'Özel Turizm Aracı' Teklifine Taksicilerden Tepki

Taksiciler, turizmciler tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'ne (UKOME) sunulan "özel turizm aracı" teklifine, tepki gösterdi.

UKOME'nin 19 Ağustos'taki toplantısında, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) yetkilisi, özellikle lüks ve konforlu araçlarla taşınma talebi bulunan turistlerin ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını, bu nedenle her seyahat acentesi için özel statüsü bulunan onar araca taşımacılık izin verilmesini istedi.

Mevcut taksilerin araç olarak segmentlerinin yetersiz kaldığını ve şoförlerin yabancı dil sıkıntısı bulunduğunu öne süren turizmciler, bu sorunun çözülmesini talep etti.

İstanbul'daki 3 bin 400 seyahat acentesine onar özel turizm aracı hakkı verildiğinde 34 bin aracın trafiğe çıkacağına dikkati çeken taksiciler, bu teklife, "korsan taksiciliği" tetikleyeceği gerekçesiyle karşı çıktı.

- "Taksiciler, turizm için üzerine düşeni yapmaya hazır"

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizmin Türkiye, İstanbul ve özellikle de taksiciler için ne kadar önemli olduğunun farkında olduklarını belirterek, bu amaçla üzerilerine düşen çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Uğur, bu kapsamda önemli projeler hayata geçirdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımıza ve ülkemize gelen turistlerimize en iyi hizmeti verebilmek için taksilerde 5 yaş altı uygulaması getirdik. İstanbul'daki taksi profili, uygulamayla birlikte tamamen yenilendi. Taksi şoförlerinde aranan kriterlerin de gittikçe kapsamlı hale gelmesi, sürücülerimizin de daha denetimli, daha kontrollü, daha kalifiye personelden oluştuğunu gösteriyor. Uyuşturucu testinden, psikoteknik belgesine kadar sabıkasızlık kaydı da dahil olmak üzere birçok belge, Büyükşehir Belediyesi tarafından sürücülerimizden isteniyor. Bütün bunları, insanlarımız ve şehre gelen misafirlerimize en üst düzeyde konfor sağlamak için yaptık. Bundan sonra da benzer çalışmaları yürütmeye devam edeceğiz."

TÜRSAB'ın teklifine itiraz ettiklerini hatırlatan Uğur, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TÜRSAB'ın istediği lüks araçlarla taşıma belgesi uygulamasını daha önce çıkardığını ve bunun da şartlarını belirlediğini aktardı.

- "Hiç kimse taksicinin ekmeğine göz dikmesin"

Uğur, TÜRSAB'ın, belediyenin bu kararının iptali istemiyle dava açtığını ve kazandığını kaydederek, şunları dile getirdi:

"Oysa bakıyoruz bugün aynı gerekçelerle 'İşte turistler geliyor, lüks araç istiyor' söylemleriyle iptal ettirdikleri araçları istediklerini beyan ediyorlar. Gerçekten bu tavrı anlamak mümkün değil. Sürekli konuşulan ve 'Efendim taksicilerden şikayet var, şunu böyle istiyorlar' tarzında şikayetleri bildirerek, belli bir kazanım elde etmeye çalışıyorlar. İstanbul'da 3 bin 400 seyahat acentesi var. Bunlardan her birine 10 araçla taşıma hakkı isteniyor. Bu talep, 34 bin yeni taksi taşımacılığı yapan bir araç filosu demek. Yani İstanbul'daki taksi sayısının 2 katı ve bunu da turizmi bahane ederek söylüyorlar. Şimdi bir hesap yapalım. 34 bin araç günde 4 kişi taşıyacak olursa bir ayda 4 milyon, bir yılda yaklaşık 50 milyon turist ediyor. Taşıyacakları kişileri sadece turist olarak değerlendirdiğimizde, İstanbul'daki turist sayısı 11 milyon. Bunların da büyük bir kısmı otobüslerle seyahat ediyor."

Böyle bir talebin gerçeklerle bağdaşmadığını savunan Uğur, bu taleplerin altında başka nedenlerin olduğunu ileri sürdü.

Yahya Uğur, yıllardan beri birtakım çevrelerin taksicilerin ekmeğine göz diktiğini öne sürerek, bu ihtiyacı samimi bulmadıklarını kaydetti. Herkesin kendi işini yapmasının önemine işaret eden Uğur, taksicilerin de görevini en iyi şekilde yapmaya hazır olduğunu aktardı.

Bu kadar çok araç talebinin altında başka amaçlar olduğunu düşündüklerini ifade eden Uğur, "34 bin turizm aracı, turizm sezonu dışında ne yapacak? Bu kadar çok araç boş mu kalacak? Boş kaldıkları sezonda da korsan taksicilik yapacak. İşte bizim bunu kabullenmemiz zor. Buna izin de vermeyiz. Hiç kimse taksicinin ekmeğine göz dikmesin. Korsan taksi yasasından sonra kendini toparlamaya çalışan esnafımızın ekmeğine göz dikmesinler. Bu noktada kararımız çok net. Yani taksici gün kazanıp, gün harcayan ve bu mesleğin gereklerini yerine getirmeye çalışan bir esnaf grubudur" diye konuştu.

İTEO Başkanı Yahya Uğur, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yakın zamanda hayata geçireceği taksilerin tek merkezde birleştirilmesi projesini hatırlatarak, bu projeyle taksicilere yönelik birtakım şikayetlerin de ortadan kalkacağını vurguladı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile