Özgür Özel, Nilüfer'deki Saglik Müzesi'nin Açilisini Yapti

Özgür Özel, Nilüfer'deki Saglik Müzesi'nin Açilisini Yapti

Nilüfer Belediyesi’nin destekleriyle kente kazandirilan Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun Irgil Saglik Müzesi, CHP Genel Baskani Özgür Özel’in katilimiyla açildi.

Nilüfer’i ayni zamanda bir müzeler kenti yapan Nilüfer Belediyesi, kente bu defa saglik alaninda bir müze kazandirdi. Dr. Ceyhun Irgil’in uzun yillar süren titiz çalismasi sonucu bir araya getirdigi, artik çok nadir bulunabilecek, bazilari 100 yil önce, bazilari onlarca yil önce saglikta kullanilan malzemelerin yer aldigi Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun Irgil Saglik Müzesi görkemli bir törenle açildi. Açilisa CHP Genel Baskani Özgür Özel’in yani sira, CHP Genel Baskan Yardimcilari Ilhan Uzgel, Zeliha Aksaz Sahbaz, Aylin Nazliaka, Meryem Gül Çiftçi Binici, CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayisoglu, Kayihan Pala, Hasan Öztürk, Orhan Saribal, Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, CHP’nin Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Baskan Adayi Sadi Özdemir, Osmangazi Belediye Baskan Adayi Erkan Aydin, Mudanya Belediye Baskan Adayi Deniz Dalgiç, Gemlik Belediye Baskan Adayi Sükrü Deviren, CHP Bursa Il Baskani Nihat Yesiltas, gazeteci Ugur Dündar ve Mine Kirikkanat ile birçok sivil toplum kurulusu temsilcisi ve çok sayida vatandas katildi.

Açilista konusan CHP Genel Baskani Özel, bazi insanlarin hayatlarinin en kiymetli dönemlerini, toplum yararina adadiklarini belirterek, “Müzecilik herkesin yapacagi bir is degildir. Ciddi bir adanmislik ister. Ben Ceyhun Irgil’i 2015 yilinda milletvekili olduktan sonra tanidim. Milletvekilligini bir dönem yapacagini söyledi ve zamani geldi, birakti. Çalistigimiz 3 yil boyunca onunla çok sey paylastik. Bana her zaman katki sagladi. Onun dostlugunu çok seviyorum. Ceyhun Irgil ve ona katki saglayan herkese bu önemli eser için tesekkür ediyorum” dedi.

Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem’in kente bu müzeyi kazandirarak çok önemli bir görev yaptigini belirten Özel, bu dönem yeni aday olan CHP Nilüfer Belediye Baskan Adayi Sadi Özdemir ile el ele burada yer almasindan dolayi da tebrik etti. Siyasetin uzun soluklu bir is oldugunu ifade eden Özel, Baskan Erdem’i isaret ederek, “O, siyasetin sadece makam, mevkii ile yapilmadiginin; vatan, insan sevgisiyle yapildiginin fakinda. Biz geçmis dönemde Nilüfer’e ve partimize yaptiklarindan dolayi minnettariz. Bundan sonra da omuz omuza, kol kola yürüyecegiz. Bundan önce yapilan iyi islerin devami adayimiz Sadi baskan tarafindan gelistirilerek, devam edecek” diye konustu.

Türkiye’de ilk saglikçi genel baskan oldugunu da söyleyen Özel, “Tüm meslektaslarima ve saglik çalisanlarina bu eserin yasatilmasi adina büyük görev düsüyor. Burasi çok kapsamli bir müze. Bursa benim için çok önemli. Yolumuz düstügünde tekrar ziyaret etmek isterim. Emegi geçen herkese cani gönülden tesekkür ediyorum” dedi.

Kültürel mirasina sahip çikan ve müzeler kenti olma yolunda ilerleyen Nilüfer’e bugün bir müze daha kazandirmanin mutlulugunu yasadiklarini belirten Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem de, bu müzenin Türkiye’nin en kapsamli Saglik Müzesi oldugunu vurguladi. Saglik Müzesi’nin Bursa için yeni bir fikir olmadigini hatirlatan Baskan Erdem, Dr. Ceyhun Irgil’in yillarca emek vererek olusturdugu koleksiyonunu yillar önce baska bir mekanda açtigini ancak o mekani bosaltmak zorunda kalinca bu kiymetli birikime Nilüfer Belediyesi olarak kucak açtiklarini vurguladi. Basta Dr. Ceyhun Irgil olmak üzere emegi geçenlere tesekkür eden Baskan Erdem, müzenin olusturulmasinin 3 yil sürdügünü söyledi.

3 binin üzerinde orijinal eserin sergilendigini belirten Erdem, müzeyi gezenlerin adeta zamanda yolculuk yapacaklarini kaydetti.

Müzede; antik dönemden günümüze kadar; tiptan dis hekimligine, eczaciliktan veteriner hekimligine kadar birçok alanda kullanilan malzemenin sergilendigini anlatan Baskan Erdem, “Ziyaretçiler burada, insanligin saglik alaninda nereden nereye geldigini görmekle kalmayip, bizim için çok kiymetli tarihi dönemlere dair izler de bulacaklar. Örnegin; Kurtulus Savasi döneminden kalan saglik malzemelerini görecekler. Atatürk’ün 1926 yilinda Bursa’da tedavi gördügü hastane odasinda kullandigi esyalarini görecekler. Bizim için bu müze, ayni zamanda Cumhuriyetimizin 100. yilina bir saygi durusu niteligini tasiyor” diye konustu.

Müzede çesitli egitim çalismalarinin da yapilacagini duyuran Baskan Erdem, “Ayni zamanda tip tarihi arastirmacilarina da hizmet verecek olan müzenin ikinci katini da, yakin bir zamanda Eczacilik Kültürü Müzesi olarak düzenleyip ziyarete açacagiz. Bilim ve teknolojideki gelismelerin bizi nereden nereye getirdigini gözler önüne seren bu zaman tüneline herkesi davet ediyoruz” dedi.

Açilisi yapilan müzeyi isaret ederek, buranin 20 yillik bir mücadele, sabir ve kararliligin, çabanin eseri oldugunu söyleyen Dr. Ceyhun Irgil de, bu müzenin kurdugu 5. müze oldugunu ve artik kalici olacagina inandigini kaydetti.

Açilisi yapilan müzenin farklarindan bahseden Irgil, “Burasi saglik müzesi ama ayni zamanda Saglik Cumhuriyeti Müzesi. Burada Atatürk’e ait emsalsiz, tek olan esyalar var. Bursa’da 1926 yilinda tedavi gördügü bütün esyalari burada. 100. yil nedeniyle, milli mücadele dönemine özel önem verildi.

Salginlar bölümü özellikle bu müzede çok detayli islendi. Birçok kisi, ‘Ekonomik darlik, zorluk var. Bu müzelere ne ihtiyaç var?’ diyebilir. Aynen onlara katiliyorum. Salt müze açmanin anlami yok. Bir müze sadece müze olmamali. Bu yüzden burasi ayni zamanda egitim merkezi, tip tarih arastirmalari merkezi, ayni zamanda 2 kütüphanesi, 3- 4 egitim salonu, büyük bir etkinlik salonu ve sergi alanlari var. Ayni zamanda halk sagligi tarama merkezi olarak kullanilacak. Gelecekte de baska tibbi alandaki çalismalara örnegin; gelecek yil tip tarihi kongresine ev sahipligi yapmasi planlaniyor” diye konustu.

Eczacilik Kültürü Müzesi’nin de burada yer aldigina isaret eden Dr. Irgil, Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem’in burada desteklerinin oldugunu, seçilecegine inandigi CHP Nilüfer Belediye Baskan Adayi Sadi Özdemir’in de ayni kararliligi sürdürecegini inandigini ekledi. Türkiye’nin en büyük koleksiyonlarindan Sinem Us’a ait eserlerin burada yer alacagini belirten Irgil, müzenin küratörlügünü Sunay Akin’in yaptigini dile getirdi. Nilüfer Belediyesi ile bu konuda protokol imzalandigini da hatirlatan Irgil, “Ayni zamanda bir kent bellegi olusturuyoruz. Bütün gönüllü tarih ve Bursa kültürü konusunda çalisanlar için de egitim salonlari açiyoruz. Onlarin da bir çalisma alani olacak” dedi.

Konusmalarin ardindan kurdele kesimi ile Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun Irgil Saglik Müzesi’nin açilisi gerçeklesti. Daha sonra Dr. Ceyhun Irgil CHP Genel Baskani Özel ve konuklara müze hakkinda bilgi verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile