(Özel) Nilüfer'de Sokak Hayvanlarinin Barinacagi 'Dogal Yasam Alani' Projesi Start Aldi

(Özel) Nilüfer'de Sokak Hayvanlarinin Barinacagi 'Dogal Yasam Alani' Projesi Start Aldi

Nilüfer Belediyesi, Kayapa-Kuruçesme arasindaki 45 bin metrekarelik alanda sokak hayvanlarinin barinmasi için Dogal Yasam Alani projesini baslatti. Proje tamamlandiginda binlerce sokak hayvani burada tedavi edilip, barinmalari saglanacak.

Nilüfer Belediyesi, Orman Bölge Müdürlügüne ait Kayapa-Kuruçesme arasindaki 45 bin metrekarelik alanin sokak hayvanlarinin barinmasi için yapilacak proje için kendilerine kiralanmasinin ardindan çalismalara basladi.

Ilk etapta bölgeye yollarin açilmasi ve güvenlik seritlerinin çekilmesi ile yapimina baslanacak olan ‘Dogal Yasam Alani’ içinde binlerce hayvanin saglikli bir sekilde barinmasi saglanacak. Dogal Yasam Alani’na getirilen hayvanlarin sadece barinma ve yemek degil, tedavi, karantina, egitim ihtiyaçlari da karsilanacak. Projenin önümüzdeki haziran ayinda tamamlanmasi hedefleniyor.

“Kentimiz için bir müjde vermek istiyorum”

Bölgede incelemeler yapan ve projenin detaylari ile ilgili bilgiler alan Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, “Sokak hayvanlariyla ilgili mahallelerimizden ciddi sikintilar ve sorunlar geliyordu. Sokak hayvanlariyla ilgili bir yasa var, onlari sokaktan alip tedavilerini yapip, bulunduklari yere birakmak zorundayiz. Biz Nilüfer Belediyesi olarak bu isi yaptigimiz için bizim bölgemize baska yerlerden birakilan hayvanlar oluyor. Bu anlamda ilçemizde biraz hayvan artisinin oldugu da görülüyor. Bu sorunlari gidermek için öncelikle sokak hayvanlarina (kedi, köpek) sosyal, dogal yasam alani olusturmak için bir çalisma baslattik. Orman Bölge Müdürlügü ile yapmis oldugumuz degerlendirmeler ve girisimler sonucunda onayini aldik ve Kayapa ile Kuruçesme arasinda 45 dönümlük alanda sokak canlarina dogal yasam alani olusturmak gayreti içinde olacagiz. Bu bizim kentimiz için bir müjde olarak vermek istiyorum. Çünkü uzun yillardir bunu gerçekten yapmak için bürokrasinin bu yeri bize tahsis etmesini bekliyorduk. Bugün bu çalismalara basladik. Yolumuzu açtik ve alandaki çalismalar da bir taraftan devam ediyor” dedi.

“Amacimiz, bütün canlilari oldugu gibi sokakta yasayan hayvanlarinin da yasam haklarini korumaktir. Bu ilke çerçevesinde yillardir mücadele ediyoruz” diyen Baskan Erdem, “Onlara kent içinde de çesitli barinma, yem gibi odaklari olusturuyoruz. Hatta köpekler için gezinti alanlari ve parklar yapiyoruz. Bu dogal yasamda onlarin yasamalari bizler için daha önemli oldugu oldugunu düsünüyorum. Bu bölgenin hayvanseverlerle beraber kullanacagimiz bir alan olacak. Onlari bu dogal yasam alani içinde hayvanlarin barinmalarini saglamalari için elimizden gelen her türlü çabayi sarf edecegiz” diye konustu.



Haziran ayina kadar tamamlanmasi hedefleniyor

Projenin baslatildigini belirten Erdem, “Yollar açildi ve çevre alaninda güvenligi içerisinde alinmasi gerekiyor. Bölgedeki yaban hayvanlarini da bir taraftan var. Içeriye girisi çikislarin kontrolsüz olarak yapilmasinin engellenmesi gerekiyor. Biz çevre ile ilgili emniyetleri aliyoruz. Iç mekanlarda boylarina, cinslerine göre hayvanlarin barinacagi dogal alanlar olusturulacak. Bu önümüzdeki bahar ayina kadar mevsim bize çalisma olanaklari verirse kis boyunca çalismalar sürecek. Önümüzdeki haziran ayina kadar bu alani tamamen açmayi planliyoruz. Çok hizli bir sekilde hareket edecegiz. Belki etaplar halinde de yapilabilir. Sürdürülebilir çalisma ile birlikte bu alani en kisa zamanda hayata geçirecegiz” ifadelerini kullandi.

Buraya gelen hayvanlarin önce bakimlari ve tedavilerinin yapilacaginin altini çizen Erdem, “Bizim zaten Alaaddinbey’de de bir bakim ve barinma evimiz var. Sokak hayvanlarina orada da bakiyoruz. Orada tedavileri yapildiktan sonra dogal hayata buraya birakacagiz. Onlarin sokaklarda yemek ve barinma alanlari aramasinin da önüne geçmis olacagiz” dedi.

Baskan Erdem, sözlerini söyle noktaladi:

“Sadece Nilüfer’de degil, birçok alanda bu konu ile ilgili sikintilar var. Bu konuda bir yasa çikti ama yeterli olmadigini düsünüyorum. Yeni bir yasa ile farkli sekilde bu hayvanlara sahiplenilmesi gerekiyor. Tabii öncelikle aileler hayvanlarina sahip çikmalilar. Bunlarin popülasyonun artmasi noktasinda yasal düzenlemeler yapilmasi gerekiyor. Bu canlarin da hayatlarini sürdürmesi için de olanaklari olmalidir. Biz Nilüfer Belediyesi olarak sansliyiz. Hayvanlarin bakim ve tedavilerini sürdürmek için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Birçok sehirde bu olanaklarin olmadigini biliyoruz. Ben bütün belediyelerin bu olanaklari saglamasi gerektigini düsünüyorum.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile