Yaklaşık bir yıl öncesine kadar, devam eden çözüm süreci ile birlikte, sık sık tarihi mekanları ve kahvaltısıyla gündeme gelen Sur ilçesi, 7 Haziran seçimlerinden sonra sokağa çıkma yasağı ve çatışmalarla anılır oldu. Yasağın bazı mahallelerinde devam ettiği ilçede yetiştirilen güvercinler ise Türkiye’yi temsilen sokulduğu yarışmalarda, şampiyon oldu. İlçede 20 yıldır güvercin yetiştiriciliği yapan 4 çocuk babası Yaşar Tektaş, eğittiği güvercinlerle Türkiye adına ilklere imza attı.
2013, 2014 ve 2015’te yurt dışında yapılan çeşitli organizasyonlara yetiştirdiği posta güvercinleri ile katılan Tektaş, kırılması güç rekorlara imza attı. Tektaş, Almanya’da yapılan bir açık arttırmada ise, Türkiye’nin en pahalı kuşuna 2 bin 522 avroya Çinlilere sattı. Kendi ürettiği yemlerle kuşlarını eğiten Tektaş’ın hedefi, 2016 yarışmalarında da şampiyon olmak.
“Dinamit kardeşler”
Yetiştiriciliğe, yurt dışından posta güvercinleri getirerek başladığını anlatan Tektaş, “İlk sene İstanbul’da katıldığımız organizasyonda şampiyon olduk. Büyük ödülü biz aldık. İkinci sene Avrupa’ya açıldık. İki kupayla ülkemizi temsil ettik. Bayrağımızı hep zirvede taşıdık. Avrupa’ya ilk kuşu biz sattık. 2015’te yine kazandık. Kuşlarımız aynı ırktır, aynı anneden geliyor. Türkiye’de profesyonel amaçlı posta güvercini işini 20 yıldır İstanbul’daki dernekler yapıyor. Onların 20 yılda yapamadığını biz 2-3 senede yaptık. Şampiyon kuşlarımız ‘Dinamit Kardeşler’ dünyada tanınan kuşlar oldu. Ülkemizi temsilen yurt dışında katıldığımız organizasyonlarda elde edilen başarılardan dolayı Türkiye’yi temsilen yurt dışına satılan ilk ve en pahalı kuş unvanını ‘Dinamit kardeşler’ aldı. 3 yıl üst üste kazandık. 2016 yarışlarına da hazırlanıyoruz. Antrenmanlarda birinci geliyoruz” dedi.
Sur'un Şampiyon Güvercinleri
Son bir yıldır adı sokağa çıkma yasakları ve çatışmalarla anılan Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, Yaşar Tektaş adlı yetiştiricinin eğittiği posta güvercinleri, Türkiye adına sokulan 3 büyük organizasyonda şampiyon oldu. Tektaş, posta güvercinlerinin İstanbul’da profesyonel olarak 20 yıldır yetiştirildiğini belirterek, 20 yılda yapılamayanı 3 yılda yaptıklarını anlattı.