Özel Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Altıntaş Açıklaması

Özel Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Altıntaş Açıklaması

Özel Optimed Hastanesi’nde göreve yeni başlayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Salih Altıntaş, gebelik takibinin önemli olduğunu ifade etti.


Op. Dr. Ahmet Salih Altıntaş, 9 ay 10 gün sürecek gebelikte neler yapılması gerektiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili bilgiler verdi. Her gebenin özellikle ilk gebelikse, daha tecrübesiz olunduğundan yeni duruma alışma, hata yapmama, doğru davranma adına endişeleri olmasının doğal olduğunu dile getiren Op. Dr. Altıntaş, "Her ne kadar günümüzde bilgiye ulaşma çok kolaylaşmışsa da anlaşılabilir, doğru yorumlanabilir bilgilerin genel sistematik içinde verildiği kaynaklara ulaşabilmek her zaman kolay olmamaktadır" dedi.

Gebelikte doktor ziyaretlerinin anne adayının gebelikten şüphelenmesi ile başladığını ifade eden Op. Dr. Altıntaş, ultrasonografi ile embriyonun kalp atışları izlenildiğinde tansiyon ölçümü, kan grubu tayini, tam kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, idrar tetkiki gibi bir takım testlerin yapıldığını söyledi.

Testlerdeki amacın, annede gebeliğin neden olabileceği ya da ağırlaştırabileceği sistemik problemler ya da Rh uyuşmazlığının önceden tespiti olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Altıntaş, "Bu arada gebeliğin ilk tespitinden itibaren embriyo 3 aylık olana dek bebeğin sinir sisteminin sağlıklı gelişmesine yardım edecek folik asit isimli vitamin başlanır. Anne adayı beslenmesinde karbonhidrat, protein ve yağ gruplarını dengeli tüketmeye dikkat ederken taze sebze ve meyveleri de unutmamalıdır. Günümüzde birçok hastanede gebe okulları mevcut olup beslenmeyle ilgili dersler de verilmektedir" ifadelerini kaydetti.

Embriyo 11 ila 14. haftalar arasında iken halk arasında zeka testi de denilen ancak temelde bebekte herhangi bir genetik anomalinin olup olmadığı hakkında tahmin bilgisi veren, ultrason ile embriyonun ense kalınlığının ölçülüp anneden kan alınarak bilgisayar programı yardımıyla bir tahmin hesaplaması olan ikili test yapılması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Altıntaş, "Aynı zamanda tam kan sayımına göre de gerekiyorsa antianemik başlanır. İkili test için geç kalındı ise 16-18. haftalar arasında yine ultrason ve anneden kan alınarak yapılan üçlü test söz konusudur. Ancak 2'li test bize yüzde 90 oranında bilgi verirken 3'lü testin güvenilirliği yüzde 80 civarındadır. Bu testlerin sonucuna göre bebeğin haftasına uygun olarak girişimsel işlemler önerilir. CVS ve amniosentez denilen bu işlemler anne karnına bir iğne ile girilerek yapılır. Gebeliğin 20 ila 24. haftaları arasında ise detaylı fetus incelemesi olan 2. düzey ultrason yapılır ki bebekte gözle görülen bir problem var mı yok mu araştırılır. 26-28. haftalar arası şeker yüklemesi zamanıdır. Bu inceleme annede gebelik şekeri olma ihtimalini araştırır. Eğer 50 gram şeker taramasında yüksek değer bulunursa 100 gram şeker yüklemesi ile doğrulanır. Bu değerlerde de yükseklik olması halinde anneye gebelik şekeri tanısı konularak ileri tetkik ve tedaviler uygulanır" dedi.

Fetusun 32. haftadan sonra ultrason, NST ve kan tahlilleri ile takip edildiğini bildiren Op. Dr. Altıntaş, "Gerektiğinde anemi açısından demir takviyesi ve vitamin desteği ile 35. haftaya kadar izlenen gebe uygun görülen aralıklarla takibe çağrılır. Genelde 15 günde bir olan bu takipler 38-39. haftalardan itibaren sıklaştırılır ve 3 günde bire kadar çağrılabilir. 40. haftada bebek halen doğmadı ise günaşırı takiple 41. haftaya kadar beklenir. 41. haftada halen doğmayan bebekler için anne adayı hastaneye yatırılarak doğum başlatılır" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile