Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, İhlas Haber Ajansına açıklama yaptı. Yavuzselim, Arabayatağı, Ulus, Mevlana ve Hacivat mahallelerinde planların bittiğini, tapu dağıtımın başladığını anlatan Edebali, "Tapular verildikten sonra o bölgede de inşaatlara başlanacak. Değirmenönü, Karapınar’da da planlama bitti, tapu dağıtımı yapıyoruz, oradan inşaatlar başlayacak. İki büyük meydan yapacağız, çok amaçlı kapalı pazar yerleri yapıyoruz. Piremir, Güllük, Mimar Sinan, Millet Mahallesi’ne yapacağımız pazar yerleri 2018 yılında bitecek. Söz verdiğimiz gibi 5 yıla 50 yıllık sıçrama olacak. Şehrin imar düzeni olmadıkça diğer her şey askıda kalıyor, bu kadar büyük alanda imar planı yapan başka belediye yok. Çocuklarımız çok daha iyi bir Yıldırım’da yaşayacaklar. Artık Yıldırım’da bitişik nizam iki kat dönemi bitecek. O bölgedeki ticari amaçlı geniş caddeleri olan, sosyal tesisleri olan, bisiklet yolu olan bir Yıldırım olacak" dedi.
Tepeden inme bir kentsel dönüşüm değil, vatandaşların yüzde 80’inin rıza gösterdiği bir dönüşümü uygulamaya geçirdiklerini hatırlatan Edebali, "Zor bir süreç. Sabır gerektiriyor. Bunun doğru olduğuna inanıyoruz. Mahalli idarelerin birçok hizmet alanı var. Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi Türkiye’de bir ilk. Şehrimizi için gerekli kentsel dönüşümle ilgili işlemleri buradan yürütüyoruz. Bizim için kentsel dönüşüm çok önemli bir başlık, sürekli bunun üzerine konuşuyoruz. Yıldırım’da bin 300 hektarlık alanda kentsel dönüşüm yapılıyor. Çok önemli ilkelerimiz var, dönüşüm yaptığımız alanlarda yerinde dönüşüm adını verdiğimiz tekrar vatandaşlarımızı aynı yerlerinde yaşatacağız. Evini yıktığımız insanlara ev teklif ediyoruz, metrekareleri değişse bile. Kendi kültürümüze ve değerlerimize uygun dönüşüm yapıyoruz. Yıldırım bu doğru planlama ile tasarlanacak" diye konuştu.
"Kaplıkaya ve Ertuğrulgazi’de 2 bin mülk sahibi ile görüşeceğiz"
Kaplıkaya ve Ertuğrul Gazi’de büyük bir kentsel dönüşüm planı olduğunu vurgulayan Edebali, "2 yıldır devam ediyor, birçok kriter var ve o kriterleri değerlendiriyoruz. Bütün projelerimiz tamamlandı, bu ayın 12’sinde ve 13’ünde bölgemizde kentsel dönüşüm ilan ettiğimiz alanda 2 bin mülk sahibi var. Onları Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi’ne davet ederek, kentsel dönüşümü anlatacağım. Sonra burada uzlaşma merkezimizde görüşeceğiz. Vatandaşlarımızın yüzde 80’i evet derse projemize başlıyoruz. Vatandaşlarımız doğru olduğunu düşünmüyorsa, zorla yapmıyoruz. Ama biz doğru olduğunu düşünüyoruz, binalarımız ömrünü tamamlamış, sağlıklı alanlarda yaşamıyoruz. Mahallelerimizde çöküntü alanları oluşmuş, maddi manevi vatandaşlarımızın çok kazançlı olduğunu düşünerek hareket ediyoruz. Bu yöntem de sadece Yıldırım Belediyesine ait. Vatandaşımıza objektif kriterlerle, tüm detaylarıyla uzlaşmayı anlatıyoruz" şeklinde konuştu.
"İlk büyük dönüşüme Esenevler’den başlayacağız"
Vatan Mahallesi’nde 34 hektarlık alanda dönüşüm yaptıklarını da kaydeden Edebali şunları söyledi:
"Şubat ayı içinde orada da uzlaşma görüşmelerine başlayacağız. Esenevler’de Ankara yoluna cephe dönüşüm yapıyoruz. Orası tam bir çöküntü bölgesi. Belki de ilk büyük dönüşüme Esenevler’de başlayacağız. Etap etap dönüşüm yapacağız. Orada yaşayan vatandaşlarımız kiraya çıkacaklar. Devlet onlara 18 ay kira bedeli verecek ama taşıma yöntemiyle belirli bölgeleri yapmak lazım. O bölgede oluşan değer artışını gördükten sonra vatandaşlarımız daha da istekli olacaklar. Tüm mahallelerimizde ilk etap olarak belli bir alanda yapıyoruz, örnek, doğru bir proje olmadan yapmıyoruz. Projemizde psikolog arkadaşlarımız, sanat tarihi uzmanı arkadaşlarımız, kent tarihçisi arkadaşlarımız çalıştı. Her bir projemiz kentin değerlerinden ilham alarak ortaya çıkarıyoruz."
"Çevre yolunun altındaki sıkıntı çözülecek"
Çevre yolu altında kalan semtlerin birinci sınıf tarım arazisi gözüktüğünü hatırlatan Edebali, "Buraları tarım vasfını yitirmiş olarak kabul etmemiz gerekiyor. Oralar ova koruma içerisinde kaldığı için hiçbir şey yapamıyoruz. Bu meseleyi 2018 yılında çözeceğiz. Hafsa Hatun Projemiz, Beyazıt 152 Evler Projemiz var. Orayı 3 etaba böldük. Beyazıt tarafı olan 3. etapta görüşmeler yavaş gidiyor. Diğer bölgelerde çok daha hızlı gidiyor. Vatandaşlarımızı sıkboğaz yapmak istemiyoruz, ortalıkla bilgi kirliliği çok fazla. O projede 40 metrelik yayalaştırılmış cadde var. O caddemiz insanların nefes aldıkları bir yer olacak, burayı Beyazıt’a 152 Evler’e yapacağız. Uzlaşma görüşmelerinin tıkanma sebebi; metrekarede anlaşamıyoruz. Belediyemizin amacı; şehir kazansın. Mevzii imar alanı ne kadar iyiyse o kadar değerlenecek. Şirinevler’i sit alanından çıkardık, Oranın sit alanı olma özelliği yoktu, bizde orayı sit alanında çıkarttırdık, orada da Arabayatağı, Ulus, Hacivat, Mevlana’da da yaptığımız planın devamını getireceğiz. Değirmenönü, Karapınar’da yaklaşık 50 bin insanımız yaşıyor. 250 hektarlık bir alanda yaklaşık 2,5 yıldır üzerinde çok uğraştığımız bir planımız var. Proje onaylandı, o bölgede yaşayan vatandaşlarımıza tapuları yeniden çıkacak. Biz onlara imar izni vereceğiz, 8 kat imar verdik. Geniş caddeler, ticari alanlar, meydanlar yaparak orayı çöküntü bölgesinden kurtaracak. Plansız yapılaşma o bölgeyi her gün aşağı çekiyordu, artık yukarı çıkacak. 3 ay içerisinde hepsinin tapuları çıkacak, ister kendileri yaparlar, ister müteahhit ile anlaşırlar, biz vatandaşlarımıza kaliteli bir imar şartı sunuyoruz" ifadelerini kullandı.
"Vatandaşlar örnek daireleri gelip görsünler"
Kentsel dönüşümde örnek 3 tip daire yaptıklarını ve vatandaşların bunu görmelerini isteyen Edebali, "90 metrekarelik bina küçük değil. Proje kendini finans ediyor, belediye olarak şehir kazansın istiyoruz. Biz kentsel dönüşümde yüzde 80 evet denileceğine inanıyoruz. Yüzde 80 onay olmadıkça başlamayacağız. Vatandaşlarımız ne kadar kısa sürede anlaşırsa o kadar hızlı olur. Belediye olarak amacımız vatandaşımızın mağdur olmaması. Değerlerimize uygun binalar yapacağız, gökdelenler dikmeyeceğiz. Mevlana’daki kentsel dönüşüm binasının yanında Samanlı Kavşağı’nda, 11 Eylül bulvarı ile Samanlı Caddesi arasındaki büyük alanda 70 bin metrekarelik kapalı alana sahip 22 bin metrekarelik alanda ilk alışveriş merkezinin temelini atacağız. Bu yıl vizyon projelerin açılış yılı olacak. Ayrıca Değirmenönü ve Arabayatağı’na da iki büyük meydan inşa ediyoruz" şeklinde konuştu.
Yıldırım'a 2 Büyük Meydan Ve AVM Geliyor
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, 2018 yılının vizyon projelerin açılış yılı olacağını belirterek, "Türkiye’nin en büyük spor kompleksini, Sular Vadisi Projesi’ni, Çelebi Mehmet Gençlik Merkezi’ni açacağız. Mevlana Kentsel Dönüşüm Projesi’nde anahtarları teslim edeceğiz. 70 bin metrekarelik kapalı alana sahip Yıldırım’ın ilk alışveriş merkezinin temelini de çevre yolunun kesiştiği noktada yakın zamanda atacağız. Değirmenönü ve Arabayatağı’na iki büyük meydan inşa edilecek. Yıldırım’da söz verdiğimiz gibi 5 yılda 50 yıllık sıçrama yapılacak. Bin 300 hektarlık alanda kentsel dönüşüm çalışması ilmek ilmek dokunuyor" dedi.