(Özel) Yillardir Hurdadaydi, 1938 Model Otobüsün Son Hali Göz Kamastirdi

(Özel) Yillardir Hurdadaydi, 1938 Model Otobüsün Son Hali Göz Kamastirdi

Bursa’da yasayan Akman ailesi, kendi kurduklari isletmesinde 50 yildir otobüs tamir ediyor. Müsterilerinin talebi üzerine hurdaliktan çikan otobüsleri restore eden aile, ilk günkü ihtisamina geri döndürüyor. Isletmeye ilk geldiginde tavuk kümesini andiran 1938 model Berner Alpenwagen marka otobüs, restore edilerek orijinal görünümüne kavusturuldu.

Bursa’da 50 yildir kendi kurduklari isletmelerinde otobüs tamir eden Akman ailesi, antika otobüsleri restore ederek ilk günkü haline kavusturuyor. Üretildigi günden bu yana tasarimlariyla herkesin dikkatini çeken otobüsler, tepeden tirnaga yenilenerek görenlerin gözlerini kamastiriyor. Uzun yillar önce üretimi durdurulan otobüslerin eksik veya kullanilamaz hale gelen parçalari yeniden kalip dökülerek orijinal halini bozmadan tamamlaniyor.

Bir müsterilerinin talebi üzerine yurt disindan getirilen 1938 model Berner Alpenwagen marka otobüs yaklasik 1 yil süren emekle ilk günkü ihtisamina kavustu. Ilk geldiginde kullanilamaz halde olan otobüsün bazi parçalari yurt disindan gelirken, birçok parça da orijinalligi bozulmadan aynisi üretildi. Yolcu tasima kismi tamamen ahsaptan olusan otobüsün karoseri sökülerek orijinal tasarimindaki gibi yeniden ahsaptan üretildi. Ayrica 22 yolcu tasima kapasiteli otobüsün çalisamaz durumdaki motor ve mekanik aksamlari için yurt disindan parça alinarak ilk günkü haline dönüstürüldü.

Yolcu kismi tamamen ahsaptan olusuyor

Mercedes’ten lisans alinarak yapilan otobüsün yolcu tasima kisminin tamamen ahsap üretim oldugunu belirten isletme sorumlusu Celal Akman, "Otobüs üzerinde inceleme yaptigimizda 1928 model oldugunu tespit ettik. Otobüsün evraklarinda 1938 model Berner marka bir araç. Mercedes’ten lisans alinarak yapilan benzinli bir araç. O dönemlerde yapildigina bakarsak mükemmel bir otobüs. Orijinal motorunu revize ederek tekrar çalistirdik ve yürür hale geldi. Bütün aksamlarini tamamen orijinale en yakin sekilde fabrikadan çiktigi gibi yapmaya çalistik. Soför ve yolcu bölümünden olusuyor. O dönemlerde yolcu tasimak için bir otobüs yapilmamis, yolcu bölümü ve soför bölümü ayri. Soförle cam araligindan görüsülebiliyor. Arkadaki yolcu bölümü tamamiyla agaçtan yapildi. Tavani ve tabani agaçtan oluyor. Yan camlari safari tipi" dedi.



Eksik parçalar yeniden üretildi

Otobüsün bazi parçalarinin yurt disindan temin edildigini ve birçok eksik parçanin da yeniden üretildigini ifade eden Akman, "Bizim hem tecrübemiz hem de kalitemiz var. Bazi ürünleri elde yapabiliyoruz ya da yaptirabiliyoruz. O dönemlerde bütün araçlar tamamiyla metal degildi. Alüminyum daha kolay islenebildigi için alüminyum parçalar da var. Bazi aksamlari agaç olan yerler var. Zamaninda alüminyum çitalar kullanilmamis agaç mobilya çitalar kullanilmis. Biz de ona göre yapiyoruz. Aslina uygun olarak yapmaya çalisiyoruz. Bizim yaptigimiz araçlar ekspertize gidiyor. Yüzde 90 oraninda ayni orijinalligi yapmaya çalisiyoruz. Eski zamanlar yildiz basli degil düz basli vida kullanilmis. Civatalarina kadar özel yaptiriyoruz. Bunlar maliyetler dogru orantili. Biz orijinallige dikkat ettigimiz için her seyi en ince ayrintisina dikkat ederek yapiyoruz" ifadelerini kullandi.

"Otobüs ilk geldiginde tavuk kümesi gibiydi"

84 yillik otobüsün ilk geldigi gün tavuk kümesini andirdigini söyleyen Akman, "Otobüs ilk geldiginde tabiri caizse tavuk kümesi gibiydi. Arka tarafi neredeyse hiç yoktu. Ön tarafta agir deformasyonlar vardi. Arka tarafinda yolcu dösemeleri hiç yoktu. Bu araçlara merakli olan insanlar gördüklerinde onlar bile giptayla bakiyor. Biz de yaptigimiz ürünlerin taktir edilmesiyle mutlu oluyoruz. Yapim asamasi bayagi uzun sürdü. Motor ve mekanik aksamlari çalisamaz durumdaydi. O parçalari yurt disindan almak zorunda kaldik. Restorasyonu ortalama 1 yili buldu. Bizim diger yaptigimiz araçlarda bu kadar uzun bir süreç yok. Bu araçta yasadigimiz parça sikintisindan dolayi bu süreç uzadi" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile