Özgürgün: Eleştiriler Türkiye‘ye Olursa Üzülürüz

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının kendi hükümetlerini eleştirebileceğini, KKTC‘de demokratik bir ortam olduğunu belirterek, eleştirilerin anavatan Türkiye‘ye yönelik olmasından her zaman üzüntü duyacaklarını söyledi.

Özgürgün, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleri ile Ankara Rixos Otel‘de bir araya gelerek soruları yanıtladı. Özgürgün, 2011 yılının Türkiye‘de turizm alanında KKTC yılı ilan edildiğini anımsatarak, yarın düzenlenecek bir etkinlik için Ankara‘da olduğunu belirtti. Bu vesileyle diplomasi muhabirleri ile de bir araya gelme fırsatı bulduğunu ifade eden Özgürgün, diplomasi muhabirlerinin KKTC‘yi ziyaretinden sonra ilk kez bir araya gelindiğine işaret etti.

Son dönemde KKTC‘deki mitinglerle birlikte bazı sıkıntılar yaşandığını, ancak "Anavatan Türkiye ile KKTC ve iki kardeş halk arasında sıkıntı gibi görülen olayların, Türk ulusunun kopmaz parçası olan bu iki halkın arasının hiçbir şekilde bozulmayacağı" yönünde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Özgürgün, son yapılan mitingin bu tip sıkıntıların çok rahatlıkla aşılabileceğini gösterdiğini söyledi.

Özgürgün, KKTC‘nin son günlerde eylemlerle öne çıktığı belirtilerek "Türkiye hükümeti tarafından eleştiriler de geldi, bir kırgınlık var mı? Aradaki gerilim 2011 yılı etkinliklerini ve ilişkilerimizi etkiler mi" şeklindeki soru üzerine, şunları kaydetti:

"Tabii başta böyle bir endişe doğdu bizde de. 2011 yılı için özellikle turizm, kültür ve sanat alanında burada önemli etkinlikler planlanıyordu ve bunun hazırlıkları da sürüyor. Önümüzdeki günlerde basına da medyaya da yansıyacak. Ancak tabii ondan önce bir kriz, bizi başta gerçekten endişelendirdi. Ama bunun kolay atlatılabilecek bir şey olduğunu da biliyorduk, çünkü iki kardeş ülke ve halk. Baştaki endişemiz tamamen ortadan kalkmış durumda.

-BAŞBAKAN‘IN ERDOĞAN‘IN SÖZLERİ-

Özgürgün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın KKTC‘deki eylemlere ilişkin sözleri ve "besleme" tartışmasıyla ilgili bir soruya ilişkin şunları kaydetti:

"Sayın Başbakan öncelikle böyle bir şeyi açıktan söyledi mi bilmiyorum. Yansıdı tabii bu şekilde ama. Belli demeçler oldu tabii bu konuda. ‘Türkiye‘den para geliyor, oradakiler miting yapıyor, sonra maaş alıyor‘ gibi açıklamalar ben de duydum. Kıbrıs‘ta bunlar tepki yarattı, doğru. Sonra buraya Sayın Başbakan ile bir ziyaretimiz oldu, bunlar konuşuldu. Bir noktada belirli söylemlerin nereye gidebileceği, söylenen sözlerin sonunda ne gibi sıkıntılar yaratacağı düşünülmeli. Bu mutlaka bir tepki yaratıyor bir sıkıntı doğuruyor.

Sayın Cemil Çiçek‘in ilk ziyaretinde Ercan Havalimanı çıkışında 15-20 kişi tarafından bir pankart açılmıştı. Sayın Cemil Çiçek‘in o günden beri çok ciddi bir tepkisi var. Bu tepki sanıyorum Sayın Başbakan‘a da yansıdı. Çiçek‘in bakanlar kuruluna bir sunumu olmuş bunun üzerine. O gün onun olabileceğini kimse tahmin etmiyordu. Tabii 15-20 kişi oraya gidip bir pankart çıkarırsa ve bu da orada olursa, bunun sıkıntısı doğacaktır ve doğmuştur nitekim. Sayın Çiçek‘in tepkisi çok büyük oldu buna. Onun üzerine o günden başlayarak tansiyon yükseldi. Ondan sonraki pankartlar da bunun üzerine Başbakanı, önceki yansımadan sonra o sert tepkiyi verme noktasına getirdi."

-KKTC‘DE HOŞGÖRÜ ORTAMI VAR-

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile