'Özerklik' sözcüğünü çok sık duyacağız

DTK lideri Türk, Hakkâri'de demokratik cumhuriyet ve özerklik taleplerini dillendirdi. Özerkliğe destek için 18-19 Aralık'ta geniş katılımlı bir konferans yapılacak.


Demokratik Toplum Kongresi (DTK), 18-19 Aralık’ta yapacağı toplantılarda PKK ile ideolojik bağı olmayan Kürt grupların ‘özerklik’ isteğine destek vermesini isteyecek. DTK’nın eşbaşkanlarından Ahmet Türk, Türkiye’yi ayrıştırmadıklarını, tersine özgürleştirmek istediklerini belirterek, “Türkiye değişmek zorundadır” dedi. 

‘Demokratik cumhuriyet’ ve ‘demokratik özerklik’ gibi söylemleri kullanmaya başlayan BDP ve DTK, bu kavramlara bütün Kürt grupların, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin desteğini almak için 18 Aralık’ta ‘Özerklik’ başlıklı bir toplantı düzenliyor. 

Daha önce özerklik kavramını sıkça gündeme getiren ve yerel otoritenin Ankara’dan bağımsız hareket edeceği mesajı veren DTK, HakPar gibi BDP’den farklı Kürt siyasi partilerinin, Süryaniler gibi farklı dini grupların, ticaret odaları, doktor ve öğretmen örgütlenmeleri gibi sivil toplum örgütlerinin ve yerel yöneticilerin desteğini almak için konferansa geniş katılım sağlamaya çalışıyor. 

DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk DTK örgütlenmesini anlatmak için dün Hakkari’deydi. Türk ve Tuğluk, Hakkari Belediyesi’nde STK temsilcileri, muhtarlar ve bölgedeki kanaat önderleriyle bir araya geldi. Türk, toplantının ardından, Kürtlerin artık halk yönetimine katılmaları gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi:
“Bütün farklı kimliklerin kendilerini özgürce ifade ettiği bir dünyada yaşıyoruz. Türkiye de değişmek zorundadır.
 
Kürtler sosyal, ekonomik, kültürel alanlarda demokratik süreçlerin içinde olmalıdır. Kendi taleplerini, kendi isteklerini çok açık bir şekilde dile getirip bu yönetim içinde yer almalıdır. Biz buna demokratik özerlik diyoruz. Artık kararlar merkezlerin değil, halkın oluşturduğu, halkın ortaya koyduğu projelerle olmalıdır. Yoksa susturulmuş, bastırılmış bir toplumu eskisi gibi yönetmenin dönemi bitmiştir. Artık halk yönetime katılmalıdır, halk yönetime katıldığı takdirde de kucaklaşmayı gerçekleştireceğiz.” 

‘Demokratik anayasa istiyoruz’ 
Cumhurbaşkanı Gül’ün ‘Kürt sorununun hemen çözülmesi gerektiği’ yönündeki sözleri hatırlatılınca da Türk şöyle dedi:
“Bu sürecin çok doğru kullanılması gerekiyor. Yani bu söylemi seçimlere kadar götürüp, seçimlerden sonra farklı bir yaklaşımın endişesi var içimde. Eğer sorunun çözümü esas alınacaksa, seçim hesaplarının üzerinden değil, tüm bunları aşarak olumlu bir mantıkla yaklaşmak gerekir. Anayasada anadil eğitim hakkının olması gerekir.
 
Vatandaşlık kavramının, yeniden ele alınması ve yurttaşlık mantığıyla yaklaşılması gerekmektedir. Bizim istediğimiz demokratik bir cumhuriyet, demokratik ve herkesi kucaklayan adil, kendi kimliğini özgürce ifade edebildiği demokratik bir anayasadır.” HAKKARİ , ANKARA / RADİKAL, DHA

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile