Haldun Tunçer, saf derileri işleyerek geçmiş yıllarda kullanılmış eserlerin benzerlerini günümüzde de yaşatmaya çalışıyor. Deriyi işleyerek ve şekil vererek ortaya çıkardığı ürünlerine diğer illerden ve yurt dışından 5 ülkenin sipariş verdiğini söyleyen Tunçer, pet şişelere ve kapakların üstüne deri ile işleme yaparak Osmanlı miğferi ortaya çıkarıyor. Tunçer, Yunanistan benim ürünlerimin üzerine `Yunan malıdır yazmamı istedi." dedi ve yaptığı işin atalarından kalma bir sanat dalının devamı olmasındandolayı söz konusu siparişleri iptal ettiğini söyledi.
Deri işçiliğinin Türklerin yazılı tarihi kadar eski olduğu söyleyen deri işleme ustası Haldun Tunçer, "Yaptığım iş, esasında bizim atalarımızdan kalma bir sanat dalının devamıdır. Deri işçiliği, deri oymacılığı bizim yazılı tarihimiz kadar eski bir şeydir. Yazılı tarihimiz kadar eskidir diye iddia etmem de ilk yazılı kaynaklar Sivas ve çevresinde Selçuklu Dönemi`nde yazılmıştır. Onların da kapakları deriden işlenmiştir" diye konuştu. "YÜREĞİMDE OSMANLI İŞÇİLİĞİ YAPMAK VARDI" Haldun Tunçer, eşiyle birlikte kurduğu atölyede dericilik sanatı ile ilgili ürünler ortaya çıkardığını söyledi. Uzun yıllar doğaçlama çalıştıklarını belirten Tunçer, "Biz yıllardır eşimle birlikte Ege Bölgesi`nde kurduğumuz atölyeler ile dericilik sanatı ile ilgili ürünler çıkardık. Uzun yıllar doğaçlama çalıştık. Büyü defteri veya antik defterler gibi çalışıyorduk ama yüreğimizde hep Osmanlı`nın, Selçuklu döneminin o benzeri olmayan işçiliği vardı. Bunları araştırırken bu tarz atölyelerin kalmadığınıöğrendik ve bu şekilde bir atölye kurduk." şeklinde konuştu. "SİVAS`A KIŞ TATİLİ İÇİN GELDİM, BİR DAHA DÖNEMEDİM" Sivas`a akrabalarını ziyaret etmek için kış tatilinde geldiğini söyleyen Tunçer, Sivas`ta gördüğü motiflere hayran kaldığı için gitmediğini söyledi. Sivas`ta bulunan El Yazmaları Kütüphanesi`nde tarihi ürünler ile karşılaştığını söyleyen Tunçer, "Sivas`a geldiğimizde el yazmaları kütüphanesinde bu ürünler ile karşılaştık. Misyon olarak o ürünleri hayata geçirmeyi üstlendik. Zaten deri defterler yaparak geçtiğimiz yıllarda birkaç ödül almıştık. Yurtdışından da taleplerimiz vardı. Burada da aradığımızmalzemeyi bulunca atölyemizi Sivas`a kurduk. İki yıldır da buradayız. Tabi burada sadece el yazmalarını değil ciltleri incelerken, mimariyi, Divriği`de bütün dünyanın tanıdığı o caminin işlemeleri, çift başı kartal motifleri, Selçuklunun devlet arması gibi motifleri atalarımızın yöntemleriyle deriye işledik. Bunu bizden başka da dünyada yapan yok" dedi.
"YUNANİSTAN ÜRÜNLERİME `YUNAN MALI` YAZMAMI İSTEDİ" Deri işlemeciliği sanatı ile Osmanlı ve Selçuklu Dönemi`ne ait miğferler yaptığını belirten Tunçer, Yunanistan`ın Truva ve Yunan savaşçılarının miğferleri için sipariş verdiğini söyledi. Yunanistan`ın 5 tane miğfer siparişi verdiğini ve yaptığı ürünlerin üzerlerinde `Yunan malı` yazmasını istediğini söyleyen Haldun Tunçer, "Geçen yıl pet şişeden miğfer yapan atölye diye ilgi gördük. Talep eden bir firmanın 5 bin tane siparişi vardı. Periyodik olarak bu siparişlerin devamı gelecekti. Firma Selçuklu ya daOsmanlı miğferi olarak değil de Yunan savaşçısı ya da Truva savaşçısı miğferleri tasarlarsak sipariş vereceğini söyledi. Biz bir tane hazırladık. Onlardan sipariş geldi. Ürünleri masaüstü, ayaküstü ve duvar lambası olarak tasarlayıp toplamda 5 bin tane yapıp yollayacaktık. Ancak üzerine İngilizce olarak `Yunan malıdır` yazılacaktı. Altına da Yunanistan bayrağı basılacaktı. Yaparken benim zoruma gitti. Ben Sivas`ta bir atölye sahibiyim. Atalarımızın ürünlerinden yola çıkarak yaptığımız bir ürün. Ben üzerineniye `Yunan malıdır` yazayım. Sonra yurt dışından destek geldi. Sen üzerlerine, `Türk malıdır` yaz, biz alırız dediler" ifadelerini kullandı.
Tunçer, ayrıca yaptığı ürünler için yurt dışından 5 ülkenin sipariş verdiğini söyledi.
(özel Haber) Saf Deri Elinde Can Buluyor
Sivas`ta yaşayan 47 yaşındaki Haldun Tunçer, saf deriyi işleyerek Osmanlı döneminde kullanılan miğfer, saat, çerçeve, sandık gibi eşyalar üretiyor.