Satsuma mandalinanin ihracat merkezi olan Izmir Seferihisar’da verimin, bir önceki yila göre yüzde 50 daha az oldugu ifade edildi. SEFEKO Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Sayarer, normalde 5 bin ton ürünü piyasaya sürerken, bu yil bölgede daha az ürün elde edilecegini söyledi.
Her yil kooperatifin isletmesi üzerinden tonlarca mandalinayi iç ve dis piyasaya sürdüklerini ancak bu yil isletmeye kilit vurduklarini kaydeden Sayarer, “Satsuma mandalina, 15 Ekim’den itibaren piyasaya giriyor. Bu sene ürünümüz hemen hemen yüzde 50 eksik. Küresel isinma diye çok dile getirilen bir durum var. Bir yil çok iyi üretim yaparken bir yil çok eksik ürün oluyor. Bu yil ‘yok yili’ndayiz. Bu yil isletmemizi de açmiyoruz. Burada yüzlerce insan çalisiyordu. Çok ciddi ürünümüz oluyordu. Bizim 68 üreticimiz olmasina ragmen ürünümüz bu yil neredeyse sadece 600 ton civarinda olabilir. Biz burayi açip isçiyi getirdigimizde yillik 2 milyon lira giderimiz oluyor. Öyle olunca piyasada 5 liradan asagiya ürün satmamamiz gerekir. Su anda piyasada satilan ürün 3 lira olursa biz bunun altindan nasil kalkariz? Bu yüzden bu yil burayi açmayacagiz. Biz burada normalde 5 bin ton üretim yapiyorduk. Ancak su an ürün eksik. Üreticiler, piyasada ürün talebi oldugu için ürünlerini bireysel olarak satabilirler ancak biz bu yil kooperatif üzerinden çalismayacagiz” ifadelerini kullandi.
"7-8 liraya satilmasi gerek"
Üreticinin piyasa talep ettigi kadar tüccarin da ürün talep ettigini dile getiren Sayarer, “Ancak gel gelelim piyasada en ucuz giden ürün mandalina. Erkenci mandalina su an 3 liraya satiliyor. Piyasa durgun. Tüccar da piyasaya nasil girecek, nasil alacak, kaça satacak diye korkuyor. Su an ülkede en ucuz meyve mandalina. Biz bir türlü piyasada hakkimiz olan yeri alamiyoruz. Satsuma bu yil az oldugu için normalde daha yüksek fiyatli olmasi gerekir fakat piyasada ne olursa olsun yeterli rakami bulamiyoruz. Her yil oldugu gibi bu yil da en ucuz meyve mandalina olacak gibi duruyor. Piyasadaki ürünlere bakarsak 7-8 liradan asagida meyve yok. Mandalina ise 3 lira, 3,5 lira. Bu yil üreticinin cebine 3 lira girmesi için tüketicinin satsumayi 7-8 liradan asagiya yememesi lazim. Girdi maliyetleri de eklenince üretici sasiriyor” sözlerine yer verdi.
"5 aylik saltanatimiz 1,5 aya düstü"
Satsuma mandalinadan önce hasat edilen erkenci mandalinalarin az da olsa ilçede de üretildigini söyleyen Sayarer, söyle konustu:
“Eskiden satsuma mandalinamizin piyasada 5 aylik bir saltanati vardi ancak birinci erkenci, ikinci erkenci ve geçci mandalinalar piyasaya girince 5 aylik saltanatimiz 1,5 aya düstü. Bu yüzden pazar darligi çekiyoruz. Seferihisar’da da bir süredir erkenci mandalina ekilmeye baslandi ancak bu oran, satsuma mandalinayi etkileyecek oranda degil. Seferihisar’da su anda 300 ton civarinda erkenci mandalina var. Üretici devamli arayis içerisinde. Yeni çikan her irki uyguluyor, piyasada ne kadar pay bulabilir diye merak ediyor. Ilçemizde de erkenci mandalinalar ekildi ve üretici de kendine göre bir pazar buldu. Satsuma, hemen üretime girmeyecegi için üreticiler bu bos dönemi erkencilerle geçirmeye çalisiyor. Ayrica ocak ayinda da geçciler devreye girecek.”
(Özel) Meshur Satsuma Mandalinada 'Yok Yili'
Izmir Seferihisar’in meshur satsuma mandalinasi önümüzdeki haftalarda hasat edilmeye baslanacak. Seferihisar Tarimsal Kalkinma Kooperatifi (SEFEKO) Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Sayarer, iklim sartlari nedeniyle geçen yila göre rekoltede yüzde 50 azalma oldugunu gözlemlediklerini söyledi.



















