Para Etmeyen Nar Ekşi Oluyor

Para Etmeyen Nar Ekşi Oluyor

Türkiye’nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescillenmiş tek sofralık narı olan ve İçel’in Silifke ilçesinde yetiştirilen “Keben Narı”nın hasadı biterken, bu yıl fiyatın düşük olması nedeniyle üreticilerin yüzü gülmedi.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı açıklamada, Göksu Vadisi köylerinde üretimi yapılan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan “33 N16” olarak tescillenmiş Türkiye’nin tek sofralık narı olan Silifke aşısı “Keben Narı”nın hasadının tamamlandığını söyledi.



Bu yıl bin 500 dönüm araziden 2 bin ton Hicaz narı hasadının yapıldığını anlatan Can, Keben narının hasadının tamamlandığını, bu türde geçen sene 3 bin dönüm araziden 5-6 bin ton arasında rekolte elde edildiğini bu yıl ise 2 bin dönüm araziden 3 bin ton hasat yapıldığını rekolte de düşüş olduğunu bildirdi.

Keben Mahallesi Muhtarı Murat Temur, Keben narının adını Göksu Vadisi’ndeki Keben köyünden aldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Keben narı aroması, görünüşü, tatlı mayhoş tadıyla diğer narlardan ayrılıyor. İnce kabuğu ve iri taneleriyle bu tür, genelde sofralık olarak tüketiliyor. Narımız tescilli markası ve kalitesiyle ilgi görüyor. Keben narının hemen hemen tamamı yurt içinde tüketiliyor. Yeni alanların tarıma açılmadığı gibi üretici her geçen yıl nar üretiminden vazgeçip erik üretimine yönelmektedir. Rekolte her yıl düşmektedir. Bu yıl narın kilosu 1 ila 2 TL arasında değişen fiyatlarla satıldı” dedi.

ÇATLAYAN NARLAR NAR EKŞİSİ OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR

Dalında çatlayan ve kilosu 10 kuruşa satılmayan narlar, nar ekşisi yapılarak değerlendiriliyor. Keben Mahallesi’nde nar ekşisi yapımına başlayan vatandaşlar, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak üzere saklarken, kalan kısmını ise satarak aile bütçelerine katkı sağlamayı hedefliyor.

Yapımı son derece zahmetli olan ve 15 kilo nardan çıkartılan 1 kilo nar ekşisi ise, kilosu 15 ila 20 TL’den satılıyor.

Nar üreticisi ve Keben Köyü Muhtarı Murat Temur yaptığı açıklamada, dalında çatlayan ve kilosunu 10 kuruşa satamadıkları narları nar ekşisi yapıp kilosu 15 ila 20 TL’den satmayı hedeflediklerini kaydetti.

Nar ekşisinin özellikle köylü kadınlar tarafından büyük emeklerle yapıldığını ifade eden Temur, nar ekşisinin sofraların vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olduğunu belirtti.

Nar ekşisi yapımı hakkında da bilgi veren Murat Temur, şunları söyledi:

“Narlar ortadan kesilerek ikiye ayrılır. Yaş kesilmiş ağaç sopalarla, kesilen bu yarım narların kabuk kısmına vurularak taneleri kabuktan ayrılır. Ayrılmış olan taneler daha sonra temiz bir şeker çuvalının içine konarak, sert ve temiz bir zemin üzerinde, kuvvetlice biri tarafından çiğnenip suyu sıkılır. Sıkılan nar suyu büyük bir kaba konarak 3 saat kaynatılır. Kaynatılma sırasında, üzerinde oluşan köpük bir süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılır. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indirilir ve soğutma işlemi ile şişelenme yapıldıktan sonra işlem tamamlanır.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile