri, minik Emre'yi annesine teslim etti.
Bir binaya girerken binanın içinde ne ile karışılacağını bilemeyen itfaiye personeli, zaman zaman yaralanmalar da yaşıyor. "Bu meslek ancak sevilerek yapılır" diyerek mesaj veren itfaiye çalışanları, insan hayatını kurtarmanın çok güzel bir şey olduğunu söyledi.
Bursa İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, itfaiyecilerin her zaman diken üstünde olduğunu belirterek, bu için gönüllük esasıyla yapılabileceğini dile getirdi. "Benim personelimin hepsi bu mesleği severek ve gönülden yapar" diyen Doğan, "Diken üstünde oturmak diye bir tabir vardır. Bursa'da itfaiye teşkilatımız 17 grupta diken üstünde oturmaktadır. Hatta ben itfaiyecinin uyuduğunu bile düşünmüyorum. Sadece akşam 10.00 ile sabah 07.00 arası istirahate çekilir. İtfaiyeci en ufak her ihbarda bu sıradan bir kedi kurtarma operasyonu, sıkışmalı kaza da olabilir, bir yangın da olabilir hepsine aynı duyarlılık ve heyecanla koşarak, aracımıza binerek olay yerine gidiyoruz. Araçlarımızda yanmaz elbiselerimizi, oksijen maskelerimizi takarak yangın yerine çok hızlı bir şekilde ulaşırız" dedi.
"HALA İLK HEYECANIM DEVAM EDİYOR"
30 yıldır itfaiyecilik mesleğiyle uğraşan İbrahim Karadeniz, "Mesleğimi çok seviyorum. Ben hep itfaiyeci olmayı istiyordum. İstediğime kavuştum. Bir insanın hayatını kurtarmak farklı bir duygu. Mağdur olan bir insanı kurtardığım zaman bu mutluluk bana yetiyor. Hala ilk heyecanım devam ediyor. Ben mesleğime doyamadım. Hala da gururla devam ediyorum. Olay yerine en hızlı bir şekilde gitmeye çalışıyoruz. Sonuçta gittiğimiz zaman ne ile karşılaşacağımızı bilemiyoruz" diye konuştu.
(özel Haber) Onların İşi Hayat Kurtarmak
İnsan hayatını kurtarmak gibi önemli görevleri olan itfaiyeciler, kutsal mesleklerini gece gündüz demeden yapıyor.