Bursa’da 49 yildir kendi kurduklari isletmelerinde otobüs tamir eden Akman ailesi, bir müsterisinin talebi üzerine otobüs restore etti. Otobüsün orijinalligini koruyarak ilk günkü ilk günkü ihtisamini geri kazandiran aile yaklasik 6 yildir talep üzerine klasik otobüsleri eski haline döndürüyor. Üretildigi günden bu yana tasarimlariyla herkesin dikkatini çeken otobüsler, tepeden tirnaga yenilenerek görenlerin gözlerini kamastiriyor. Uzun yillar önce üretimi durdurulan otobüslerin eksik veya kullanilamaz hale gelen parçalari yeniden kalip dökülerek orijinal halini bozmadan tamamlaniyor. Otobüslerin motor parçalari ise yurt disindan temin ediliyor. Sanayi sitesinin içerisinde adeta müzeyi andiran isletmede 1935’den 1970’li yillara kadar üretilen pek çok otobüs, ustalarin ellerinde hayat bulmayi bekliyor.
“Mesakkatli süreçlerden geçiyoruz”
Müsterilerden gelen klasik otobüslerin parçalarini bulmakta zorluk çektigini söyleyen isletme sorumlusu Celal Akman, “1974’de beri kapilari açik olan ve bu sektöre hizmet veren bir firmayiz. Babadan kalan bir isletme ama ben burada amcamla beraber çalisiyorum. Isimiz sadece otobüs ama yaklasik 5-6 yildir eski araçlari yenileme ve restorasyon yapiyoruz. Bunlari hem keyifle hem de ustalarimizin tecrübeleriyle beraber müsterilerimize en iyi hizmeti verebilmek için çalisiyoruz. Bu talep müsterilerimizden geldi. Isletmemizin çok eski oldugunu ögrenen müsteriler restore isi yaptirmak istedi. Bize gelen otobüsleri en iyi sekilde müsterilerimize teslim ettik ve bu is için tercih sebebi olduk. Bu çok kolay olmuyor. Eski otobüslerin parçalarini bulmak o kadar kolay degil. Gelen otobüsleri orijinal görünümüne kavusturmak için çok mesakkatli süreçlerden geçiyoruz. Bizim ve ustalarimizin tecrübesi bu araçlari orijinal haline getirme ehliyetine sahip. Yaklasik 40-50 yildir hizmet vermis ustalarimiz var, bu tecrübeyle bu isin üstesinden gelebiliyoruz” dedi.
Türkiye’de yapabilen sayili
Otobüs restorasyonunun Türkiye’de pek yaygin olmadigini söyleyen Akman, “Türkiye’de bu isi yapabilen sayisi bir elin parmaklari kadar. Tabi bu isi yapabilecek kadar tecrübeli usta kalmadi maalesef. Genelde fabrikasyona yönelik islemler yapiyorlar. Yeni standart araçlarda eskiyi pek bulamazsiniz. Yeni standart araçlarin bakim ve onarimi daha basit. Bu araçlar tamamen mekanik. Yani eski ustalarin yapabilecegi, maharet isteyen, tecrübe isteyen bir islem” dedi.
Yapimi 5 ay sürüyor
Gelen otobüslerin en ince ayrintisina kadar yenilediklerini belirten Akman, “Bize bu araçlar hurdaliktan çikmis bir sekilde geliyor. Biz araçlari tamamen soyuyoruz. Ne kadar problemi varsa, o kangren olmus metalleri kesip atiyoruz, yeniliyoruz. Bu islem ciddi bir asama gerektiriyor. Yapilmasi 5 ay süren araçlarimiz da var. Yeni tip araçlar gibi montajla halletme durumu olmuyor. Kaporta kisimlarinda bile çogu seyi elde hallettigimiz kisimlar var. Sadece iki profili birbirine kaynatmak degil bu islem. El isçiligi, el emegi gerektiriyor. Dolayisiyla bu kadar güzel seyler çikiyor meydana” ifadelerini kullandi.
Müsterilerle beraber test ediliyor
Tepeden tirnaga yenilenen klasik otobüsleri müsteriyle beraber testten geçirdiklerini söyleyen Akman, “Araçlar buradan çikarken bizde çok mutlu oluyoruz. Bizim en büyük mutlulugumuz bu araçlarin buradan çikmasi degil, müsterimizin memnuniyetini gördügümüz zaman oluyor. Araçlarin isleri bittiginde müsterimizle beraber testlerini yapiyoruz, yollara çikiyoruz. Frenlerine kadar her seyiyle memnun oldugunu gördügümüz zaman daha çok mutlu oluyoruz. Çabanizin taktir edilmesi çok baska bir sey” seklinde konustu.
(Özel) Sanayi Sitesi Içerisindeki Müze...90 Yillik Klasik Otobüsleri Restore Ediyorlar
Bursa’da yasayan Akman ailesi, kendi kurduklari isletmesinde 49 yildir otobüs tamir ediyor. Yaklasik 6 yil önce bir müsterilerinin talebi üzerine klasik bir otobüsü restore ederek orijinal halini geri kazandiran aile, talep üzerine hurdaliktan çikarilan otobüsleri ilk günkü ihtisamina geri döndürüyor. Sanayi sitesinin içerisinde adeta müzeyi andiran isletmede 1935 yilindan 1970’li yillara kadar restore edilmeyi bekleyen birçok otobüs yer aliyor.