(özel Haber) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencilerinden Hafta Sonu Etkinliği

(özel Haber) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencilerinden Hafta Sonu Etkinliği

Ahi Evran Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kazanarak Kırşehir’e gelen öğrenciler, hem şehri hem de adını tarihe altın harflerle yazdıran Aşık Paşa’yı yaptıkları gezilerle tanıyarak öğreniyor.


Öğrencilerini gruplar halinde Ankara-Kayseri karayolu üzerinde bulunan Aşık Paşa Türbesine götüren Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, öğrencilerinin tarihi yerinde görerek tanımalarını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Köksal, "Bölümümüze yeni gelen öğrencilerimize 3 yıldır, Aşık Paşa ile ilgili bilinmesi gereken her şeyi yerinde göstererek ve çalışmalarımızı hafta sonu etkinliği şeklinde gerçekleştiriyoruz. Farklı şehirlerden gelen öğrencilere Türk dili ve edebiyatı dersinde birinci yıldan dördüncü yıla kadar ders olarak görecekleri ve bu günlere yaptığı çalışmalarla büyük eserler kazandıran Aşık Paşa'yı anlatarak ve göstererek onların gelişimlerine katkı sunuyoruz" dedi.

Köksal, “Aşık Paşa Türk diline gösterdiği hassasiyeti ile tanınır. Garipname adlı eserinde de bunu açık şekilde görmekteyiz. Bu eserde Türkçe'nin ihmal edildiğini, Türklerin bile kendi dillerini yeterince bilmediğini, Farsçaya gereğinden fazla iltifat edildiğini söyleyerek Türkçeyi müdafaa eder” ifadelerini kullandı.

"AŞIK PAŞA ÖNEMİNİ TÜRK DİLİNE GÖSTERDİĞİ HASSASİYETTEN ALIR"
Aşık Paşa'nın Kırşehir’de 1272 yılında, mutasavvıf bir ailenin evladı olarak dünyaya geldiğini belirten Köksal, "Eserlerinin tamamında tasavvufun etkisi büyüktür. Dindar birisi olması nedeniyle de eserlerinde tasavvufi motifler ağırlık kazanır. Aşık Paşa'nın Türk dili ve edebiyatı açısında en önemli eseri Garibname'dir. 12 bin beyit dolayında olan Garibname dini-tasavvufi konulu bir mesnevi olup halka tasavvufu öğretmek amacıyla yazılmıştır. Bir bakıma Aşık Paşa, Mevlana Celaleddin Rumi'nin mesnevisinde yaptığını Türkçe olarak Garibname'de yapmıştır" şeklinde konuştu.

Öğrencilerle etkinlik olarak çalışmalarının uzun yıllar boyunca devam edeceğini belirten Köksal, yaptıkları çalışmalarda farklı kültürlerden gelen öğrencilerin de yaşadıkları kültürle çalışmalarına destek verdiklerini ve Kırşehir’de hem tarihi yaşayıp hem de ders olarak gördüklerini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile