SGK'nın 2008'de sağlık karnesi ve vizite kağıdı uygulamasını kaldırarak, vatandaşlara TC kimlik numarası üzerinden sağlık hizmeti sunmaya başlamasının ardından SGK'ca sağlık yardımları karşılanmayan bazı kişilerin usulsüz sağlık hizmeti aldıkları belirlendi. Hastanelere tedavi olmak amacıyla başvurmadıkları halde bazı hastaneler tarafından bu kişilere sağlık hizmeti sunulmuş gibi SGK'ya faturalandırıldığı da tespit edildi.
Bunun üzerine hizmet sunumunda vatandaşların kimliğinin doğru olarak saptanamaması ve hastaneye gitmediği halde kişilerin kimlik numaraları üzerinden tedavi yapılmış gösterilmesi gibi sorunların önlenmesi amacıyla Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişikliğe gidildi.
Değişiklikle genel sağlık sigortalısının, sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaatında biyometrik yöntemler getirildi ve geçen yıl temmuz ayında Konya'da pilot uygulama başladı.
Daha sonra, 15 Eylül-15 Ekim 2012 tarihleri arasında 20 ildeki özel hastaneler ile üniversite hastanelerinde Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'ne geçildi.
-Avuç içi izi ya da parmak izi alınacak-
Pilot uygulama yapılan illerde, Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi, avuç içi damar izi ile TC kimlik numarasının eşleştirmesiyle uygulandı.
SGK, "Biyometrik Yöntemlerle Kimlik Doğrulama Sistemlerine Ait Kılavuz"u güncelleyerek, 1 Eylül'de başlayacak "Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi''ne avuç içi izinin yanı sıra parmak izini de ekledi.
Değişikliğe göre, özel ve üniversite hastanelerine ilk başvuru sırasında, sigortalıların sağ ve sol eline ait avuç içi damar izi veya sağ ve sol eline ait işaret ve orta parmak biyometrik verisi TC kimlik numarasıyla eşleştirilecek. Sağlık hizmet sunucusuna müracaatlarda ise sigortalanın kimlik doğrulaması, sağ veya sol eline ait avuç içi damar izi veya işaret ya da orta parmaklardan herhangi birisinin biyometrik verisinin karşılaştırılması ile yapılacak. Biyometrik kimlik doğrulama işlemi yapılmadan genel sağlık sigortalısı adına MEDULA takip numarası alınamayacak.
-Biyometrik kimlik doğrulaması yapılmayacaklar-
Kılavuza göre, 0-12 yaş arasındaki çocuklara, elleri olmayanlara, iki el avuç içi veya her iki el işaret ve orta parmak damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlara, acil hastalara,serepral palsi, üst ekstremite felci ve benzeri tıbbi nedenlerden dolayı biyometrik verisi alınamayan kişilere biyometrik kimlik doğrulama işlemi yapılmayacak. Söz konusu sigortalılar, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport ya da evlilik cüzdanlarıyla sağlık hizmeti sunucularına müracaat etmeleri halinde sağlık hizmeti alabilecek.
Kılavuzda, sağlık hizmet sunucularının 1 Eylül 2013 tarihine kadar avuç içi izi ya da parmak izi yöntemlerinden birini seçerek Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemine geçişlerini tamamlamaları gerektiği bildirildi.
-Veriler, şifrelenerek saklanıyor-
Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'nin uygulandığı illerde toplanan veriler, SGK merkezinde çok yüksek güvenlikli cihazlar kullanılarak tekrar şifrelenerek saklanıyor. Kurum çalışanları, dahi hangi damar izinin kime ait olduğu bilgisine ulaşamıyor.
Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'nin tüm Türkiye'de hayata geçirilmesiyle hastaneler tarafından genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilere verilmeyen sağlık hizmetinin SGK'ya fatura edilmesi engellenecek.
-2 kez ertelenmişti-
Daha önce ülke genelinde Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'ne 1 Ocak tarihinde geçileceği duyurulmuştu ancak hastanelerin bir kısmının hazır olmaması nedeniyle sistemin uygulanması 1 Nisan'a ertelenmişti. SGK, Mart ayında hastanelere yazı göndererek, sisteme geçişin 1 Eylül 2013 tarihine ertelendiğini, yapılan teknik çalışmalar sonucuna göre yeni kılavuz düzenlemesinin ayrıca duyurulacağını bildirmişti.
Yayıncı: Şükran Yücel
Özel ve Üniversite Hastanelerinde 1 Eylül'de Başlayacak
Fatma Can - Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli ve protokollü tüm özel ve üniversite hastanelerinde, 1 Eylül'den itibaren uygulanacak Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'ne, avuç içi izinin yanı sıra parmak izi de eklendi. Buna göre, sigortalının kimlik doğrulaması, avuç içi damar izi, işaret ya da orta parmak izinin biyometrik verisinin karşılaştırılmasıyla yapılacak.