Özellikle korona virüs salgini döneminde gece gündüz görev yapan ve kimi zaman ailelerinden uzak kalan hemsirelerin, meslek hayatlarinda yasadiklari zorluklar 12 Mayis Uluslararasi Hemsireler Günü’nde ön plana çikti. Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Saglik, Uygulama ve Arastirma Hastanesi Beyin Cerrahi Yogun Bakim Ünitesi’nde çalisan Hatice Can Ugral, uzun meslek hayatinda yasadiklarini anlatti. Bugüne kadar hayatina dokundugu bütün hastalari için onurlu ve gururlu oldugunu belirten Ugural, ögrencilerine ilk olarak vicdanli olmalarini ögrettigini vurguladi.
“Eger bir insanin vicdani olmazsa bu meslegi yapamaz”
Modern hemsireligin kurucusu olarak bilinen Florence Nightingale’in isigini tasidiklarini söyleyen Ugural, birlikte çalismis oldugu ekip arkadaslarinin ve beraber gelecege isik tutan tüm ögrenci hemsirelerin hemsirelik haftasini kutladigini söyledi.
Hastalarin hayir duasini almanin çok önemli oldugunu belirten Ugral, “Hastaya sevgi ve sefkatla dokundugunuz zaman onun karsiligini aliyorsunuz. Yogun bakimdaki hastalarimiz bakima muhtaç hastalar. Biz her türlü bakimi özveri ile veriyoruz. Buraya gelen ögrencilerimi yetistirdigim zaman, her türlü egitimi alabilirsiniz, bakimi alabilirsiniz, lütfen vicdaninizi egitin diye söylüyorum. Vicdan bizim için çok önemli. Eger bir insanin vicdani olmazsa bu meslegi yapamaz. Özellikle yogun bakim hemsireleri çok yogun ve yorucu çalisma ortamlarinda uzun süre ayakta kalmakta ve bütün zorluklarla karsi karsiya gelmektedir” diye konustu.
“Yatani annemiz, kardesimiz, bir yakinimiz olarak düsünüyoruz”
Ilk meslege basladigi zamanlar yasadigi bir anisini anlatan Ugural, bir hasta yakinin kötü tavriyla karsilastigini söyledi.
Olayi detayli bir sekilde aktaran Ugural, “Bir hasta yakini gelmemesi gereken bir yerde yogun bakima gelmisti ve ben onu çikartmak istedigimde “Çek o pis ellerini üzerimden” demisti. Rahmetli hocamiz da demisti ki “O pis eller hastaniza bakiyor”. Çünkü biz burada gerçekten bir insanin kendi yakinina bakamayacagi kadar bakim veriyoruz. Günde 4 defa bakimlarini veriyoruz. Hastalarin el-yüz bakimlarini, yatak ve pozisyon bakimlarini, psikolojik olarak desteklenmelerini, burada onlarin mutlu olabilmeleri için yabanci bir ortamda kalmadiklarini hissetmelerini sagliyoruz. Biz akraba gibi, yakini gibi davranmaya çalisiyoruz, empatiyle yaklasiyoruz. Orada yatan bir annemiz, kardesimiz, bir yakinimiz olarak düsünüyoruz. Sevgi ve sefkatle yapilan her seyin sonu güzel olur. Ben 31 yillik meslek hayatim boyunca her zaman bu doyuma ulastim. Mutluyum, gururluyum en azindan eve gittigim zaman huzurluyum” dedi.
"Hastaya bakim, bir bebege bakmak gibi”
Hemsirelik bölümü 4. sinif ögrencisi olan ve su an staj yapan Haci Ahmet Dal, hemsireligin zor bir meslek oldugunu dile getirdi. Hemsire olmak isteyen gençlere önerilerde bulunan Dal, “Hemsirelik gerek hastalarimiz, gerekse hasta yakinlari açisindan gerçekten zor bir meslek. Hastalarimizi kaybettigimiz zamanlar oluyor, gerçekten üzülüyoruz. Hemsireligi seçmek isteyen arkadaslar daha çok insan iliskilerinde iyi olan ve vicdanli olmalarini öneriyorum. Çünkü hastaya bakim, bir bebege bakmak gibi” dedi.
(ÖZEL) Meslegini 31 Yildir Onur Ve Gururla Sürdüren Hatice Hemsire
Eskisehir’de 31 yildir hemsirelik yapan Hatice Can Ugural, meslegin zorluklarindan bahsederek, bugüne kadar hayatina dokundugu bütün hastalar için onurlu ve gururlu oldugunu söyledi.