Özel Üftade, ülkesinin değerlerine sahip çıkan Haitili aileye plaket verdi

Uşak Özel Üftade Eğitim Kurumları, ülkelerinin değerlerine sahip çıkan Haitili bir aileyi Değerler Platformu'na çıkararak plaket verdi. Muğla'nın Feth

Uşak Özel Üftade Eğitim Kurumları, ülkelerinin değerlerine sahip çıkan Haitili bir aileyi Değerler Platformu'na çıkararak plaket verdi. Muğla'nın Fethiye ilçesinde 2003 yılındaki bir gezisi sırasında tanışıp evlendiği Uşaklı Aysel'le birlikte Türkiye'ye gelen Danimarka asıllı Haitili John Preetzmann, ülkesi için işadamlarıyla görüşmek ve yatırım yapamaya davet etmek için eşinin memleketinde temaslarda bulundu.

İki aydır Türkiye'de olduklarını söyleyen Haitili gönüllüler, Türkiye'de TUSKON'un yaptığı organizasyonlara katıldıklarını ve işadamlarıyla görüşerek ülkelerine davet ettiklerini, Uşak'taki işadamlarını da Haiti'ye yatırıma çağırdıklarını söyledi. TUSKON üyeleri ve Kimse Yok Mu Derneği yetkilileriyle görüşen çift, Türk müteşebbislerine Haiti'de iş kurmaları ve okul açmaları için ikna turuna çıktılarını ifade ederek, tekstil ve endüstri alanlarında yatırım için ülkelerinin cazip olduğunu belirtti.

Dünya gündeminde Haiti'nin unutulmaya başladığını vurgulayan Preetzmann, "Deprem olduğunda evimizdeydik. Dünyanın sonu geldi zannettik. İnanılmaz ve anlatılmaz anlardan birini yaşadık. Toprağın, deniz gibi 1,5 metre dalgalandığına şahit olduk." dedi. Türkiye'ye Haiti için hassasiyet oluşturmaya geldiklerini ifade eden Preetzmann, "Ülkemle ilgili haberler kesildi ancak depremin izleri duruyor." şeklinde konuştu. Haiti'de gönüllü olarak yardım çalışmaların yaptıklarını da anlatan John Preetzmann, orada Kimse Yok mu ile tanıştıklarını, dernek çalışanlarının çok büyük işler başardığını söyledi. Preetzman, "İnsanların Kimse Yok Mu Derneği'ne destek vermesini ve Haiti'ye yatırım yapmasını sağlamak için dünya turuna çıktık. Haiti'de depremin oluşturduğu kirlilikler daha temizlenmedi. 1 milyon 500 bin insan çadırlarda yaşıyor. Depremden önce bir Haitili 35 kişiye bakarken şimdi 200 kişiye bakıyor. Onun için acilen istihdam sağlanması gerekiyor. Devlet, tekstilde yatırım yapmak isteyenleri vergiden muaf tutuyor." dedi. Dünya deniz trafiğinin yüzde 43'ünün Haiti'den geçtiğini kaydeden Preetzmann, "Haiti, İpek Yolu'nun devamıdır. Uluslararası yeni bir liman yapılıyor. Böylece ürünler rahatlıkla ABD pazarına ulaşabilir." diye konuştu.

Depremden önce Haiti'de 5 bin okul bulunduğunu aktaran Preetzmann, "Deprem, eğitimimizi de vurdu. Şu anda sadece 700 okul eğitim verebiliyor. Bu alanda da yatırım yapacak müteşebbislerimizi bekliyor ve istiyoruz." dedi.

Ülkelerinin geleceği için aylardır dünyayı dolaşan Preetzmann çiftini okullarında misafir etmekten mutluluk duyduklarını belirten Özel Üftade Koleji Müdürü Recep Ali Yalçın da şunları söyledi: "Türk insanı, dünyanın her yeriyle ilgileniyor. Deprem sonrası ülkesini terk etmemek ve bununla da kalmayıp dünya genelinde turlara çıkarak Haiti'ye yardım için çalışmalar örnek bir harekettir. Türk müteşebbislerini de ülkelerine davet etmeleri takdire şâyandır. Müdür Yalçın, John ile Aysel Preetzmann çiftini Değerler Platformu'na örnek göstererek plaket takdim etti. Yalçın, söz konusu platformun öğrencilerine yerel ve evrensel değerleri hatırlatma ve yaşatma adına kurulduğunu, dünyanın her tarafından topluma örnek olan kurum ve kişilere zaman zaman plaket verdiklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile