Fındık bahçelerinde verim ve kaliteyi arttırmak için Değerli Tarım Uygulamaları adı altında çalışmalar başlatan ve 2017 ürünü hasat işleminin tamamlanmasının ardından yeni dönem için harekete geçen Ferrero Fındık, hasat işleminin hemen ardından bahçelerde zararlılar ve hastalıklarla mücadele edilmesi, budama ve gübreleme işlemlerine başlanması konusunda fındık üreticilerini uyardı. Sakarya’nın Hendek ilçesi Sümbüllü Mahallesi’nde ikamet eden ve yaklaşık 20 senedir çiftçilik yapan Yılmaz Şafak, Ferrero ile ortak çalışmalarından sonra fındığının 3 buçuk ton arttığını söyleyerek, "Ben yaklaşık 30-35 dönümlük fındık arazisinde çiftçilik yapıyorum, Ferrero ile ortak çalışmadan önce 4-5 yani maksimum 6 ton fındık alıyordum bu araziden. Ve bir sene oluyordu diğer sene olmuyordu fındık. Şimdi Ferrero ile çalışıp toprak tahlillerimizi yaptıktan sonra fındığım yaklaşık 3 buçuk ton arttı. Ve fındığın olup olmadığı sene diye bir şey kalmadı" dedi.
Bahçe işlemleri ile ilgili bildiklerinin yanlış olduğunu Ferrero sayesinde fark ettiklerini ifade eden Şafak, "Fındık bahçesinde yapılan işler bize Ferrero mühendislerinin gösterdiği toprak tahlili, ilaçlama, budama, zirai ilaçlama ve yaprak gübresi gibi bu tip uygulamaları Ferrero mühendislerinin bizlere öğrettiği şekilde yapıyor ve memnunuz. Bahçe işlemleri ile ilgili bildiklerimizin yanlış olduğunu Ferrero ile fark ettik. Yıllardan beri bizler dededen, atadan gelen gelenekler ile üretim yapıyorduk. Yani gübre atma zamanını, gübrenin dozajını ve gübrenin hangi çeşit gübre olduğunu bunu toprak tahlili yapmadan biz dededen, atadan gelen gelenekler ile bu uygulamayı yapıyorduk. Ve bunda da bazen çok başarısız oluyorduk, fındık hakkında eskiden beri bir sene verir bir sene vermez diye söylentiler vardı, bu kalktı artık fındık her sene veriyor bunun sebebi de bu mühendislerin bilimsel çalışmaları, toprak tahlilleri ve fındığın toprağının neyin eksik olduğunu bizlere göstererek, bizde gösterilen dozajlarda uygulayarak güzel bir verim alıyoruz" diye konuştu.
"Ferrero ile verim, randıman ve fındığın kalitesi arttı"
Gerçekleştirilen uygulamalar sayesinde fındığın verim, randıman ve kalitesinin arttığını dile getiren Şafak, "Verim ve randıman arttı, fındığın kalitesi arttı. Zirai ilaçlamalar çok önemli. Zirai ilaçlamaları çiftçi daha yeni yeni kabulleniyor. Daha öncesinde fındıkta zirai ilaçlama yoktu, bir toz ilaç atılıyordu. Şimdi ise bu uygulamayla birlikte gerekli şeyleri dozajında ve zamanında attığımızda fındık çiçek halindeyken böcek dökülmesi olmuyor hem de yaprağın daha güzel gelişmesi fındığı besliyor. Gübre çeşitlerini neye göre ihtiyacı varsa ona göre tespit ettik ve ona göre gübre verdik, fındığın verimi kalitesi arttı. Diğer üreticilere önerim fındığı dededen, atadan gelen geleneklere göre değil de, mühendislerin onlara tarif ettikleri şekilde fındıklarına bakmalarını öneriyorum. İkincisi olarakta fındıklarını tam olgunlaştıktan sonra yerden toplamalarını söylüyorum. Çünkü bu maliyetleri düşürüyor ve fındığın daha fazla olgunlaşarak randımanın artmasını sebep oluyor" şeklinde konuştu.
"Kendi bahçemde yüzde 10’a yakın artış oldu"
25 yıldır çiftçi olan Dursun Ali Çilingir ise, kendi bahçesinde yüzde 10’a yakın artış olduğunu söyleyerek, "Ferrero’nun tarım ile ilgili fındık bahçelerinde yapmış olduğu işleri iyi ve olumlu buluyorum. Bilgi olarakta mühendislerimiz yeterli bilgi veriyorlar. Fındık bahçesinde budama, ilaçlama, kireçleme ve yaprak gübresi gibi bazı şeyleri yapıyoruz ve olumlu da buluyoruz. Bahçe işlemleri ile ilgili bildiklerimizin yanlış olduğunu Ferrero ile anladık. Mühendislerin sorduğumuz sorular ile aldığımız cevaplardan bizim yaptığımız işlerin yanlış olduğunu anladık. Verim de arttı, randıman da arttı. Yani şimdi şöyle diyelim, biz genelde bilinçli olarak ilaçlamayı yapmıyorduk ama Ferrero’nun bize göndermiş olduğu mühendisler ile beraber bahçelerimizde olan hastalıkları tespit ediyorlar. Ona göre bize ilaç öneriyorlar, ayında ve zamanında o ilacı atıyoruz, atınca da verim yükseliyor. Ben kendi bahçemden yüzde 10’a yakın artış olduğunu gördüm" ifadelerini kullandı.
"En iyi bakım hasattan sonra yapılan bakımdır"
Hasat sonrası bahçeler terk edilmesin uyarısında bulunma sebepleri ve neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler veren Ferrero Hendek Ziraat Mühendisi İnanç Meriç, "Şuanda bildiğiniz gibi bütün çiftçilerimiz hasadını yaptı ama biz çiftçilerimize fındık bahçelerini terk etmemelerini dikkatle öneriyoruz. Çünkü şuanda köklerimiz ve ağaçlarımız tabiri caizse en aç zamanındadır. Eğer biz bitki ve besin elementlerini ağaçlarımıza vermezsek seneye muhakkak verim düşüşümüz olacaktır. O yüzden biz şuanda kışlık bakımlarını çiftçilerimize yapmalarını önemle arz ediyoruz. Eğer biz kışlık bakımlarını çiftçilerimize yaptıramazsak seneye ki verimleri muhakkak düşecektir. En iyi bakım hasattan sonra yapılan bakımdır. Biz üreticilerimize masa başında değil, üreticimizin bahçesine giderek olaylarını, zararlarını ve şikayetlerini yerinde görüp yerinde tespit edip sonuçları aldık. Bütün çiftçilerimizin bahçelerine gidip ne gibi istekleri varsa hepsini yerine getirdik. Model bahçelerimizde birinci yılımızda ki planlarımıza ulaştık. Ama bizim model bahçelerimizde ki amaç diğer çiftçilerimizi etkilemektir ve biz bu etkiye baktığımız zaman birinci yılda ki planlarımızı gerçekleştirdik diyebiliriz" dedi.
"Hasat sonrası bahçeleri terk etmeyin"
Ferrero Ziraat Mühendisi Süreyya Çağlar’da hasat sonrasında uygulamaların bitmediğini, yeni sene için zemin hazırladıklarını dile getirerek, fındık üreticisini bahçelerini terk etmemeleri konusunda uyardı. Çağlar, "Özellikle tüm üreticilerimize, hasat sonrasında uygulamalarımızın bitmediğini söylüyoruz ve aksine önümüzdeki sene, yeni sene için zemin hazırlanıyor. Hasat sonrası için hasat bittikten sonra toprak tahlili için örnek alıyoruz bahçelerden. Yaralanmış, zedelenmiş dallar varsa budamayı öneriyoruz üreticilerimize. Yani kesinlikle hasat oldu her şey bitti bahçeyi terk edelim demiyorlar bizim üreticilerimiz. Bu bölge de benim ilgilendiğim bin 300’e yakın üreticim var. Biz günlük olarak en az 5-6 üreticimizin bahçesini geziyoruz, bahçesinde yapılacak uygulamaları anlatıyoruz. Şuan mesela toprak tahlili için örnek almalarına yardımcı oluyoruz. Budama nasıl ve hangi şekilde yapılacak, hangi dalların kesilmesi gerekiyor bu konularda üreticilerimizin bizzat bahçelerine giderek destek oluyoruz. Hedeflediğimiz amaçların birçoğu gerçekleşti. Özellikle istediğimiz şeyler örnek olmasıydı zaten, diğer bahçelere baktığımız zaman zaten gerçekten örnek olduğunu görüyoruz. Çoğu amacı gerçekleştirdiğimizi diğer bahçelere bakarak gerçekleştirmiş olduk" diye konuştu.
Ziraat Mühendisleri Uyardı, 'Hasat Sonrası Bahçelerinizi Terk Etmeyin'
Ferrero Ziraat Mühendisleri, fındıkta verim ve kaliteyi arttırarak daha çok kazanç sağlamak için hasat işleminin tamamlanmasının ardından bahçelerin terk edilmemesi konusunda fındık üreticilerini uyardı. Üreticiler ise, bahçe işlemleri ile bildikleri çoğu şeyin yanlış olduğunu Ferrero sayesinde fark ettiklerini belirterek, Ferrero’dan duydukları memnuniyeti dile getirdi.