(özel Haber) Tekirdağ’da 4.yüzyıla Ait Kilometre Taşı Bulundu

(özel Haber) Tekirdağ’da 4.yüzyıla Ait Kilometre Taşı Bulundu

Tekirdağ’da 4. yüzyıl Roma dönemine ait kilometre sınır taşı bulundu.


Taşın, Roma İmparatoru Diocletianus döneminde kişilerin mülklerini belirlemek amacıyla İmparator adına sınırların belirlenmesi amacıyla konduğu tahmin ediliyor.

Edinilen bilgiye göre, Tekirdağ Süleymanpaşa Merkez ilçesinde gazete sahibi Fatih Erge ve Atılgan Alkıran, manzara fotoğrafı çekmek amacıyla Tekirdağ Naip köyü etrafına gezintiye çıktı. İki arkadaş bir süre Tekirdağ Naip köyü güney cephesinde manzara fotoğrafı çekmeye başladılar. Çektikleri fotoğrafları incelediklerinde bir taşın üzerinde yazı olduğunu fark ettiler.

Fatih Erge ve Atılgan Alkıran taşın tarihi eser olduğunu fark edince Tekirdağ eski Müze Müdür Mehmet Akif Işıl’a haber verdi. Taşın bulunduğu yere giden eski Müze Müdür Mehmet Akif Işıl ve Trakya bölgesinde konu ile ilgili doktora tezi yapan Dr. Mustafa Sayar taşı inceleyerek 4. yüzyıla ait yıllık kilometre sınır taşını olduğunu tespit etti.

"TEKİRDAĞ NAİP KÖYÜNDE BULUNAN TAŞ 4. YÜZYILA AİT ROMA DÖNEMİNDEN KALMA KİLOMETRE SINIR TAŞI OLDUĞU TESPİT EDİLDİ’’
Eski Müze Müdür Mehmet Akif Işıl, taş üstündeki yazıların Diocletianus döneminde yazılmış kadastro taşı olduğunu belirtti.

Eski Müze Müdür Mehmet Akif Işıl, "Fatih Erge beni telefon ile aradı. Fotoğraf çektikleri sırada yazılı bir taş olduğunu bulduğunu söyledi.

Yazılı taşın hangi döneme ait olduğunu ve bizden bilgi istedi. Söz konusu yazılı taş olunca, taşlarla ilgili Trakya bölgesinde araştırma yapan ve Trakya bölgesinde perintos yazıtları ile ilgili doktora tezi yapan Dr. Mustafa Sayar’a haber verdik. Taşın bulunduğu bölgeye gittik. Taşın üzerindeki yazıları okuduğumuzda, taşın imparator Diocletianus döneminde kadastro taşı olduğunu ve bölgede yine Diocletianus dönemine ait bunun gibi taşlar bulunduğunu belirttik. Benim müze müdürlüğü yaptığım dönemde Şarköy’de 2 tane aynı taşlardan bulunmuştu. Roma dönemi 4. yüzyıla ait kilometre taşları vardı. Demek ki Diocletianus döneminde kadastro taşları kişilerin mülklerini belirlemek amacıyla İmparator adına konup sınırlar belirleniyordu. Şuanda taş Naip Köyü Muhtarına teslim edilmiş durumda. Taş uygun bir zamanda Tekirdağ Müzesine teslim edilecek’’ şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile