Afyonkarahisar’in Emirdag ilçesinde yasayan 73 yasindaki Adem Turan, araliklarla 3 kalp krizi geçirdi. Bunun üzerine sehrinde bulunan hastanelere basvuran Turan için bypass ameliyati tavsiye edildi. Turan, açik sekilde yapilan bypass ameliyatinda iman tahtasi olarak da bilinen gögüs kemiginin kesilmesinden korktugu için farkli tedavi yöntemleri aramaya basladi.
Yakinlarinin tavsiyesi üzerine memleketi Afyonkarahisar’dan Eskisehir’e gelen 73 yasindaki Turan, burada Osmangazi Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Ovali’ya basvurdu. Doç Dr. Ovali ve ekibi, Turan’in operasyonunu kapali kalp ameliyati olarak da adlandirilan küçük kesi (minimal invaziv) yöntemiyle gerçeklestirdi. Ameliyatta, meme hizasindan yaklasik 8 santimetrelik kesiyle kaburgalar arasindan 3 damar degistirilerek bypass ameliyati gerçeklestirildi.
Gögüs kemigi ise hiçbir sekilde kesilmedi.
Ameliyatin sonrasinda ilk günden itibaren hareket kabiliyeti kazanan 73 yasindaki Adem Turan, kendisini adeta “pehlivan” gibi hissettigini söyledi.
Doç. Dr. Cengiz Ovali ise, kapali bypass geçiren hastalarin kisa süre içerisinde gündelik aktivitelerine geri dönebildigini, araba dahi sürebildiklerini belirtti.
“Gögsü ikiye kesip yapiyorlarmis, o ameliyattan korktum”
Kendisini saglikli hissettigini ve adeta gençlestigini söyleyen Adem Turan, “3 kere kalp krizi geçirdim ama ameliyat olmaktan korkuyordum. Gögsü ikiye kesip yapiyorlarmis, o ameliyattan korktum. Eskisehir Osmangazi Üniversitesi’nde Cengiz Ovali adinda bir doktorumuz var. Allah ondan razi olsun, tutugu altin olsun. Çok saglamim, sizinle güresebilirim. Geçmiste güresçiydim ben. Pehlivandim, Kirkpinar Yagli Güresleri’nde” diye konustu.
“Hemen hemen herkese yapilabilecek bir ameliyat”
Kapali bypass operasyonunun risk oraninin düsük oldugunu ve neredeyse herkese uygulanabilecek bir ameliyat yöntemi oldugunu aktaran Doç. Dr. Cengiz Ovali, “Hastamiz 73 yasinda Afyonkarahisar’dan geliyor. Gögüs agrisi sikâyetleri olmasi üzerine gittigi hastanede anjiyografi yapiliyor ve kalp cerrahisi gerekli oldugu ifade ediliyor. Hastamiz gögsünün açilmasindan korktugu için ameliyattan uzak duruyor. Meme alti veya meme üstünden ufak bir kesi ile girerek hiçbir kemigi kesmeden bu ameliyati yaptik. Hemen hemen herkese yapilabilecek bir ameliyat. Dünyada ve Türkiye’de son zamanlarda yayginlasmaya basladi.
Açik kalp ameliyati yapan hastaneler genel anlamda, donanim anlaminda iyi olsa da kapali kalp ameliyatlarinda özellikle ileri teknoloji malzemeler ve aletler kullaniyor. Cerrahin ve ekibinin ciddi anlamda egitimli ve tecrübeli olmasi da gerekiyor” seklinde konustu.
“Kalp ameliyati oldugu anlasilmiyor, psikolojik ve sosyal anlamda pozitif etkileri oluyor”
Kapali ameliyatin küçük kesi izi nedeniyle, özellikle genç hastalar basta olmak üzere tüm hastalarda psikolojik ve sosyal açidan olumlu etkiler gösterdiginin altini çizen Doç. Dr. Cengiz Ovali, “Hastanin gögüs kemigi kesilmedigi için agrilari ciddi anlamda az oluyor. Gögsünde herhangi bir kesi olmadigi için de kalp ameliyati oldugu anlasilmiyor, psikolojik ve sosyal anlamda pozitif etkileri oluyor. Yaklasik bir gün yogun bakimda tutuyoruz, bazi hastalarimiz da dördüncü gün taburcu oluyor. Açik ameliyatlarda risk yüzde 1-2 seviyesine düsmüs durumda. Kapali ameliyatlarda ise risk açik ameliyata göre fazla degil hatta daha da az diyebilirim. Bu ameliyat yüksek riskli hastalara da güvenle uygulanabiliyor. Hastamiz Adem beyin özellikle on bes gün önce ciddi bir covid-19 hastaligi geçirmis olmasina ragmen 3 damar koroner bypass ameliyatini yaptik” dedi.
(ÖZEL) Tikali 3 Kalp Damari 8 Santimlik Kesiyle Degistirildi
Kalp ameliyatinda gögüs kemiginin kesilmesinden korktugu için memleketi Afyonkarahisar’dan Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tip Fakültesi Hastanesine gelen 73 yasindaki Adem Turan’in tikali 3 damari, ‘kapali bypass’ yöntemiyle ayni ameliyat içerisinde degistirildi.



















