Yerli İmkanlarla Üretilen 3B Yazıcı, Hasarlı Doku Tedavisinde Çığır Açacak

Yerli İmkanlarla Üretilen 3B Yazıcı, Hasarlı Doku Tedavisinde Çığır Açacak

Kocaeli Üniversitesi, hasarlı kemik ve damar tedavileri alanında Türkiye’de bir ilk olan bio yazıcı ile bio mürekkep üretimini gerçekleştirdi. 4 kişilik ekip, hayvan deneylerinden başarı sağlarsa, hastaların kendi hücreleriyle tedavilerini sağlayacak.

Dünya’da az sayıda bilim adamının uzun yıllardır çalışma yaptığı alan olan 3B bio yazıcı alanında Kocaeli Üniversitesi’nde çalışma başlatan 4 kişilik ekip, ürettiği 3B yazıcı ve bio mürekkep ile hasarlı doku ve kemik tedavisi alanında büyük bir adım attı. Doktora öğrencisi Levent Aydın’ın Hasarlı doku ve kemik tedavisi için 3B yazıcı üretme fikriyle bir araya gelen aralarında iki doçent doktor, bir yardımcı doçentin bulunduğu ekip, ilk aşama olan 3B yazıcı ve bio mürekkep üretimini büyük oranda tamamladı. KOÜ Deneysel ve Klinik Araştırmalar Merkezi ile Biyomedikal Mühendisliği bölümlerinde görevli 4 kişilik ekip bir sonraki aşama olan hayvan deneylerinde de başarı sağlarsa, kanser ve yanık vakalarında hasar gören doku, deri ve kemik tedavilerinde, kişiden alınan hücrelerle kendisini tedavi edebilmenin önünü açacak.

Testler başarılı olursa 3B yazıcı ile kemik yapıları basılacak

Üretilen 3B yazıcı ve bio mürekkebi KOÜ’de düzenlenen Biyobasım Çalıştayı’nda tanıtan Doç. Dr. Halime Kenar, Doç. Dr. Serar Küçük, Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol ve doktora öğrencisi Levent Aydın, dinleyicilerden büyük alkış aldı. Üretilen 3B yazıcı ve bio mürekkep hakkında bilgi veren doktora öğrencisi Levent Aydın, “Biyomedikal Mühendisliği olarak şu anda bizim üretmiş olduğumuz tıbbi çözüm, özellikle biyobasım alanında bio yazıcının geliştirilmesi oldu. Toplam 4 kişilik ekipler bir bio mürekkep üretimi ve bu üretilen bio mürekkebin de üretimini gerçekleştirdiğimiz bio yazıcıdan bio basımı ile bir doku özdeşi eldesi hedefledik. Şu anda bir bio mürekkep ürettik ve bununla ilgili hücre canlılığı testleri yapmaktayız. Şu an testler gayet iyi gidiyor. Başarılı bir şekilde olumlu sonuçlar alıyoruz. Kemik doku özdeşinin eldesinin dışında ayrıca bir de damar özdeşi üretimi üzerinde çalışmaktayız. Testlerimiz devam ediyor, eğer başarılı olursak umarız artık kemik yapılarını oluşturmaya da başlayacağız” dedi.

Yerli 33 yazıcı için patent başvurusu yapıldı

Üretilen 3B yazıcı için patent başvurusunda da bulunduklarını söyleyen Levent Aydın, “3 yıl önce bu cihazı üretmeye başladık. Şu an 3 yıl sonra baktığımızda aslında pek çok şeyi daha önceden düşünüp öngördüğümüzü düşünüyorum. Özellikle bu eldiven port uygulamaları, kabin içerisindeki sıcaklık ile karbondioksit miktarının ölçülmesi, cihaz içerisinde sterilizasyon için UV sterilizasyon sisteminin bulunması, bunlar gerçekten bir bio yazıcı için önemli şeyler. Çünkü normalde bio yazıcılar tamamen güvenlikli bir steril kabin içerisine alınarak orada çalıştırılmaktadırlar. Ancak bio yazıcıyı ayrı bir cihaz olarak düşündüğümüzde bunları cihazın kendi bünyesine entegre etmemizde mümkündür” diye konuştu.

Doku ve kemik hasarları 3B yazıcı ile tedavi edilecek

Üretilen bio yazıcı ve bio mürekkep denemelerinden başarılı sonuçlar aldıklarını belirten Levent Aydın, “Bir sonraki aşama olan hayvan deneylerinden başarılı sonuçlar alırsak ardık şunları söylemek mümkün olacak bizim için; kemik doku defektlerinde dolgu malzemesi olarak kullanılan kemik harçlarının yerine tamamen oradaki geometriye uygun kemik doku iskelesi ya da doğrudan içerisinde canlı hücreler bulunan kompozit bir malzeme ile canlı hücreler bulunan bir yapıyı oluşturabilmemiz mümkün olacak. Daha ilerleyen zamanlarla aynı şekilde damar üretimi mümkün olacak, özellikle damar replasmanı gereken hastalar için damar tıkanıklığı tedavisinde kullanılabilecek. Şu anda bunların deneysel çalışmalarını yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Hastalar kendi hücreleriyle sağlığına kavuşabilecek

Çalışmaların istenilen hedefe ulaşması sonrasında tedavi alanında büyük kolaylıklar sağlayacağını da söyleyen Aydın, “Kemik, kas, kıkırdak hatta sinir doku da dahil olmak üzere hasarlı dokuların tedavisinde kullanılabileceğini düşünüyoruz. Çok küçük yaşlarda bir çocuğun deri yanığı sonucunda dokusunda meydana gelen hasarın, en azından bu teknoloji ile tekrardan eski haline getirmemiz mümkün olacak. Burada tabi kullanacağımız bio malzemelerin doğal polimerlerden oluşması ve ayrıca hücre kaynağında yine hastadan alınan hücrelerden oluşması çok önemli. Böylece doku uyuşmazlığı artık olmayacak. Hastadan alınan hücreler ile hastaya özel dokunun oluşturulması bu cihazla mümkün olacak” ifadelerini kullandı.

Levent Aydın son olarak çalışmalarının ağırlıklı olarak bio mürekkep geliştirmeye yoğunlaştığını, dünyada bu alanda pek çok çalışma şu anda yürütüldüğünü ve Türkiye’de bio basım alanında başarılı sonuçlar almalarının hem kendileri hem de insanlık için önemli olduğunu dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile