(ÖZEL) Mangal Kömürü Isçilerinin Bin 400 Rakimdaki Zorlu Mesaisi

(ÖZEL) Mangal Kömürü Isçilerinin Bin 400 Rakimdaki Zorlu Mesaisi

Eskisehir’de mese odunundan mangal kömürü üretimi yaparak geçimlerini saglayan Mardinli mevsimlik isçiler, yasadiklari bin 400 rakimli Beyyayla Mahallesi’nde kurduklari çadirlarda aylarca yogun mesai harciyor.

Eskisehir’in Saricakaya ilçesine bagli Beyyayla Mahallesi’ne Mardin’den gelen mevsimlik isçiler, mese odunundan mangal kömürü üretimi yapiyor. Bin 400 rakimli alanda yilin yaklasik 8 ayi geçici çadirlarda yasayan isçiler; ates, duman ve kavurucu sicagin altinda gün boyu ekmek mücadelesi için çabaliyor. Sabahin erken saatlerinde traktör ile Orman Bölge Müdürlügü’nün belirledigi alanlardan mese odunlarini toplayan mevsimlik isçiler, günler süren mesai ile biriktirdikleri odunlari piramit seklinde diziyor. Sonrasinda ise her tarafi toprak ve saman ile kaplanan odunlar, üst taraftan verilen ates sayesinde 15-30 gün arasinda içten içe yaniyor. Hazirladiklari ocak basinda 24 saat nöbet tutan isçiler, yanmanin ardindan sogutma çalismalari yaparak mangal kömürünü hazir hale getiriyor.

“En az 2 hafta durmadan yaniyor”

Mangal kömürü üretiminin zahmetli ve ugrastirici bir is oldugunu söyleyen mevsimlik isçi Mustafa Turgut, “Bu çok zahmetli ve ugrastirici bir is. Disardan bakinca rahat görünüyor ama çok zahmetli oluyor. Hazir hale gelmesi en az 40-50 gün arasinda sürüyor. Öncelikle odunlari kesiyoruz. Bu da en az 20-30 gün sürüyor. Ondan sonra o odunlari topluyorsun. 20 römorkla bir ocak olusuyor. Odunlari dizdikten sonra üzerine samanla örtüyoruz. Sonra bunun üstüne toprak atiyoruz. Ocagin üst tarafindan içeriye ates birakiyoruz. Ates yavas yavas asagiya dogru iniyor. Bu topragin altinda en az en uzun 30 en kisa 15 günde çikiyor. Yani 2 haftalik bir süreçten sonra kömür çikiyor. En az 2 hafta durmadan yaniyor. Yanma süreci bittigi zaman naylonla sararak 1 hafta bekletiyoruz. Soguyunca da yavas yavas çikartiyoruz” dedi.



“Bir nevi ormani da temizliyoruz”

Kömür için kesilen odunlarin, islevini yitirmis agaçlardan seçildigini belirten Turgut, “Bir nevi ormani da temizliyoruz. Mesela genç agaçlari birakip islevini yitirmis yasli agaçlari kesiyoruz. Çami sikistiran mese agaçlarini kesiyoruz. Hem çamlar açisindan hem de ormani güzellestirmek için bu kesimi yapiyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile