Özel Optimed Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Uzm.dr. Mehmet Yasin Mecdel Açıklaması

Özel Optimed Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Uzm.dr. Mehmet Yasin Mecdel Açıklaması

Özel Optimed Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Yasin Mecdel, sünnet olacak çocukla dalga geçmenin veya bilinçsiz espri yapmanın çocukta travmaya varacak ölçüde komplikasyona neden olabileceğini söyledi.


Ebeveynlerin bu konuda çok dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Mecdel, “Sünnet olacak çocuklara arkadaşları veya bilinçsiz ebeveyn yakınları tarafından espri adı altında ama espriyle uzaktan yakından ilgisi olmayan şakalar yapılmakta ve bu espriler gerçekleri ayırt edecek durumda olmayan çocuğun bilinçaltını etkiliyorlar. Sünnet esnasında ise bilinçaltında yer etmiş bu şeyler açığa çıkmakta ve travmaya varacak ölçüde çeşitli komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Bu yüzden ebeveynler bu konuda dikkatli olmalı, çocuğa sünnet olacağı hissettirilmemeli, çocuk sünnete değil de muayeneye gidiyormuş edasıyla sünnete götürülmelidir. Sünnet yapılan ortam ve sünneti yapacak kişi de bu duruma uygun olmalı ve çocuğun dikkati başka yönlere çekerek bir oyun ve muayene havasında mümkün olduğunca çocuğa hissettirilmeden sünnet gerçekleştirilmelidir” dedi.

“SÜNNET KESİLEN KÜÇÜK BİR DERİ PARÇASINDAN İBARET DEĞİLDİR”
Uzm. Dr. Mecdel, sünnetin toplumdaki genel kanaatin aksine kesilip atılan küçük bir deri parçasından ibaret olmadığını, çocuğun istikbalini etkileyen önemli bir cerrahi müdahale olduğunu belirtti.

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birçok ailede sünnet telaşının da başlayacağını dile getiren Uzm. Dr. Mecdel, sünnetin konusunda uzman, hem anestezi hem cerrahi müdahale hem de çocuk psikolojisi konularında yeterli donanıma sahip kişilerce yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Sünnet yapılacak ortamın ve kullanılacak malzemelerin de steril olması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Mecdel, Türkiye’de her yıl binlerce çocuğun ehil olmayan kişilerce sağlıksız ortamlarda, bilinçsizce sünnet edildiğini, sonucunda ise telafisi imkansız hata ve hasarlar ortaya çıktığını ifade etti

Yapılan hataların sünneti yapan kişiden kaynaklandığı kadar bilinçsiz ebeveynden de kaynaklandığına dikkat çeken Uzm. Dr. Mecdel, “Çünkü bir sünnet elbisesi için 300-500 lirayı, sünnet düğünü organizasyonu için binlerce lirayı gözden çıkaran, yapılacak programı en ince detayına kadar hesaplayan anne ve babalar maalesef uğruna düğün tertipledikleri sünnetin yapılışını hafife almaktadır. Sünneti yapacak kişinin ehil olup olmadığını araştırmadan çocuklarını ucuz ellere emanet etmede bir engel görmemekte ve bu çok vahim hatalara kendileri sebep olmaktadır” diye konuştu

Toplu sünnet organizasyonlarında ise birkaç saat içinde yüzlerce çocuğun sünnet edildiğini bu yüzden çocuklara yeterli zamanın ayrılamadığını dile getiren Uzm. Dr. Mecdel, “Kullanılan malzemenin ve sünnet yaptığı ortamın strelizasyonunu sağlayıp sağlayamayacağı şüphelidir. Buna rağmen toplu sünnetlerin yapılması kaçınılmaz ise uygun hastane koşullarında çocuk cerrahisi uzmanı denetiminde ve kontrolünde yapılmalıdır” dedi.

Uzm. Dr. Mecdel, anne babaları çocuğun istikbalini etkileyecek olan sünnet konusunu hafife almamaları ve işin ehline müracaat etmeleri konusunda uyararak, sünnetin ergenlik çağından önce yapılması gerektiğini de vurguladı.

SÜNNET SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Sünnet sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgi veren Uzm. Dr. Mecdel, “Bezli çocuklarda bezler sık sık değiştirilir. Çocuklar ikinci gün kontrole çağırılır. Sargı varsa kontrol sırasında açılır. Birinci gün sargı kendiliğinden açılmış ise tekrar kapatılmaz. İlaç doktor tarifine göre verilir. Sünnet sonrası penis derisinde morluk, şişme, kızarıklık normaldir, zamanla kaybolur. Lokal anestezi ile yapılan sünnetlerde yiyecek ve içecek kısıtlaması yoktur. Genel anestezi ile yapılan sünnetlerde 3 saat sonra berrak sulu gıda başlanır. Kusma olursa 2 saat beklenir ve tekrar sulu gıda verilir. Reçete dışında herhangi bir ilaç verilmez, özellikle aspirin ve kanı sulandıran ilaçlar verilemez. Aksi takdirde kanamaya sebep olabilir. Başka bir hastalık nedeniyle kullanılan ilaçlarla ilgili doktora danışılarak kullanımına karar verilir. Dördüncü gün sünnetli yere bol merhem sürülerek ayakta duş yaptırılır. Duş sonrası yine merhem sürülür. Dikişlerin alınmasına gerek yoktur, kendiliğinden kaybolacaktır” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile