Osmanli döneminde Koçaklar köyünün camisine ait olan minare Yunanlilarin kaçarken köyü ve camiyi yakmasi sonucu harabe bir sekilde yillarca durdu. 1950’li yillarda yasanan sel felaketlerinin ardindan köy Asagi Koçaklar ve Yukari Koçaklar olarak iki farkli noktaya tasininca tarihi minare zamanla üzüm baglarinin içinde tek basina kaldi. Yunan askerlerinin 1922 yilinda kaçarken yaktiklari camiden geriye kalan kirik minare üzüm baglarinin içinde yanginin izlerini hala üzerinde tasiyor. Camiden geri kalan kapi, minber ve pençeler ise 1952 yilinda yapilan Asagi Koçaklar Mahallesindeki camiye takilarak koruma altina alindi. Kirik minarenin üzerinde Osmanlica yazilar hala dururken çevresinde yine Osmanli dönemine ait mermer mezar taslari tarihe taniklik etmeye devam ediyor.
“Girisimlerde bulundum sonuç alamadim”
Minarenin ait oldugu caminin kesin olarak ne zaman yapildigini bilmediklerini kaydeden Asagi Koçaklar Mahallesi Muhtari Ercan Akdeniz, "Bizim bildigimiz en az 150 yillik bir geçmisi var. Kurtulus Savasi’nda Yunan buradan giderken camiyi yaktigini, daha sonra caminin yikildigini ve deforme oldugunu biliyoruz. O zamanki caminin tarihi kapisi ise suandaki mevcut Asagi Koçaklar Mahallesi Camiinin kapisi olarak koruma altinda bulunuyor. Suan o kapi hala baska bir camide kullaniliyor. Burasi kirik minare diye geçiyor. Sarigöl’ün tarihi en eski yerlerinden bir tanesi. Sarigöl’de bir deyim vardir ‘Minareyi kaybetmeme’ diye. O minare bu minaredir. Bu Sarigöl’e ait, bu minareye ait bir deyim. Daha önce Koçaklar Köyü buradaymis. Burayi sel basinca köy ikiye bölünmüs. Asagi Koçaklar ve Yukari Koçaklar olarak ikiye bölündü ve bu bölgeden tasindi. Biz Asagi Koçaklar olarak yukariya dogru, Yukari Koçaklar da asagiya dogru gidiyor. Ben bu minare için Anitlar ve Müzeler Müdürlügüyle bu tarihi eserin korunmasi için temasa geçtim. En azindan tarihçesinin çikarilmasi için yazismalar yaptim. Daha sonra Manisa Valisi ilçemize geldiginde bizzat kendisiyle konuyu görüstüm ancak bir sonuç alamadim. Anitlar ve Müzeler Müdürlügüne böyle bir tarihi eserimizin oldugunu ve buranin korunma altina alinmasi gerektigine dair talebimiz oldu. Bize net bir cevap verilmedi. Burasi izbe bir yerdi. Dönemin Belediye Baskani Kemal Ilter buraya düzenleme yapti ve suan ki haline geldi. Biz bir tik daha ilerisini koruma altina alinmasini ve gelecek nesiller için muhafaza edilmesini istiyoruz. Yunan zalimliginin göstergesidir burasi. Burasi bir sembol olarak tarihe isik tutacaktir. Yukaridan görüntüsü çok hos, gündogumu ve günbatiminda yesillikler içerisinde bir tarihin yukariya dogru çikmasi güzel bir görüntü olusturuyor. Biz buranin muhafaza edilmesinden taraftariz” dedi.
Emekli ögretmen minarenin 1923 yilinda çekilen fotografini buldu
Mahalle sakinlerinden emekli ögretmen Cafer Yildirim, “Bu kirik minare fotografini Alasehir’deki arsivlerden buldum. 1923 yili Ocak ayinda Fransiz Banker Albert Kahn tarafindan çekilmistir. Bu fotografi görünce bizim kirik minare oldugunu anladim. Onun önündeki Yunanlilarin yakip yiktigi bir cami enkazi var. Bu camiden bizim camimize pençeler, kapi, minber gelmistir. Sel baskiniyla kirik minarenin oldugu yerdeki evlerde yasayan vatandaslar buraya tasinmistir” diye konustu.
(Özel) Üzüm Baglarinin Içindeki Kirik Minare Zamana Direniyor
Manisa’nin Sarigöl ilçesindeki üzüm baglarinin içinden yükselen bir kirik minare hem görselligiyle hem de hikayesiyle dikkat çekiyor. Yapim tarihi kesin olarak bilinmeyen en az 150 yillik oldugu tahmin edilen ‘Kirik minare’ Sarigöl’ün dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzüm baglarinin arasinda zamana direniyor. Camisi yakildiktan sonra 99 yildir tek basina gökyüzüne sehadet parmagi gibi uzanan kirik minare, 1922 yilindaki Yunan mezaliminin de en çarpici izlerini üzerinde tasimaya devam ediyor.