Türkiye’de Covid-19 ile mücadele, önlemler ve asilama çalismalariyla sürüyor. Salgina karsi toplumsal bagisikligin saglanmasi amaciyla asilamada yas siniri gün geçtikçe düserken, farkli meslek gruplari da asilama programina dahil ediliyor. Yerli asi çalismalarinin yani sira Pfizer-Biontech, Sputnic V, Sinovac asilarinin tedarik edilmesi için devam eden çalismalarla süreç sürdürülüyor. Saglik Bakani Fahrettin Koca da, Haziran ayinin sonunda asilamada 20’li yaslara sira gelecegini duyururken, uzmanlar yaz aylarinin asilamada önemli bir süreç olacagini belirtiyor. Istanbul Üniversitesi-Istanbul Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tufan Tükek de asilama çalismalari ve salginda son duruma iliskin konustu.
“Hindistan varyantiyla tekrar bir salgin yasama ihtimali ufak da olsa var”
Son dönemde görülen Hindistan varyantiyla ilgili açiklamalarda bulunan Istanbul Üniversitesi - Istanbul Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tufan Tükek, “Bir tek bizi endiseye sevk eden, çok dikkat edilmesi gereken sey, Hindistan varyanti. Biraz daha dikkat edilmesi gereken bir virüs. Biontech asilarina karsi duyarli ama Sinovac ile ilgili ayni seyi henüz bilmiyoruz. Dolayisiyla Hindistan varyantiyla tekrar bir salgin yasama ihtimali ufak da olsa var. O yüzden bu dönemde en çok dikkat etmemiz gereken sey bu Hindistan virüsünün ülkemize girmesini önlemek olmali. Havayolu ile Hindistan’dan buraya gelebiliyor insanlar, Hindistan’a giden bizim vatandaslarimiz tekrar döndügünde buraya virüs getirebiliyorlar tabi o kisilerin izole edilmeleri gerekiyor. En azindan 14 gün ya da 10 gün bir karantina süreleri ya da PCR testlerini sürekli olarak tekrarlayarak gelmeleri gerekiyor. Bu açidan buna çok dikkat edilmesi gereken bir dönemdeyiz. Bunun disinda diger varyantlarin su an için herhangi bir artis gösterecegini ben düsünmüyorum. Hizli bir sekilde asilamanin tamamlanmasi gerekiyor” dedi.
“Insan yapimi olma ihtimali var”
Korona virüsün laboratuvar ortaminda üretildigi iddialarinin yeniden gündeme gelmesine iliskin konusan Prof. Dr. Tükek, “Ispat edilmeye de ihtiyaç duyan bir konu ama birtakim ipuçlarindan yola çikarak sanki bu virüsün dogal olarak olusmayacagi ya da dogal olarak olusma ihtimalinin çok düsük olacagini ben kendi adima söyleyeyim. Dünyada da yavas yavas öyle bir kani olusmaya basladi.
Siyasi de olabilir böyle bir kani ya da insanlar birtakim gerçekten ipuçlarina sahip olabilir. Sürekli mutasyonlar yani bunlar sanki dogal olarak kendiliginden olabilecek seyler degilmis gibi insani düsündürmüyor degil. Insan yapimi olma ihtimali var” dedi.
Üniversitelerin açilma tarihine iliskin de konusan Tükek, “YÖK 13 Eylül kararini açikladi.
Zannedersem seneye yüksekögretimde bir sorun yasamayacagimizi düsünüyoruz. Tekrar dalgalar ve varyant virüslerle karsilasirsak o zaman tekrar bir degerlendirme yapilir” seklinde konustu.
“Yol açacagi baska sosyal sorunlar olabilir”
Asi kararsizligi yasayan vatandaslar ve asi olmayan kisilere yönelik kamusal alanlarda kisitlamaya gidilmesi önerilerini degerlendiren Tükek,“Onlarin toplum için bir tehlike olusturmasini engelleyecek birtakim yöntemlere basvurulabilir. Kapali alanlara belki onlari alirken birtakim kisitlamalara gidilebilir. Topluma en az zarari olmasi yönünde birtakim tedbirler mutlaka alinacaktir. Asi olmayanlar kendilerine zarar verecekler gibi gözüküyor. Demokratik toplumlarda bu tarz kisitlamalar çok hos karsilanmayabilir. Tabi o hükümetin karar vermesi gereken bir sey çünkü onun yol açacagi baska sosyal sorunlar olabilir. Dünyayi takip etmek lazim. Gerçekten bir kisitlamaya gittiginiz zaman o kisinin öfkesini ve nefretini arttirmaktan baska bir seye ulasmiyorsunuz. Bence biraz izleyip muktedir gitmekte fayda var” dedi.
"Asilari çaprazlama uygulamak lazim"
Asilarin karistirilmasi yorumlarina iliskin konusan Tükek, "Biontech asilarinda duydugumuz ve bildigimiz kadariyla antikor oranlari çok yüksek. Sinovac ile asilananlarin bir grubunda da çok yüksek antikorlar olustu. Ama onlar içerisinde hiç antikor olusmayan bir grup da var. Sinovac yapmanin aslinda bir anlami yok çünkü iki dozdan sonra antikor yapmamis bence bu kisilerin tespit edilip mutlaka Biontech asisinin olmasi gerekir. Tersine Biontech’te de sifir antikor varsa ona da Sinovac yapmak lazim. Yani asilari böyle çaprazlama uygulamak lazim. Ya da antikor düzeyi orta veya hafif düzeyde artmis kisilere tek doz Biontech ile rapel yapmak çok daha etkili olacaktir" seklinde konustu.
"Kapanma bundan sonra çok olmayacaktir"
Çocuklarda korona virüs geçirmelerinin ardindan görüldügü belirtilen MIS-C ile ilgili de konusan Tükek, "Çocuklarda biraz daha geç dönemde, sonra ortaya çikabiliyor. Ölümcül oluyor hakikaten, gerçekten uzun da sürebiliyor bu süreç bazen tam atlatilamayabiliyor" dedi.
Tükek salginin gidisatina yönelik, "Umutluyuz, ekimde ufak bir pik, kipirdanma olur diye düsünüyorum ama sonrasini ben iyi görüyorum. 2022’de tamamen kafamizdan atamasak da bu maske olaylarini veya toplanti yapmama, kalabalik ortamlarda bulunmama gibi seyleri biraz asacagimizi düsünüyorum. Asilari etkisiz kilacak bir virüs ortaya çikmazsa ben umutluyum. 1 yildir annesini görmeyen insanlar oldugunu biliyorum. Kapanma artik bundan sonra çok olmayacaktir diye düsünüyorum. Tam kapanamadigimizi gördük çünkü çok insani degil ama hastaligi yatistirabiliyorsunuz. Hastalikla birlikte yasamayi ögrenecegiz" ifadelerini kullandi.
"Ben olsam bu yasagi kaldirmam"
Maske zorunlulugunun kalkabilecegine iliskin görüsleri yorumlayan Tükek, "Yaz dönemi olabilir ama sonra tekrar nasil maskeye alistiracaksiniz insanlari, maskeye alistirmak için çok zorlandik su anda bile açik alanlarda kimsenin maske taktigi yok onu da söyleyeyim. Devlet yasak olarak söylüyor su anda disarida maske takma zorunlulugu var. Bunu kaldirabilir. Bakanligimiz bu konuda çok hassas. Yurt disinda da var öyle ama o gruplar Biontech ile asilanan gruplar. Bizde çift doz asilama 30 milyona gelene kadar riskli olabilir bu. Ben olsam bu yasagi kaldirmam ama hosgörülü davranabilirim bir süre daha. Toplumun yarisina yakinini asilamadigimiz müddetçe maskenin çikartilmasi bir risk olabilir ama yaz aylarinda bunun tamamlanacagini öngörüyoruz. 2022’de itibaren de artik maskesiz hayat baslayacagini düsünüyorum. Hindistan virüsü ülkemize girerse bunun nasil seyredecegini kestiremiyoruz. Bu yazi iyi geçirecegimizi düsünüyorum, ekim ayinda ufak bir yukari yönde yükselis olabilir ifadelerini kullandi.
(Özel) Prof. Dr. Tufan Tükek Açiklamasi '2022'De Maskesiz Hayatin Baslayacagini Düsünüyorum'
Istanbul Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tufan Tükek, Covid-19 salginin seyri ve maske kullanimina iliskin konustu. Tükek, “Maskenin çikartilmasi çift doz asilama 30 milyona gelene kadar riskli olabilir, ben olsam bu yasagi kaldirmam ama hosgörülü davranabilirim. 2022’den itibaren artik maskesiz hayatin baslayacagini düsünüyorum” dedi.