(Özel) 'Sarikiz' Için Naftalin Uyarisi

(Özel) 'Sarikiz' Için Naftalin Uyarisi

Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, havalarin isinmasi ile birlikte ortaya çikan sarikiz örümcegi ile ilgili, “Naftalin ve kükürt kokusu bu canlilari sinirli hale getiriyor” dedi.

Sarikizlarin genelde gece avlandiklarini söyleyen Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, “Sarikiz dedigimiz hayvan eklem bacakli ve çok hizli hareket edebilen, aslinda zehirli olmayan bir canlidir. Genelde geceleri avlanirlar. Sicaklarin artmasi ile birlikte kis uykusundan uyanarak, genelde de geceleri avlanmaya çikarlar. Agizlarinda kanca gibi disleri bulunur ve agiz florasinda bulunan bir enzim vardir. Bu disler sayesinde enzimi avlarina naklederler. Canlilar sarikizin kendilerini nasil soktugunu hissetmezler, çünkü o enzimde hafif bir uyusturucu gibi özellik de vardir. Ilk etapta sokuldugunuzu hissetmezsiniz. O esnada da enzimi salgilar ve enzim verdigi bölgedeki eti veya deri parçalarini yavas yavas çürütmeye baslar. Avini da bu sekilde yakalayip, yemek ihtiyacini da bu sekilde saglamis oluyor. Ana vatani da Kuzey Irak’taki daglik bölgelerdir. Özellikle çöl gibi kumsal topraklarda toprak altinda veya çalilarin, otlarin arasinda gündüzleri serin yerlerde bulunup, geceleri de aktif olarak avlanmaya çikarlar” dedi.

Ergül, evlerin yakinlarina su ve gida koyularak bu canlilarin uzaklastirilabilecegini söyleyerek, “Sarikiz ya da diger canlilar olsun yilan, akrep gibi tüm canlilar bag evlerinde muhakkak havalarin isinmasiyla beraber özellikle serinlik çöktügünde disari çikiyorlar. Bag evlerinde bahçelik yerlerde vatandaslar evlerinden uzak yerlere su birikintileri birakip, oralarda bu canlilarin su veya gida ihtiyaçlarini evlerinden uzak bir yerlerde karsilamasini saglayabilirler. Bunun haricinde de yasam alanlari olan çalilik, ot veya gazel gibi kisimlari da temizleyerek daha uzak yerlerde yasamalarini saglamis olurlar. Evlerimizde de özellikle kapilarimiza veya pencerelerimize telli kafes sistemi dedigimiz korumalari yaptirdigimiz zaman da geceleri avlanmaya çiktiklarinda evlere girmelerini de engellemis oluruz” ifadelerini kullandi.

Naftalin ve kükürt gibi ilaçlarin bu canlilari daha sinirli hale getirdigi için kullanilmamasi gerektigini söyleyen Ergül, sözlerine söyle devam etti:

“Tabii vatandaslarimiz bu canlilardan kendi imkanlari ile korunmak için bir takim önlemler ve tedbirler aliyorlar. Özellikle baglara veya bahçeli evlerine göçtüklerinde evlerinin etrafina naftalin veya kükürt gibi maddeler döküp, kokulariyla bu canlilarin evlerine girmesini önlemeye çalisiyorlar. Fakat hem zirai açidan sakincali oldugu gibi bu canlilarin da bu kokulara karsi bir agresifligi var. Özellikle bu sene asiri yogun sicakliklar oldugu için çikan canlilara karsi vatandaslarimiz evlerinin etrafina bunlari döküyor ama kokusu bu canlilari daha sinirli bir hale getirmis oluyor. Aslinda bunlari yapmadan dedigimiz gibi hem dogaya zarar vermeden, evlerinin etrafindaki çevre düzenlemelerini iyi bir sekilde yapmis olurlar ise veya kapi ve pencerelere sineklik sistemini çektiklerinde, naftalin, kükürt gibi seyleri kullanmadan o canlinin kendilerine zarar vermesini engellemis olurlar.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile