(Özel Haber ) Ortopedik Engelli Vatandaştan Hayat Kurtaran Hizmet

(Özel Haber ) Ortopedik Engelli Vatandaştan Hayat Kurtaran Hizmet

Konya’da, ortopedik engelli bir kişi, oluşabilecek kazaları en aza indirecek koltuk değneği, kanedyen ve bastonların yere daha sağlam basmasını sağlayacak bir lastik üretti.

Konya’da işçi emeklisi ve 40 yılı aşkındır ortopedik engelli olan 48 yaşındaki Rıza Telli, tasarlayıp ürettiği yürüyüş destekleri lastiğiyle ortopedik engelli kişiler için oluşabilecek kazaları minimuma indiriyor. Ortopedik engellilerin sıkıntılarını çok iyi bildiğini anlatan Telli’nin kullandığı koltuk değneklerinin yüzeye temas eden kısmının çabuk yıpranmasından dolayı sıklıkla kayma, düşme gibi kazalar yaşadıklarını ifade etti.

Yaşanan bu sıkıntıları çözme adına Rıza Telli, bir arkadaşıyla birlikte yürüyüş desteklerinin ucuna takılan, 360 derece dönebilen ve meyilli zeminlerde hareket edildiğinde ortopedik engelli kişiye hareket kabiliyeti sağlayan bir lastik tasarladı. Koltuk değneği, kanedyen, bastonların ortopedik engelli insanların ayakları olduğunun altını çizen Telli, yürüyüş destekleri için tasarlayıp ürettikleri lastiklerle ortopedik engelli kişilerin yaşayacakları ciddi kazaları büyük ölçüde önlediklerini belirtti.

Kırk yılı aşkın ortopedik engelli ve koltuk değneği kullandığını söyleyen Rıza Telli, “Koltuk değneği kullanmanın ne kadar zor olduğunu en iyi bilenlerdenim. Normal bir insanın ayakları neyse engelli birinin bastonu, koltuk değneği ya da kanedyeni odur. Çünkü biz gerek evde gerek dışarıda koltuk değneksiz hareket edemiyoruz. Bu bizim bir parçamız. Böyle olunca koltuk değneklerinin yere temas eden yerinin kaymaması bizim için son derece önemli. Bunun kaymaması için kullanılan malzemenin sağlam olması lazım. Piyasada kullanılan malzemeler son derece basit ve çabuk eskiyen türden. Çünkü piyasadaki değneklerin yere tek taraflı basmasından dolayı çabuk aşınıyor ve kaymalara neden oluyor” dedi.

Yolda yürürken kayma düşme gibi ciddi kazaları yaşayan biri olarak bu duruma çözüm bulmak istediğini anlatan Telli, şöyle konuştu: “Rasim Bastırbek arkadaşımla birlikte yaptığımız araştırmalar neticesinde 360 derece dönebilen, meyilli zeminde hareket edildiğinde, kullanıcının denge sağlamak için ekstra güç sarf etmesine gerek kalmayan bir lastik ürettik. Ürettiğimiz lastiğin 360 derece dönmesi değnek ucunda aşınma ve koltuk altında oluşacak hasarı minimuma indirmektedir. 25 derece sağa ve sola eğim alması rampalarda, merdivenlerde, yollardaki engebeler gibi yerlerde bize kullanım kolaylığı sağlıyor.”

TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ’DEN ‘FAYDALI MODEL’ BELGESİ

Ortopedik engelli Rıza Telli, üretilen oynar başlıklı lastik için Türk Patent Enstitüsünden Faydalı Model belgesi aldıklarını söyleyerek, “Daha sonra bu lastikleri gerek A ve B serisi olmak üzere iki tür ürettik. A serisi koltuk değnekleri için B serisi ise kanedyen ve bastonlar için ürettik. Türkiye’de resmi rakamlara göre 450 bin ortopedik engelli var. Yolda yürürken, merdiven çıkarken kullanılan baston lastiğinin yırtılmasının sonuçlarını düşünebiliyor musunuz? Ürettiğimiz bu lastik engelli vatandaşlara güven veriyor. Yolda yürürken kayma sıkıntısını yaşamıyoruz. Koltuk değnekleri kürek kemiğine ve koltuk altını ağır hasarlar veriyor. Fakat bu lastiğin fonksiyonuyla bu tür sıkıntılar da ortadan kalkıyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile