(Özel) Manisalilar Fetih Mescidinde Namaz Kilacaklari Günü Bekliyor

(Özel) Manisalilar Fetih Mescidinde Namaz Kilacaklari Günü Bekliyor

Manisa’nin 1313 yilinda Saruhan Bey tarafindan Türk Islam sehri haline getirilmesinin ardindan insa edilen ve fethin sembolü olan Fetih Mescidinin harabe durumu ecdadin kemiklerini sizlatiyor. 7 asir önce yapilan mescidin bir sembol oldugunu ve acilen restore edilerek ibadete açilmasini beklediklerini kaydeden Yunusemre Belediye Baskani Danismani Mehmet Emin Sofuoglu, “Burada namaz kilacagimiz, ecdadimizi yad edecegimiz günlerin hayalini kuruyoruz. Bir an önce bu hayale kavusmak istiyoruz" dedi.

Saruhanogullari Beyliginin kurucusu Saruhan Bey tarafindan 1313 yilinin Regaip Kandili gecesi fethedilen ve 7 asirdan fazladir Türk Islam sehri olan Manisa’da fethin sembolü olan Fetih Mescidinin harabe görüntüsü Manisalilari üzüyor. Sembol bir yapi olarak büyük öneme sahip olan binanin içindeki alkol siseleri ve duvarlarina yazilan yazilar tepkilere neden olurken, Manisa Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan 2018 yilinda yapilan kazi çalismalari sonrasi Fetih Mescidi oldugu kanitlanan yapi için çalismalara baslandigini açiklanmisti.

“Saruhan Bey’in tek eseri”

Manisa Kalesinin dis kale kisminda bugünkü sehre hakim bir noktada fethin hemen ardindan çevredeki tas, mermer ve tugla parçalar kullanilarak insa edilen mescidin fethin sembolü oldugunu kaydeden Yunusemre Belediye Baskani Danismani Mehmet Emin Sofuoglu, “Saruhan Bey, 1313 yilinin Regaip Gecesinde 26 Ekim’i 27 Ekim’e baglayan gece burayi Türkmen ordulariyla birlikte Romalilardan aldi. Alir almaz, kaleyi fetheder etmez ilk yaptigi is burada namaz kilacak bir mescit insa etmekti. Onun için çok fazla detayli çalisma yapacak zamanlari yoktu. Bu civardan topladigi taslardan ve mermerlerden birlestirilerek acil bir mescit insa etti bu mescidin adina da Fetih Mescidi diyoruz. Fetih Mescidi daha sonra aradan zaman geçti yikildi, unutuldu gitti. Daha sonra halk buraya Hacet Mescidi demeye basladi.

Burada ‘Hacet Dede var’ denilmeye baslandi bir süre sonra. Hizir ve Ilyas’in bulustugu Hidrellez günlerde burada bulustugu onun için buraya gelip Hidrellez günlerde dileklerin dilendigi bir alan haline geldi. Daha sonra 2018 yilinda bir yaziyla dile getirmistik, burada herhangi bir dedenin bir zatin, bir yatirin olmadigini, buranin Fetih Mescidi oldugu ve bu sehrin Laskaris’ten Saruhan iline döndügü ilk Türk Islam Sehri olmasinin sembolü olan Fetih Mescidi oldugunu özellikle vurgulamis ve bunu yetkililerin dikkatine sunarak bu yapinin restore etmeye davet etmistik. Sag olsun Il Kültür ve Turizm Müdürümüz de bununla ilgili çalismalara basladi.

Burada bir kazi çalismasi yapildi ve burada herhangi bir yatir veya mezar olmadigi 2019 yilinda ortaya çikarildi. Daha sonra ögrendigimiz kadariyla burayla ilgili bir çalisma baslatildigini ögrendik.” diye konustu.



“Namaz kilacagimiz günlerin hayaline kavusmak istiyoruz”

Bu sehir tarihi boyunca ilk defa bir Islam sehri bir Türk sehri olmasinda büyük rol oynayan Saruhan Bey’in bu sehre geldiginde yaptirdigi ilk ve tek eseridir. Buranin ilk fethedildiginde ibadethane, bir Müslüman ibadethanesi olmasi edeniyle sembolik bir anlam tasidigini ve bunun yetkililerimizin bir an önce hayata geçirerek restore ederek tekrar ibadete açmalarini özellikle Manisa halki olarak talep ediyoruz, arzuluyoruz. Burada namaz kilacagimiz günlerin, ecdadimizi yad edecegimiz günlerin hayalini kuruyoruz. Bir an önce bu hayale kavusmak istiyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile