Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile ortaklaşa yaptığı projeyle asırlık çınarların tohumların yeniden yükselecek. Bursa’nın Yeşil Türbe, Muradiye, Ulucami, Koza Han’ı kadar, çınarları da tarihe şahitlik etti. Her birinin ilginç hikayesi ve halk arasında anlatılan efsaneleri, bu ağaçları insanların muhayyilesinde kadim şehrin ayrılmaz bir parçası haline getiriyor. 600 yaşını dolduran İnkaya Çınarı, gövdesinde özsuyu aktığı için ağlayan çınar adını alan 743 yaşındaki Ağlayan Çınar ve Bursa’daki tarihe kök salmış diğer 6 çınarın tohumları 3 yaşına geldi.
Bursa’nın Osmanlı tarihinin ilk başkenti olduğunu ifade eden Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Osmanlıyı çınarların temsil ettiğini söyledi.
Bursa’da Osmanlı’dan kalan çok sayıda tarihi çınar olduğuna işaret eden Coşkun, "Bursa Büyükşehir Belediyesi bu tarihi çınarların neslinin devam etmesi için Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte bir çalışma gerçekleştirdi. İmzalanan protokolle Bursa’daki 8 adet tarihi çınardan 2013 yılında tohumlar alınarak burada üretildi. 2018 yılında bu çınarları Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edeceğiz. Her bir çınardan aldığımız 100 tohumdan fidanlarımızı ürettik. Bunların nereye dikileceğini Bursa Büyükşehir Belediyesi belirleyecek" diye konuştu.
Çınarın sadece bir ağaç olmadığını ifade eden Coşkun, "Bu çınarların ağaç olmasının yanında başka manaları da var. Çınar tarihimizi bize gösteriyor. Çınar deyince Bursa’ya değer katan padişahları hatırlıyoruz. Ecdadımızı, kökümüzü ve geldiğimiz yeri hatırlıyoruz. Onun için bu çınarlara hizmet ederken, ormancı olmanın ayrı bir hazzını yaşıyoruz. Bu çalışmanın haricinde Bursa’nın farklı bölgelerine ise 5 bin adet çınar dikeceğiz" dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında İnkaya, Ağlayan, Eskicibaba, Geyiklibaba, Kavaklı, Altıparmak, Yağcılar ve Nostalji çınarlarının tohumları alındı.
Osmanlı'ya Şahitlik Eden Çınarlar Yeniden Doğuyor
Bursa’nın timsali İnkaya ve Ağlayan Çınar gibi 8 tarihi çınarı, tohumlarından yeniden yükselecek.