Yüzyillardir degismeyen tarifi ile tamamen dogal sekilde üretilen geleneksel tava yogurdu, fabrikasyon ürünlerin çogaldigi bu günlerde vatandaslarin ilgisini çekiyor. Emirdag Çatalli köyünde ikamet eden Adem Dagci, tava yogurdu gelenegini sürdürmeye çalisanlardan biri. Her hafta sonu Eskisehir’e yogurt satmak için gelen Dagci, tescilli tava yogurdunun nasil yapildigindan bahsetti.
Emirdag yogurdunun tescilli oldugunu söyleyen Adem Dagci, kendi hayvanlarindan sagdigi süt ile geleneksel yogurt yaptigini anlatti. Dagci, yaptigi yogurtlari Eskisehir’deki müsterilerinin ayagina kadar getirdigini anlatirken sözlerine söyle devam etti:
“Benim 10’a yakin inegim var. Biz bu ineklerin yemlemesini, sagimini eski usullerle yapiyoruz. Her gün sabah aksam yemlerini verip gerekli bakimlarini ve sagimini yapiyoruz. Emirdag yogurdu meshurdur, tescillidir. Ben ineklerin sütünden geleneksel usule göre bu yogurttan yapiyorum. Daha sonra Eskisehir’deki vatandaslarin ayagina kadar getiriyorum. Bizim Emirdag yogurdu Yörük Türkmen gelenegi olan bir yogurttur. Yani yüzyillardir atalarimizdan, dedelerimizden gelen bir gelenek. Yogurdu özel kilanda bu, mayasi bile yüzyillar öncesinden gelir. Biz Emirdaglilar olarak da yogurda bir düskünlügümüz vardir. Söyle söyleyeyim üç ögün sofrada bulunmazsa ‘o ev yavan’ derler. Biz bu yogurdun kaynatmasini, mayalamasini her seyini ev usulü ile yapiyoruz. Kesinlikle fabrikasyon hiç bir sey yapmiyoruz. Herhangi bir katki ya da yagini alma olmaz, zaten yogurt olmaz o sekilde”
“5 kiloluk kova 60 lira”
Meshur tava yogurdunun yapilis serüvenini anlatan Dagci, sütün kaynatma disinda bir islem görmedigini söyledi.
Konusmasinin devaminda yaptigi yogurtlarin fiyatina da deginen Dagci, “Normal yogurttan farki, süt kesinlikle herhangi bir pastörize islemine tabi tutulmaz. Içinde herhangi bir katki yoktur, tamamen kaynatma islemi ile yapilir. Yani mesela süt kaynamaya basladiktan sonra yirmi dakika daha kaynatilir, daha sonra bu sogumaya alinir. Belli bir dereceye geldiginde mayalariz. Ondan sonra kapali sekilde beklemeye birakiriz. Üç, dört saat sonra açip soguk maya aliriz. Bu yogurdun yapilisi bu sekilde. Hafta içi boyunca müsterilerimizden siparisleri aliyorum. Daha sonra her hafta cumartesi günü buraya geliyorum. Bazi müsterilerimiz yerimizi biliyor gelip buradan aliyor, bazisi ariyor, bazisini da ben ariyorum. Bu sekilde iletisim kurup yogurdu teslim ediyorum. Piyasa sartlarina göre fiyatlarimiz da gayet makul 5 kiloluk kovayi 60 liradan satiyorum” dedi.
(ÖZEL) Tescilli Emirdag Yogurdu Her Hafta Eskisehirlilerle Bulusuyor
Afyon’un Emirdag ilçesinde hayvancilikla ugrasan Adem Dagci, yaptigi tava yogurtlarini her hafta Eskisehir’e getirip müsterileri ile bulusturuyor.