Türkiye’ye yasa disi yollardan giren bir göçmen, esnaf B.K.’nin yaninda çalismaya basladi.
Yapilan ihbar üzerine olay yerine gelen polis, esnafin yaninda çalisan göçmenin ülkeye yasa disi yollardan girdigi tespit edildi. Esnaf B.K. hakkinda ’Göçmen kaçakçiligi’ suçundan Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açildi. Mahkeme, sanigin beraatine hükmetti. Cumhuriyet Savcisi’nin temyiz müracaati üzerine dosyayi yeniden inceleyen Yargitay 4. Ceza Dairesi emsal nitelikte bir karara imza atti.
Kararda, su ifadelere yer verildi: "Dairemizce de benimsenen Yargitay Ceza Genel Kurulu’nun karari uyarinca, yasal olmayan yollardan Türkiye’ye giren, ikamet ya da çalisma izni olmayan, baska bir ülkeye gitme amaci bulunmayan ve ülkemizde sürekli olarak kalmak istedigi anlasilan Afganistan uyruklu göçmeni, kaçak olduklarini bildigi hâlde istihdam etmek suçtur. Bu sahsin ülke içerisinde bir yerden baska bir yere gitmelerine araci olmak suretiyle göçmenlerin yasal olmayan yollardan ülkede kalmalarina imkân saglamasi, kayit disi olarak çalistirdigi göçmen yönüyle sigorta ve vergi masraflari yükümlülügünün bulunmamasi, haksiz bir sekilde islerine son vermesi hâlinde kaçak isçilerin sinir disi edilme korkusuyla haklarini arayamayacak olmalari ve bu sayede tazminat ödeme gibi yükümlülüklerden kurtulmasi gibi avantajlar sayesinde dogrudan ve dolayli olarak menfaat elde ettigi ortadadir. TCK’nin 79. maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi çerçevesindeki göçmen kaçakçiligi suçunun tüm unsurlariyla olustugu, sanigin bu eylemi ayni zamanda çalisma izni bulunmayan yabanciyi çalistirma kabahatine de uymakta ise de Kabahatler Kanunu’nun 15/3. maddesi uyarinca yalnizca TCK’nin 79/1-a maddesi uyarinca cezalandirilmasi gerektigi gözetilmeden, yetersiz gerekçeyle beraat karari verilmesi, bozma nedenidir."
Cezasi ne kadar
Göçmen kaçakçiligi suçunun cezasi Türk Ceza Kanunu’nun 79. maddesinde söyle açiklaniyor: "Göçmen kaçakçiligi suçu, maddi yarar elde etmek maksadiyla su seçimlik hareketlerden herhangi birinin icra edilmesiyle islenmis olur. Bir yabancinin yasal olmayan yollardan ülkeye sokulmasi (TCK m.79/1-a), Ülkeye girmis bir yabancinin ülkede kalmasina imkan saglanmasinin cezasi 3 yildan 8 yila kadar hapis cezasina çarptirilir."
(Özel) Kaçak Göçmen Çalistirana Sok Ceza
Türkiye’ye yasa disi yollardan giren göçmeni çalistiran esnaf hayatinin sokunu yasadi. Asliye Ceza Mahkemesi’nin beraat karari verdigi esnafa kötü haber Yargitay’dan geldi. Yüksek Mahkeme; baska bir ülkeye gitme amaci bulunmayan ve Türkiye’de sürekli olarak kalmak istedigi anlasilan Afganistan uyruklu göçmenin kaçak oldugunu bildigi hâlde istihdam eden sanigin eyleminin ’göçmen kaçakçiligi’ suçunu olusturduguna hükmetti.