Özel hastaneye 1 milyar dolar

Türkiye'nin en büyük özel sağlık yatırımlarından Medipol Mega Hastaneler Kompleksi, 8 yılda 1 milyar dolarlık yatırım yapacak.

Tersine beyin göçü başlatan hastanenin başhekimi Prof. Dr. Yiğitbaşı, 'ABD'den Türk doktor transfer edeceğiz ' diyor. Sabah'ın haberine göre Türkiye'nin en büyük özel sağlık yatırımlarından Medipol Mega Hastaneler Kompleksi, Medipol Üniversitesi ile gerçekleştirilen afiliasyon (kurumlararası işbirliği) sonucu Medipol Üniversitesi Hastanesi olarak sağlık sektörüne dev bir adım attı. Kompleks bir üniversite hastanesi olmasının yanı sıra bünyesinde dört ayrı hastaneyi barındırarak Türkiye'nin ilk özel sağlık kompleksi olma unvanını taşıyor. Genel, Onkoloji, Kalp-Damar Cerrahisi ve Diş Hastaneleri ile 150 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiren Medipol Mega Hastaneler Kompleksi uluslararası arenada da önemli bir referans merkezi olmayı hedefliyor. İstanbul Medipol Üniversitesi'nin sahibi ise Medipolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı (TESA). İstanbul'un dört bir köşesinde hastanesi bulunan vakfın kurucusu ise Dr. Fahrettin Koca. Medipol Mega Hastaneler Kompleksi'nin başında ise ödüllü bilim adamı ünlü doktor Prof. Dr. Orhan Gazi Yiğitbaşı var. Hastanenin başhekimiliği ve Medikal Direktörlüğü'nü yürüten Yiğitbaşı'yla Türkiye'deki sağlık yatırımlarını ve hastanenin hedeflerini konuştuk.

* Hastanenin yapısını anlatır mısınız?
Burada bir vakıf var, TESA. Bir de şirket var, onun kendi hastaneleri var. Tüzel anlamda ikisi birbiriyle bağlantılı değil. Bir vakıfla afiliasyon söz konusu olsa da, işletme felsefesi olarak burası tamamen özel hastane mantığında. Tüm branşlarda SGK ile anlaşmalı.

* Üniversite hastanesi hekimler için nasıl bir önem taşıyor?
Dünyanın en iyi hekimleriyle boy ölçüşebilecek profesyonel hekimlerimiz var. Özel hastanelerde hekimlerimiz çok iyi para kazandılar ve kazandırdılar. Ama bilimsel konularda tatmin olamadılar. Bu modelde, özel hastane konforu ve dinamizmi var. Bilimsel tatmin sağlanınca yurtdışına giden hekimler bu tarafa yönelecekler.

* Hekim kadronuzu nasıl oluşturdunuz?

Amerika'dan transfer etmeyi düşündüğümüz Türk hekimleri var. Görüşmelerimiz tamamlanmak üzere. Türkiye'ye dönmeyi arzu ediyorlar. Bu ülkeye hizmet etmek istiyorlar. Orada yaşadıkları sistemleri burada kurup, ekiplerini de buraya çekmeyi düşünüyorlar. Türkiye'ye inanıyorlar.

* Türk bilim adamları ne zaman Türk laboratuvarlarında dünyaya bir buluş sunacaklar?
10 yıl sonra bu yapılar sağlıklı dönmeye başlarsa üretim de başlar. Bu komplekslerle artık bunları görüyor olacağız.

ÖDÜLLÜ BİLİM ADAMI
Prof. Dr. Orhan Gazi Yiğitbaşı, 2004'te baş ve boyun kanseriyle ilgili araştırmasıyla Amerika'da birincilik ödülü aldı. Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim üyeliği yaparken görevli olarak gönderildiği Amerika'daki MD Anderson Kanser Merkezi'nde kanserde yeni bir tedavi modeli olan 'Moleküler hedef tedavisi' üzerinde bir çalışma yaptı. Yiğitbaşı, bu yöntem sayesinde geliştirilen ilaçların yan etkilerinin klasik kemoterapi ilaçlarına kıyasla daha az olduğunu ve kanser hücresini yok ettiğini belirledi. Ünlü bilim adamı, deney hayvanlarında kullanılan bir ajanın hem kanserli hücre çoğalmasına hem de tümör damarlanmasına yol açan damarsal büyümeyi bloke ettiğini ortaya çıkardı.

HEDEF ÜÇ BİN YATAĞA ULAŞMAK

* Medipol'ün bundan sonraki yatırımları neler?
Kavacık'ta 600, Bahçelievler'de 250-300, Göztepe'de 1.000, Acıbadem'de ise 250- 300 yataklı hastane yatırımımız olacak. Bu yatırımlarla 3 bin yatak kapasitesine ulaşmayı planlıyoruz. Yaklaşık 1 milyar doları bulacak yatırımlarımız 2020'de tamamlanır.

ROBOTİK CERRAHİ YÖNTEMİ

Medipol'de Türkiye'de sadece birkaç hastanede bulunan Robotik Cerrahi yöntemi uygulanıyor. Uzman akademik kadronun deneyimi ve minimal invaziv cerrahi ile çok küçük deliklerden ameliyatın yapılmasına imkân tanınıyor. Yöntem hem hastaya hem de cerraha büyük kolaylık sağlıyor. Ayrıca hastahanede Pyxis Parx yani İlaç Dolum Otomizasyonu hayata geçti.

JCI STANDARDINA SAHİP

* Yurtdışından doktorları geliyor ama halk arasında hâlâ 'Doktoruma güveniyorum ama ameliyatım Amerika'da olsun ' anlayışı var...
Medipol, uluslararası JCI standardına sahip. Türkiye'de 45 civarında hastane bu standardı aldı. Hindistan'da 16, İngiltere'de ise aşağı yukarı bizimle aynı rakamda hastanede var. Amerika'da hekim hatası, ödediğiniz para karşılığında aldığınız hizmet kötü durumda. Biz birçok Avrupa ülkesindeki hastaneyle yarışır durumdayız.

TÜRKİYE EN UCUZ ÜLKE

Amerikalı medikal turizm şirketi MedRetreat, 2010'da hem egzotik hem de kaliteli tıp hizmeti alınabilecek ülkelerin Hindistan, Tayland, Malezya, Brezilya, Arjantin, Türkiye, Kuzey Afrika olduğunu açıkladı. Bu ülkeler uluslararası medikal turizm sektörü içinde en kurumsal, en deneyimli ve yüksek kalitede hizmet sağlayıcılar olarak gösterildi. Birçok ülke arasında yapılan fiyat karşılaştırmalarında operasyon türlerine göre yapılan değerlendirmelerde by-pass ameliyatları kategorisinde 11 bin 375- 15 bin dolarla en uygun operasyonlar Türkiye'de yapılıyor.

DOKTORLAR İÇİN BİRÇOK LABORATUVARIMIZ VAR
* İstedikleri araştırma ortamını burada bulabilecekler mi?
Aldığımız araştırma fonlarının desteğiyle hayvan, moleküler genetik vs. gibi birçok araştırma laboratuvarı kurduk. Hiçbir özel hastanede bunlar yok.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile