(özel Haber) Uzmanlardan Kurban Bayramı İçin Önemli Uyarılar

(özel Haber) Uzmanlardan Kurban Bayramı İçin Önemli Uyarılar

Kurban Bayramıyla ilgili açıklama yapan Uzman Psikolog Ebru Yazıcı, "Çocukların bu tarz olaylara şahit olmaları çok ciddi travmatik olaylara sebep olmaktadır" dedi.


Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Osman Fazlıoğulları, kırmızı etin sağlığımız açısından bir çok zararı olduğundan söz etti. Kırmızı etin elbette yararları olduğunu belirten Fazlıoğulları, şöyle konuştu: "Hayatımızı kırmızı et olmadan sürdürmemiz çok da kolay değil. Kırmızı et vücudumuz için yararlı birçok madde içerir. Bu nedenle herkesin yaş gruplarına göre belli miktarlarda kırmızı et tüketmesi gerekir. Aslında kırmızı et doğru ve uygun miktarlarda tüketildiğinde sayısız yararları var. İçinde barındırdığı demir ve birçok vitamin vücudumuzda özellikle kan yapımında önemli rol oynar. Sağlıklı bir yaşam için önemli olan kırmızı et, az tüketilmesi durumunda demir ve vitamin eksikliğine bağlı hastalıklara yol açar. Kırmızı et yenmesi, bebekler, gelişme çağındaki gençler ve doğurganlık çağındaki kadınlar için son derece önemlidir. Yeteri kadar et yiyemeyen kişilerde demir, B6 ve B12 vitamin eksiklikleri gelişebilir. Öncelikle ortaya çıkacak kansızlık, uyku problemlerine, baş dönmeleri, halsizlik gibi tablolara ve hatta özellikle çocuklarda zeka geriliğine bile neden olabilir. Özellikle vejeteryan olanlarda karşılaşılan hafıza kaybı, yorgunluk, sinir problemleri gibi pek çok sorun et yememekten kaynaklanan B12 vitamini eksikliğine bağlıdır ve kırmızı et bu vitamin açısından en zengin besinler arasındadır. Etten alınan B12 vitaminini diğer besinleri tüketerek elde etmek çok zor olduğundan dolayı kırmızı et tüketimini düzenli ve doğru bir şekilde gerçekleştirmek gerekiyor."
Kırmızı etin faydalarını elde edebilmek için onu doğru şekilde pişirmenin çok önemli olduğunu anlatan Fazlıoğulları, şunları söyledi: "Kızartma gibi kanserojen maddeleri ortaya çıkacak şekilde pişirmek yerine haşlayarak ya da ateşten uygun uzaklıkta olacak şekilde ızgarada pişirerek etin tüm faydalarını herhangi bir zarar görmeden elde edebiliriz. Ayrıca, mümkün olduğu kadar iç yağ kullanılmamalı ve pişirilmeden önce etin yağlı kısımları mutlaka ayrılmalıdır. Ayrıca, etin yanında yiyeceğiniz taze bir salata, kırmızı etin içeriğinde bulunan demiri çok daha kolay bir şekilde kullanmanızı ve vücudunuzun demirden faydalanmasını sağlayacaktır."
"Çoğu araştırma günlük et tüketimi değerleri üzerinde dursa da önemli olan haftalık kırmızı et yeme miktarı" diyen Fazlıoğulları, Dünya Kanser Araştırma Derneği’ne göre haftada 500 gramdan fazla et yemenin sağlığa iyi gelmediğini söyledi.

"Ama bu bir gün biftek yedikten sonra haftanın diğer günlerinde hiç et yememek gerektiği anlamına gelmiyor" diyen Fazlıoğulları, "Uzmanlara göre en sağlıklı biçim 500 gramı haftanın günlerine bilinçli bir şekilde dağıtmak. Ancak kırmızı et doymuş yağ asitleri ve kolesterol açısından oldukça zengindir. Kalorisi de yüksektir. Bu nedenle aşırı kırmızı et tüketilmesi de bazı durumlarda yararlı olacağına zararlı olabilmektedir. Kırmızı etin az tüketilmesi kadar aşırı tüketilmesi de zararlıdır. Kırmızı etin fazla tüketilmesi; aşırı kilo almaya, kolesterol yüksekliğine, kalp ve damar hastalıklarına, tansiyon yükselmesine ve bazı karaciğer ve bağırsak hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca kırmızı et, sindirimi zor bir besin olduğu için, gereğinden daha fazla et tüketilmesi midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara da neden olabilir. Bu nedenle tüm gıdalarda olduğu gibi kırmızı eti de aşırıya kaçmadan ihtiyacımız oranında yemeliyiz" diye konuştu.

Kurban bayramlarında kırmızı et tüketiminin çok arttığını ifade eden Fazlıoğulları, "Aşırı tüketilen kırmızı et de zararlı olabileceğinden vatandaşlarımızın kırmızı et tüketirken bazı konularda dikkatli olması gerekir. Öncelikle tüm besinlerde olduğu gibi kırmızı etin de mutlaka temiz olması gerekir. Etin üzerindeki kan, kıl gibi maddelerin uzaklaştırılması için bol suyla yıkanması gerekir" uyarısında bulundu.

Kırmızı etin kolesterol açısından zengin ve kalorisinin de çok yüksek olduğunu anlatan Fazlıoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu nedenle bayram süresince aşırı kırmızı et tüketilmesi kalp ve tansiyon hastaları için risklidir. Özellikle aşırı tuzlanmış kavurma ve ızgara et yenmesi tansiyon ve kalp hastaları için zararlıdır. Bu hastaların kırımızı eti aşırı tüketmemeleri ve eti fazla tuzlamamaları gerekir. Özellikle koroner kalp hastası olan 40 yaşın üzerinde, az hareket eden, kilolu, kolesterolü ve tansiyonu yüksek erkek hastaların daha çok dikkat etmesi gerekir. Kolesterolü yüksek hastaların aşırı kırmızı et tüketmekten kaçınması gerekir. Kırmızı etin küçük parçalar halinde sebzelerle birlikte pişirilmesi daha sağlıklıdır. Kurbanların karaciğer ve dalak gibi organlarında parazit bulunabileceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle etler ve sakatatlar çok iyi temizlenmeli ve mutlaka iyice pişirildikten sonra yenmelidir."
Beslenme ve Diyatetik Uzmanı Aslıhan Küçük ise, "Kurban bayramında özellikle dikkat etmemiz gereken nokta, hayvanların veterinerlerin kontrolünden geçmiş olması olacaktır" dedi.

"Mutlaka kesilme koşullarının uygun hale getirilmiş olması gerekiyor" uyarısında bulunan Küçük, "Kurbanda yapılan en büyük alışkanlığımız kurban etinin kesildiği gün hatta kahvaltıda tüketilmesidir. Fakat rigeomortis dediğimiz ölüm katılığı sebebiyle. Etin mutlaka bir gün dinlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde etin hem daha lezzetli hem daha yumuşak olmasını sağlayacaksınız. Pişirme yöntemleri çok önemli, bu dönemde daha çok mangal ya da kızartma yöntemleri kullanılmakta fakat bunun yerine etin vitaminini de korumak adına haşlama fırın ve ızgara pişirme yöntemlerini veya sebzelerle birlikte pişirme yöntemlerini kullanmalısınız. Sebzelerle birlikte pişirirsek etimizi veya etin yanında sebze tüketirsek, sebzelerin içerdiği C vitamini sayesinde etteki demir emilimini daha fazla sağlayacaksınız. Bunların yanında sakatat tüketimi bu aralar daha çok artmaktadır fakat kolesterol oranı yüksek olması sebebiyle özellikle kalp hastaları veya kolesterolü yüksek olan bireylerin tüketmemelerini öneririz. Bunların dışında diğer kronik rahatsızlıkları olan bireylerin normalde tükettikleri et gramajının üzerine çıkarmamalıdır. Bu dönemde gelenekleşen et kavurma daha fazla tüketilmekte. Ama içerisine lütfen tereyağı kuyruk yağı veya margarin kullanmayınız. Bunun yanında eti kendi suyuyla kısık ateşte pişirmelisiniz. Yanına güzel bir salatayla daha besleyici bir hale getirebilirisiniz. Misafirliklere gittiğimiz zaman ikramlıklara çok dikkat etmek gerekmekte, şerbetli tatlılar veya hamur işleri yerine sütlü tatlılar veya meyveler tercih edilmeli. Asitli içecekler veya meyve sularının yerine bitki çaylarını tercih ediniz. Su tüketimine çok dikkat edin özellikle bol miktarda tüketin. Fiziksel aktiviteleri mutlaka yapmalı."
Uzman Psikolog Ebru Yazıcı da kurban kesimleriyle ilgili ailelerin bilmesi gerekenleri şöyle anlattı: "Çocukların bu tarz olaylara şahit olmaları çok ciddi travmatik olaylara sebep olmaktadır. Çocuklar isteseler bile bu tarz görüntülerden uzak tutulmalı. Çünkü birçok piskolojik sorunlar eşlik edebiliyor bu durumda iştahsızlık, bunun defalarca rüyalarına girmesi tekrar tekrar yaşama gibi sonuçlar olabiliyor. Bununla birlikte kurban bayramı aslında çocuklara sosyal boyutu ile aktarılmalıdır. Yani bayramın ne olduğu öneminin ne olduğu bu geleneğin nereden geldiği onların anlayabileceği basit bir dilde anlatılmalıdır. Çünkü küçük yaştaki çocuklar manevi ve dini inançları anlayabilecek düzeyde olmasa bile onların anlayabileceği basit bir dilde anlatılabilir. Kesilecek hayvan ile çocuğun arasında bir bağ kurulmasına izin verilmemelidir. Çünkü bazen çocuğa, 'bak senin beslediğin kuzuyu kesiyorum' gibi bir yaklaşım çocuğun kendisinin bakıp büyüttüğü bir bağ kurması daha çok yıpranmasına ve zedelenmesine sebep olacaktır. Kısacası çocuklar bu tarz kendi üzerlerinde ciddi sıkıntılara sebep olacak bu tarz kesim olaylarından ve kendi günlük hayatlarından ayrılarak bir anda kanlı ve bıçaklı bir sahneye şahit olmaktan uzak tutulmalıdır."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile