Özenle Korunan Bin 200 Yillik Zeytin Agacinda Hasat Bereketi

Özenle Korunan Bin 200 Yillik Zeytin Agacinda Hasat Bereketi

Manisa’nin Akhisar ilçesinde kamulastirilan bir araziden sökülüp, Antalya’da Vakif Zeytinligi olarak da bilinen Zeytinpark’a bes yil önce dikilen ve yaklasik bin 200 yasinda oldugu tahmin edilen zeytin agacinin ilk hasadi gerçeklestirildi. Bu yil üçüncü kez toplanan zeytin agacinda ürün miktarinin geçen yila oranla arttigi gözlendi.

Antalya’nin akcigeri olarak adlandirilan 2 milyon 630 bin metrekare alanda çogunlugu zeytin agaçlarindan olusan yaklasik 25 bin agacin bulundugu Vakif Zeytinligi arazisi, 2010 yilinda Vakiflar Bölge Müdürlügünden ihaleyle Antalya Ticaret Borsasina (ATB) 20 yilligina kiralandi. ATB tarafindan Büyüksehir Belediyesi, Kepez Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) gibi kent dinamigini olusturan kurumlarin ortagi oldugu Zeytinpark AS kurularak, uzun yillar bakimsizliktan çevresi çöp yiginina dönüsen arazi temizlendi.

Odun olmasi beklenirken zeytin verdi

Yilda 2 bin 600 ton tozu ve 610 milyon metreküp havayi emerek temizledigi belirtilen Zeytinpark’in etrafi, 5 bin 600 metrelik duvar ve tel örgülerle koruma altina alindi. Zeytinpark’taki zeytin agaçlarinin büyük bölümüne gençlestirme yapildi. Istanbul-Izmir Otoyol Projesi çerçevesinde, Akhisar’da istimlak edilen arazideki 820’li yillarda dikildigi tahmin edilen bir zeytin agaci, 22 Subat 2016 tarihinde özel yöntemle köklenerek, kamyonla Zeytinpark’a nakledildi. Zeytin agaci, özenli bakimin ardindan topraga uyum sagladi. Yaklasik 5 metre boyunda bulunan zeytin agacinin ürünleri, alanda çalisan isçiler tarafindan merdiven yardimiyla toplandi. Önceki yil ilk meyvelerini veren agacin bu yilki ürün miktarinin arttigi gözlemlendi.

“26 bin tane agacimiz var, bunun 20 bin tanesi zeytin”

Zeytin hasadina katilan ATB Baskani Ali Çandir, “Burasi Antalya kent merkezinde bulunan en büyük yesil alandir, 2 bin 630 dönüm. Burada 26 bin tane agacimiz var, bunun 20 bin tanesi 12 çesitten olusan zeytin agaçlarimizdir. Bugün ilk hasadimiza basladik. Umarim bereketli bir sezon olur. Bu yil rekolte de biraz daha iyi. 2,5 ay süren bir hasat süremiz var. 100 tonun üzerinde zeytin bekliyoruz. Bu yil genel olarak zeytin hasadimizda iyi bir sezon yasayacagiz” dedi.



“Son 3 yildir meyve aliyoruz”

Agaç hakkinda bilgi veren Baskan Çandir, “Izmir-Istanbul otobaninin açilmasinda istimlak edilen bölgeden getirdik. Birçok agacimiz ya kömür geldi ya da odun oldu. Biz iki tane agacimizi buraya getirdik. Uyum saglamasi için özel bakim yaptik. Son 3 yildir ürün aliyoruz. Özenle agacimizi koruyoruz. Bu agaçtan 35 kilo zeytin toplamayi bekliyoruz. Toplanan zeytini sirketlerimizin ortaklarina esit olarak dagitacagiz. Burada toplanan zeytinlerin irilerini sofralik, kalanlari da yag yapiyoruz. 12 çesit zeytinimiz var. Biz özellikle sehrimize özgü ’tavsan yüregi’ zeytinimizin daha da yayginlasmasini istiyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile