(Özel) Ortadogu'da Yayinlanan Dönem Dizileri Ile Birlikte Satislar Patladi

(Özel) Ortadogu'da Yayinlanan Dönem Dizileri Ile Birlikte Satislar Patladi

Osmanli temali Türk dönem dizileri Ortadogu’da yayinlaninca genis hayran kitlelerine ulasti. Biçakçiligi ile ünlenen Bursa’da dönem dizilerinin reytinglerinin artmasi ile birlikte kiliç satislari patladi.

Türk televizyonlarinda genis yer bulan Osmanli temali dönem dizilerinin, orta doguda da yayinlanmasi ile birlikte Osmanli kiliçlarina ilgi artti. Biçakçiligi ile ünü dünyaya yayilan Bursa bu kez kiliç üretimiyle ilgi gördü. Osmanli döneminde orduya kiliç üreten sanayi sehri Bursa’da, atesli silahlarin yayginlasmasi ile kiliç üretimi bitme noktasina gelmisti. Orta doguda Türk dönem dizilerinin popüler hale gelmesi ile birlikte kiliç, ragbet görmeye basladi.

Bursa’da yasayan kiliç ustasi Aziz Sen, Osmanli kiliçlarinin yeniden popülerlesmesi ile birlikte üretime hiz verdi. Fatih Sultan Mehmet, Ertugrulgazi, gibi Osmanli Devleti’nin kurucularinin yani sira Hazreti Muhammed ve Hazreti Ali gibi Islam dünyasinin önemli isimlerinin kiliçlarinin replikasini üreten Sen, Arap turistlerin siparislerine yetisemedigini söyledi.

Modeline göre kiliç fiyatlarinin degiskenlik gösterdigini belirten Sen, 4 bin liradan 3 bin dolara kadar çikabildigini kaydetti.

“Bursa kilicini dünyada bilmeyen kalmadi”

Bursa biçaginin ardindan Bursa kilicinin da tüm dünyada ünlendigini ifade eden kiliç ustasi Aziz Sen, “Bursa biçaginin kalitesini tüm dünya biliyor. Dönem dizilerinin ardindan eski ustalarimizdan gördügümüz isçiligi günümüz kiliçlarina da yansittik. Yeniçeri Ocagi’nin kapatilmasiyla Osmanli’nin kama, hançer, biçak ihtiyacinin Bursali ustalardan karsilandigini biliyoruz. Biz de bu ustaligi günümüz kiliçlarinda kullanarak, gelistirmeye çalisiyoruz. Su an Bursa kilicini dünyada bilmeyen kalmadi. Yurt disindan arayan bilgi almak isteyen birçok müsterimiz oluyor. Son günlerde en çok ragbet gören kiliçlarimizdan biri Osman Gazi kilici, dönem dizilerinden sonra oldukça popüler hale geldi. Osman Gazi kilicinin yani sira Fatih Sultan Mehmet’in kilici da ilgi görüyor. Topkapi Sarayi’nda sergilenen kilicin birebir aynisini üretiyoruz. Özel siparis üzerine de kiliç yapabiliyoruz. Elimizden geldigince Bursa kalitesini dünyaya tanitiyoruz” dedi.

Talepler her geçen gün artiyor

Türk dizilerinin popülerligi ile birlikte taleplerin çig gibi büyüdügünü söyleyen Sen, “Hazreti Muhammed, Hazreti Osman, Hazreti Ömer ve Hazreti Ali’nin kiliçlarini da üretiyoruz. Tabii bunlar biraz maliyetli ürünler. Üzerinde hep altin islemeler oldugu için müsterilere bazen pahali gelebiliyor. Evin bir kösesinde dekoratif amaçli kullanmak veya hediyelik için aliniyor. Arap ülkeleri yogun ilgi gösteriyor. Ortadogu’da Türk dönem dizilerinin büyük bir hayran kitlesi var. Tabii o izledikleri ürünlere de sahiplenmek istiyorlar. Telefon, internet veya magazalarimiza gelerek bizden temin edebiliyorlar. Modellerine göre degisiklik gösterse de ortalama bir kiliç üretimi 1 haftayi buluyor. Ilgi arttigi için çalismalarimizi yogunlastirdik. Müsterilerimizin isteklerini yerine getirmeye çalisiyoruz. Yine modellerine göre fiyatlari degisiklik gösterebiliyor. 4 bin liradan baslayip 3 bin dolara kadar olan kiliçlarimiz var” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile