'Özel Kursların Yüzde 99'U Kaçak Ve Yasa Dışı'

'Özel Kursların Yüzde 99'U Kaçak Ve Yasa Dışı'

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ağustos başında yürürlüğe giren yasal düzenlemesiyle özel öğretim kurslarında sadece tek branş dersi zorunluluğu başlarken, bu kuralı ihlal eden kursların yanı sıra yasal dayanağı olmamasına rağmen kaçak TEOG dersleri veren kursların tümüyle yasa dışı ve korsan duruma düştüğü belirtildi.

“Eğitim Radyosu” sitesinde ve yerel basındaki yazılarında eğitim konularına ağırlık veren Gazeteci-Yazar Tayfun Çavuşoğlu, “Türkiye’de şu anda faaliyette bulunan özel öğretim kurslarının yüzde 99’u kaçak, korsan, merdiven altı ya da yasa dışı durumda” dedi.

Eğitim Uzmanı Çavuşoğlu, bir yandan da Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerinin yasalara aykırı olarak özel dersane çalıştırdığını ya da özel kurslarda kaçak ders verdiğini vurgulayarak, yasal mevzuata aykırı özel kursların resmen SGK’lı gösteremediği diğer ders öğretmenlerini de kaçak ve sigortasız çalıştırmak suretiyle başka sosyal yaralara ve hukuki sorunlara neden olduğunun da altını çizdi.

"Tek dersten ruhsat alın korsanlığa soyundular"

İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Tayfun Çavuşoğlu, etüt merkezlerinin bu yılın ağustos ayı başında kapatılmasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’ndan özel öğretim kursu adı altında ruhsat alan kurumların LYS-YGS için sadece “tek branş dersi” verebileceğini hatırlatarak şunları söyledi: "Özel sektördeki herhangi bir kurum-kuruluş eğitimle ilgili yasal düzlemde bir faaliyet gösterecekse, bu faaliyetini Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ruhsatlandırmak ve denetime açık olmak durumunda. MEB özel öğretim kurslarını sadece LYS-YGS alanında tek branş dersi takviyesi vermek üzere ruhsatlandırdı. Bu kursların ruhsatlarının yüzde 90’dan fazlası matematik LYS-YGS branşı üzerine. Diğer derslerden ruhsat alan kurs neredeyse ‘yok’ mertebesinde. Özel kurslar sadece ve sadece tek ders verme hakları bulunmasına ve yasak olmasına rağmen tüm dersleri veriyorlar. Çünkü tek ders ruhsatı alınca, ilk iş olarak bu kuralı ihlal ettiler. Yaz boyunca hazırlık kursları açtılar, kış için para-senet topladılar. Türkiye genelinde milyonlarca liralık bir piyasadan, yüz binlerce öğrenciden söz ediyorum. Kurslar fiilen yasa dışı olunca, diğer derslerin personeli de tabii ki yasa dışı durumda. Bu öğretmenleri resmen istihdam etmeleri ve SGK’ya bildirmeleri imkansız olduğundan kaçak-sigortasız öğretmen çalıştırıyorlar. Bu öğretmenlerin diploması var mı, yok mu bilen bile yok. Çocukların canı-malı güvende mi bilen yok. Bu kurslar diğer dersleri müfredat içinde mi veriyor, bilen yok. Çünkü bu ruhsatsız, tamamıyla denetim dışı korsan bir faaliyet.”

"Teog kurslarının hiçbir hukuki temeli yok"

Yasa ve yönetmeliklerde TEOG adaylarına dönük özel kursların tanımlanmadığını, bu nedenle bu kursların ruhsat almalarının da hiçbir şekilde mümkün olmadığını belirten Gazeteci Yazar Tayfun Çavuşoğlu, “Yaz boyunca her yerde TEOG afişleri vardı. Yaz kursları düzenlediler. Dersler verdiler. Milli Eğitim Bakanlığı il ve ilçelerde bu duruma müdahale edemedi. Tamamıyla denetim dışı bu kurslar hala faaliyetini sürdürüyor. TEOG dersi veren kursların ise yüzde 99’u değil, yasal dayanakları ve ruhsatları olmadığından yüzde 100’ü kaçak ve korsan” dedi.

KPSS ruhsatlı bazı kursların bile kaçak TEOG dersleri verdiğini belirten Çavuşoğlu, “Başıboş bırakıldığında yaşatacağı sorunları daha kısa bir süre önce 15 Temmuz’da çok net gördüğümüz eğitim sektöründeki bu korsanlığa, yasa tanımazlığa yaz boyunca dikkat çekmeye çalıştım. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müdahale etmesi üzerine TEOG sınavı kaldırılınca konu ancak genel gündeme girebildi. Artık TEOG yok, yerine yeni sistem geliyor. Ama ne hikmetse TEOG kursları hala fütursuzca faaliyette” şeklinde konuştu.

"Bu kurslarda bakanlığın öğretmenleri çalışıyor"

Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda çalışıyor olmasına rağmen, özel kurslarda da kaçak ders veren, gizli-açık ortağı olan, çalıştıkları okullardan bu özel kurslara öğrenci taşıyan MEB öğretmenleri var Sadece Bursa’da bizzat bildiğim bir dolu isim var Ki Türkiye’de bu sayı on binlerle ifade edilir.”

Denetimler başlıyor

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz imzasıyla ağustos ayında yayınlanan genelgenin halen yürürlükte olduğunu ve bu kursların tamamının 31 Ekim’e kadar denetimden geçeceğini belirten Çavuşoğlu, “Milli Eğitim Bakanlığı çok büyük bir bataklığı kurutmaya uğraşıyor. Bakanlığın açıklama ve uygulamalarında kararlılık var. Gidişat bugünden belli. Kurallara uymayan bu kurslar kapatılacak. Çünkü hiçbir Bakanlık, kendisine bağlı faaliyet gösteren özel sektör kuruluşlarının yüzde 99’unun merdiven altı-kaçak-korsan-yasa dışı- olduğu bir düzenin sürmesine izin vermez. Aksi, eşyanın tabiatına aykırı bir durum olur. Veliler, bu kurslar teker teker kapıya kilit vurduğunda kendilerini aldatılmış hissetmemek için tedbirli olmalı. Çocuklarının kayıtlı olduğu kurslarla ilgili bilgi almak için bağlı oldukları ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bizzat başvurmalı. Yaz başından buyana ‘Bizim tüm dersler için ruhsatımız var’ diye yalanla dolanla aldatılan veli ve öğrencilerin karşı karşıya kaldığı durum maalesef tam anlamıyla budur” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile