Manisa’nın Şehzadeler ilçesi Sancaklıbozköy mahallesinde kiraz üreticileri bütün bir yılın emeğini toplamaya başladılar. Mahalle içinde İstanbul, Antalya ve diğer Büyükşehirlerden gelen tüccarlar kendi alım merkezlerinde kiraz alımlarını yaparken gün içinde 3 bin nüfuslu mahallede büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Bahçelerinde kirazlarını toplayan üreticiler tüccarla fiyat konusunda pazarlık yaparak ürünlerini satmaya çalışıyor.
Sancaklıbozköy’ün mikroklima iklimine sahip olduğunu ve bu nedenle dünyadaki ilk erkenci kirazın bölgede hasat edildiğini anlatan Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, “Sancaklıbozköy’ün coğrafi olarak ortada bulunması nedeniyle yanımızda Sancaklıiğdecik, Karaoğlanlı, Çobanisa, Çeşmebaşı, Kayadibi gibi mahallelerde de kiraz üretimi yapılmaktadır. Biz, çiftçimize üretici örgütü olarak hizmet vermekteyiz. Bu yıl üretime başladık. Allah’ın izniyle hava şartları iyi gidiyor. Bugün hafif bir yağış oldu onun haricinde diğer günlerde hava şartlarımız iyiydi. Manisa olarak Türkiye olarak üretim potansiyelimiz çok yüksek. 210 bin ton civarında Türkiye’de ortalama kiraz üretimi yapılmaktadır. Bunun yaklaşık 15-20 bin tonu nitelikli ürün olarak Manisa’da Şehzadeler ilçesinde üretilmektedir. Bu yıl içinde bu bantta yani 15-20 bin ton civarında nitelikli ürün olarak rekolte olmasını bekliyoruz. Rabbim izin verirse, afet vermezse iyi hasat edeceğiz inşallah. Bunun büyük bir kısmını ihraç etmekteyiz. Almanya, Letonya, Litvanya, Rusya ve diğer Arap ülkelerine de ihracat yapıyoruz.”
REKOLTE GEÇEN YILLAR BANDINDA OLACAK
Kabasakal, bu seneki rekolte beklentileri hakkında da şöyle konuştu: “Bu yıl kış bahara doğru sarktı. Bundan dolayı soğuk olayı hasıl oldu. Erkenci dediğimiz guruptaki kirazları biz 3 guruba ayırıyoruz. Erkenci çeşitler, orta erkenci ve orta geçci ve geççi çeşitler var. Geççi çeşitler bizim bölgemizde pek üretilmiyor. 3 ana kalemde ürettiğimiz ürün gamı var. Erkenci diye atfettiğimiz ürünleri soğuk elledi. Kısmi olarak bölge soğuk ellese de genel itibariyle yine de üretim potansiyelimiz geçmiş yılların bandında olacak inşallah.”
FİYATLAR OTURDU
Kabasakal, 55-60 liradan başlayan kiraz fiyatlarının artık oturduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Fiyatlar yüksek başladı.
55-60 liradan başladı.
Şuan için piyasa oturdu. Bugün için rakam 10-15 lira arasında değişiyor tabi bunlar nitelikli ürünler. 2 liraya da kiraz var ama bunlar nitelik olarak daha niteliksiz ürünler olduğu için alıcı tarafından pek talebi bulunmuyor. Üretici artık bu ürünleri üretmek taraftarı değil. Biz, Manisa Kiraz Üreticileri Birliği olarak tamamen dünyaya entegre olduk. İtalya, İspanya ve birçok Avrupa ülkesindeki çeşitleri 10-15 yıldır ülkemize getiriyoruz, Manisa’ya getiriyoruz. Bölgemize uygun çeşitleri burada üretiyoruz. Buranın erkenci olmasının en büyük özelliği mikroklima dediğimiz iklimsel faktörün Rabbimizin bize bahşettiği bu faktörün bölgemizde yer almasından dolayı dünyada ilk erkenci kirazı çıkarmak durumundayız.”
MANİSA MENŞELİ KİRAZDA KALINTI YOKTUR
Her ürünün üzerinde menşei yazmasının şart olduğunu anlatan Kabasakal, sözlerine şöyle devam etti: “Firmalar bunu belirtmek durumunda. Sancaklıbozköy, Sancaklıiğdecik, Karaoğlanlı, Çeşmebaşı, Kayadibi velhasıl Şehzadeler Manisa menşeli kirazda kesinlikle kalıntı yoktur. İstedikleri şekilde tahlil de ettirebilirler. Biz hasada başlamadan önce Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekibi gelip numunelerini alıyor, tahlillerini yapıyor biz de ona istinaden hasadımızı yapıyoruz. Bırakın ürünün niteliğini bizim bahçede çalıştırdığımız işçinin bile sağlığının, onun barınma ihtiyacını, dinlenme ihtiyacını, her şeyini düşünmek durumundayız. Bunları belgelendiriyoruz. İyi Tarım Uygulaması belgeleriyle belgelendiriyoruz.”
DÜNYADA ARTIK MANİSA KİRAZI BİLİNİYOR
Şehzadeler Belediyesi tarafından Sancaklıbozköy’e yapılacak Kiraz Alım Merkezinin büyük bir şans olduğunu kaydeden Kabasakal, şunları söyledi: “Manisa Kiraz Alım Satım Ar-Ge Çalışma bahçelerinin olduğu büyük bir kompleks olacak Sancaklıbozköy’de. Burada biz, İtalya’ya İspanya’ya gitme durumunda kalmadan hocalarımız, çiftçimiz elbirliği ile Ar-Ge çalışması bahçeleri, demonstrasyon bahçelerini kurarak, ülkemizde daha nitelikli milli çeşitlerimizi üreterek Türk kirazının daha iyi seviyelere gelmesini sağlayacağız. Dünyada artık Manisa kirazı biliniyor.”
KİRAZ FİYATLARI GEÇEN YILLA AYNI OLACAK
Afyon’un kiraz üretim potansiyeli bakımından bu işin menbaı olduğunu kaydeden Kabasakal, “Erkenci noktasında Manisa Şehzadeler ilçesi ve Türkiye’de de ikinciyiz. Afyon’dan sonra. Afyon’da temas halinde olduğumuz arkadaşlardan şöyle haberler alıyoruz. Afyon ve Isparta bölgesindeki arkadaşlarımızın bahçelerini iklimsel faktörlerden dolayı soğuk ellemiş. Bu vesileyle o arkadaşlarımıza da geçmiş olsun temennilerimi iletiyorum. Tüketici bu yıl geçen yılki fiyat skalasında bu meyveyi tüketecek. Biliyorsunuz geçen yıl da afet olmuştu” dedi.
MALİYETLER ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKÜYOR
Kiraz toplama işinde çalışan bir işçiye maksimum 50 TL verdiklerini aktaran Kabasakal, “Bir işçi ortalama 40-50 kilo meyve hasat etmesi söz konusu. İşçilik noktasında ciddi maliyetlerimiz var. Gübre ve mazot fiyatları malum. Bunlar biraz yüksek fiyatla satıldığı için ve ithal oldukları için çiftçimizin belini bükmüyor değil, büküyor. En büyük maliyetlerimiz arasında işçi maliyeti. Tabi onların da emeklerini göz ardı etmemek gerekir. Sonuna kadar hak ediyorlar. Gönlümüz daha fazla almalarını ister ama 50 lira da toplama işçiliği açısından bizim için ciddi bir maliyet.” şeklinde konuştu.
İRİ KİRAZ İRİ PARA
Kiraz üreticisi Ercan Dirmit de, “Benim bahçemdeki üretim diğer yıllara göre çok çok güzel. Her yönüyle, kalite yönüyle olsun her şey çok güzel. Fiyatlarımız da çok güzel bu sene. İyi mala göre parası da güzel. İnce mal ince para. İri kiraz da iri para” dedi.
ALICI İÇİN PAHALI
İstanbul Kadıköy Ay Tarım sahibi Oktay Demirel, 30 senedir Sancaklıbozköy’e kiraz alımına geldiğini belirterek şunları söyledi:
“Her yıl sezon başında geliriz. Bu sene yılın getirmiş olduğu soğuk hava, don kirazları bayağı etkilemiş. Ama çeşitler çoğaldı. İlk geldiğimiz yıllarda Sapı kısa, Salihli ve Napolyon vardı. Şimdi müstahsil bilinçlendi. Bunda bizim de faydamız olduysa ne mutlu bize. Şuan çeşide dönen, kaliteye dönen üreticiler memnun. Kalite çoğaldıkça eskinin hükmü kalmıyor. Şimdi sapı kısa dediğimiz bir kiraz var çok ucuz paraya gidiyor alanda yok. Onun rakibi çoğaldı aynı zamanda erken çıkıyor. Fiyatlarda bu sene çok fazla bir değişiklik yok. Müstahsil ürün çıkarırsa tatmin eder bence. Alıcı için pahalı tabi ki şimdi 10 liraya 15 liraya kiraz herkes yiyemez. Ucuzuna kaçıyorlar. Üreticinin ürünü varsa tatmin eder bence çünkü fiyatlar iyi. Bahçesine soğuk vurmadıysa illaki kurtarır.”
Türkiye'nin Kirazı Manisa'dan
Dünyada, erkenci kirazın ilk hasadının yapıldığı Manisa’da 55-60 liradan başlayan kiraz fiyatları 10-15 liraya kadar geriledi. Fiyatların oturduğunu ve geçen yılki fiyatla aynı olmasını beklediklerini kaydeden Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, herhangi bir afet olmaması durumunda sadece Şehzadeler ilçesinden nitelikli ürün olarak 15-20 bin ton kiraz rekoltesi beklediklerini söyledi.