(Özel) Prof. Dr. Alper Sener Açiklamasi 'Virüs Tatile Çikmiyor'

(Özel) Prof. Dr. Alper Sener Açiklamasi 'Virüs Tatile Çikmiyor'

Izmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Egitim ve Arastirma Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Ana Bilim Dali’nda görevli Prof. Dr. Alper Sener, sömestr döneminin baslamasiyla birlikte virüslerin tatile çikmadigina dikkat çekerek, çocuklar ve 65 yas üstü için riskli dönemin devam ettigini söyledi. Prof. Dr. Alper Sener, “Büyükleri ziyaret edeceksek, enfekte, bogaz agrisi, üsüme titremesi, öksürügü olan çocuklari yanina götürmemek gerekiyor. Götüreceksek eger mutlaka iki tarafin da maske takmasi gerekiyor. Tatil periyotlarinda gerek kaplica olsun, gerek kis, kar tatili olsun, bu periyotlarda iyilesme süreci dönemi uzayabiliyor” dedi.

Izmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Egitim ve Arastirma Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Ana Bilim Dali’nda görevli Prof. Dr. Alper Sener, sömestr döneminin baslamasiyla birlikte çocuklar ve 65 yas üstü için riskli dönemin devam söyledi.

Hastayken ve enfekte iken tatile çikmanin dogru olmadigina dikkat çeken Prof. Dr. Alper Sener, kis dönemi olmasi nedeniyle kis tatili, kar alanlari ve kaplica tatillerinin yogun olmasi, kapali alan, buhar, nem riski, bulas riski açisindan yüksek tasidigini belirterek, “Sömestr döneminin baslamasiyla birlikte aslinda özellikli hasta gruplari için, çocuklar ve 65 yas üstü için riskli dönem devam ediyor. Virüs tatile çikmiyor. Özellikle büyükleri ziyaret edeceksek, enfekte, bogaz agrisi, üsüme titremesi, öksürügü olan çocuklari büyüklerimizin yanina götürmemek gerekiyor. Götüreceksek eger mutlaka iki tarafinda maske takmasi gerekiyor. Tatil periyotlarinda gerek kaplica olsun, gerek kis, kar tatili olsun, bu periyotlarda iyilesme süreci dönemi uzayabiliyor. Çocuklar tam iyilesme dönemini atlatmis, atesi düsmüs, kuru öksürügü, burundaki akinti ve tikaniklik kaybolmusken yeniden bu tip tatillerin iyilesme dönemi içerisinde tekrar enfekte, hastalik kapmaya zemin hazirlayici bir periyot. Bu açidan da iyi degerlendirmek lazim. Ideali çocuk hastaligi atlattiktan birkaç hafta geçtiyse herhangi bir tehlikeli dönem yok. Hastayken, enfekteyken tatile çikarmak dogru degil. Çünkü gittiginiz yerde diger çocuklari ve tatilde olan diger kisileri enfekte etmis olacaksiniz. Özellikle suanda kis dönemi olmasi nedeniyle kaplica tatillerinin yogun olmasi, kapali alan, buhar, nem riski, bulas riski açisindan yüksek. Kis tatili, kar alanlarinda her halükarda kapali alanlarda bulunacaklari için hem bulas, hem de enfeksiyonun yayilmasi açisindan ciddi risk içeriyor. Bu açindan dikkat etmek gerekiyor” dedi.

Çocuklarda iyilesme döneminden sonra devam eden kuru öksürüklerle karsi karsiya kalindigini kaydeden Prof. Dr. Alper Sener, “Bu devam eden kuru öksürükler her zaman enfeksiyon devam ettigi yada enfeksiyonla ilgili ardisik etkinin ortaya çiktigi anlami çikmiyor. Burada iki farkli risk söz konusu. Devam eden tablolarda öksürükle birlikte bas agrisi, kulak agrisi, balgam varsa çocuklarda bakteriyel enfeksiyon riski olusuyor. Bundan sonraki dönemde. Buna dikkat etmek gerekiyor. Yani sinüzit, orta kulak iltihabi, zatürre gibi tablolarin baslayip, baslamadigini görmek lazim. O yüzden tatile gitmeden önce mutlaka bir hekim degerlendirmesinden geçmesinde fayda var. Bu sikayetler devam ediyorsa” diye konustu.

Özel önlem olarak neler yapilmasi gerektigini de anlatan Sener, sözlerine söyle devam etti:

“Buhar ve nem dengesine dikkat etmek gerekiyor. Özellikle solunum sikintisi, nefes darligi varsa çocuklarda ise, yaslilarda dahi bizim daha çok tercih ettigimiz tablo bu. Bir hekim kontrolüne girip solunum seslerinde bir daralma, iyice havalanma bozuklugu varsa, bu havalanma bozukluguyla birlikte erken dönemde nefes yollarini açici buhar tedavisi gerekiyor. 65 yas üstünde ve çocuklar da biliyoruz ki, buhar tedavisinde geciktiginiz zaman ciddi solunum sikintisi devam eden hastaliklar ve astim benzeri kronik tablolarla karsi karsiya kalinabiliyor.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile