(Özel) Sampiyonlarin Sayisi Bu Teknoloji Ile Artacak

(Özel) Sampiyonlarin Sayisi Bu Teknoloji Ile Artacak

Bursa Uludag Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan onayli ilk kez düzenledigi ‘sigirlarda embriyo transferi’ kursu büyük ilgi gördü. 15 veterinerin yer aldigi kurslarda verilen egitimlerle, verimli hayvanlarin neslinin artirilmasi hedefleniyor.

‘Sigirlarda embriyo transferi’ kursu sayesinde Türkiye’nin çesitli bölgelerinden egitime katilan veteriner hekimler uygulamali olarak embriyo transferi gerçeklestirdi. Bir hafta süren egitimin sonunda sertifikali olarak egitimi tamamlayan 15 kursiyer, verimli irklarin çogalmasinda gereken çalismalari geldikleri illerde uygulayabilecek. Türkiye’nin klonlama yapmis bir ülke olarak embriyo transferinde Avrupa’da olmasi gerekenden geride oldugunu ifade eden Bursa Uludag Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Sagirkaya, “Verimli olan annelerden her yil sadece bir yavru elde edebiliriz. Ama biz embriyo transferiyle yilda 15 ile 50 arasinda yavru elde edebiliriz. Biz bu sekilde sampiyon yani en yüksek verimli annelerden fazla sayda yavru alarak, üstün hayvanlarin sürülerdeki sayilarini artirabiliriz. Ben yurt disinda gördügüm egitimlerle bu ise basladim. 1995 yilindan beri de bunu Türkiye’de ögretebildigim kadar kisiye ögretmeye çalisiyoruz. Bu kurslarin bu yönden önemi çok. Çünkü su anda sahada embriyo transferinde uzman veteriner hekim sayisi çok yetersiz. Su anda kursta Adiyaman’dan Izmir’e, Manisa’dan Gaziantep’e kadar degisik vilayetlerden 15 kisi yer almaktadir. Nazarî derslerin yaninda uygulamali olarak veteriner hekimlerin kendilerini gelistirmesi lazim” dedi.

Avrupa’da son yillarda 120 binin üzerinde embriyo transferi gerçeklestirildigini ifade eden Sagirkaya, “Bu sayi dünya genelinde 1 milyonun üzerine çikiyor. Dünyanin sampiyon ineklerinden bir tanesinden su anda embriyo transferi yoluyla elde edilmis 56 tane boga bulunmaktadir. Hiçbir bir inekten normal sartlarda 56 tane yavru elde edilemez. Erkeklerin yani sira, 76 tane de kizi var bu inegin. Bu kizlar da verimleriyle ve özellikleriyle ilk siralarda yer almaktadir. Yani dünyada siralamaya girmis bir inekten 132 tane buzagi almak çok mühim. Bunlarin içerisinden de en iyilerinin embriyo transferi ile çogaltildigini düsünürsek, sürü içerisindeki elit hayvanlarin yüzdesini çok kisa zamanda azami sayiya çikarmis oluyorsunuz” diye konustu.

Türkiye’deki hedeflerinin süt açisindan rekortmen ineklerin embriyolarini çogaltmak oldugunu belirten Sagirkaya, “Üretilen sütün birim basina maliyetini de düsürmüs oluyoruz. Hayvanlarin saglik durumlarinin daha iyi olmasini sagladigimiz için bu giderlerinde düsmesini sagliyoruz. Küçük bir örnek verecek olursak, 2012 yilinda Almanya ile sigir sayisinda biz 200 bin üstteydik. Ama süt üretiminde onlar bizim yaklasik 2,5 katimz fazla süt elde ediyorlardi. Bizim Türkiye’deki hayvanlarda süt verimliligini arttirmamiz gerekiyor. Bunun içinde bu teknolojiyi kullanmamiz olmazsa olmazimizdir” dedi.

Afyon’dan katilan Veteriner Hekim Mehmet Düzer ise “Embriyo transferini Türkiye’nin gelecegi açisindan çok önemli görüyoruz. Bu transfer sayesinde yüksek verimli hayvanlardan elde edilen embriyolar, düsük verimli hayvanlara nakledilerek yüksek verimli hayvanlarin sayisini arttirmamiz gerekiyor. Bu yöntemin Türkiye’de ileri seviyelere ulasmasi için bizlerde elimizden geleni yapiyoruz. Kendi isletmemizde de bunu uygulamaya çalisiyorduk. Bununla ilgili yavrularda aldik. Verimleriyle ilgili sonuçlar çikacaktir. Bizimde hayvanciligimizi daha ileriye tasimak için bu yöntemi kullanmak zorundayiz” seklinde konustu.

Bursa Uludag Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde ilk kez gerçeklestirilen Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan onayli ‘sigirlarda embriyo transferi’ kursu, Dölerme ve Suni Tohunmlama Anabilim Dali ögretim üyeleri Prof. Dr. Hakan Sagirkaya ve Doç. Dr. Selim Alçay tarafindan veriliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile