Osmanli Devletinin kurucusu Osman Gazi’nin kayinpederi devletin manevi kurucu Seyh Edebali Türbesi, 9 yilin ardindan çati, ahsap ve iç duvarlarinda 2 aylik süren bir restorasyon çalismasi yapildi. Bu süre zarfindan ziyarete kapanan türbe yeniden ziyarete açildi. Yapilan restorasyon çalismasi hakkinda bilgi veren ve 3 projesi Kültür Bakanligi tarafindan ödüle layik görülen restorasyon yapan firma sahibi Gökhan Sökmen, "Seyh Edebali Türbemizin ahsap çalismasini orijinalligiyle muhafaza ederek çalismalarimiz sona erdi. Türbe çatilarimizda eskisi gibi horasan siva çalismasi ile bir tadilat yapildi. Türbemizin çikisinda sag tarafindaki alan bir bahçe ve türbeye uygun bir kamelya yaptik. Türbemizin içinde yapacagimiz raspa çalismalarimiz da mevcut. Çatiyla alakali olan akan yerleri bitirdikten sonra içerde de bir boya çalismamiz mevcut. 2012 yilindan sonra hiçbir sekilde yenileme çalismasi yapilmadigi için ahsaplarin erozyona ugramasi ve ahsaplarin üzerindeki erozyon ve su birikiminden kaynaklanan ahsap çalismalarini yeni yapmis oldugumuz bu yenileme çalismasi içine de dahil edecegiz. Suanda bunlarin hepsini yapmis oldugumuz 1’inci sinif zimparayla ve yapmis oldugumuz birinci sinif boyayla bu tadilatlarimizin hepsini en iyi bir sekilde en kaliteli sekilde gerçeklestirdik" dedi.
Öte yandan restorasyon çalismalarinin haricinde Bursa Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlügü restoratörleri tarafindan mezar taslari da onarildi. Bunun yaninda çalismalarin tamamlanmasinin ardindan Bursa Vakiflar Bölge Müdürlügü ve Kültür Varliklarini Koruma Kurulu koordinasyonunda türbe içerisinde bulunan sandukalar ve örtüleri, duvar süslemeleri aslina uygun hale getirilmesi çalismalari baslayacagi bildirildi.
(ÖZEL) Seyh Edebali Türbesinde 2 Aylik Restorasyon Çalismasi Sona Erdi
Bilecik’te pandemi öncesi yilda 1 milyona yakin insanin ziyaret ettigi Seyh Edebali Türbesi, yaklasik 2 aylik restorasyon çalismasinin ardindan tekrar ziyarete açildi.