Özrümüzle Üretiyoruz Projesi, 2534 engelliyi iş sahibi yaptı

Fiziksel Engelliler Vakfı (FEV) öncülüğünde gerçekleştirilen 'Özrümüzle Üretiyoruz Projesi' kapsamında, 2 bin 534 engelli istihdam edildi. Programa ko

Fiziksel Engelliler Vakfı (FEV) öncülüğünde gerçekleştirilen 'Özrümüzle Üretiyoruz Projesi' kapsamında, 2 bin 534 engelli istihdam edildi. Programa konuşmacı olarak katılan AK Parti Milletvekili Lokman Ayva, engellilerle işvereni buluşturan projeyi engelsizlere de tavsiye etti. Ayva, Türkiye'nin engelli istihdamı açısından Avrupa ve Amerika'ya oranla çok daha iyi konumda olduğunu söyledi.

FEV ve Avea'nın ortaklaşa sürdürdüğü Özrümüzle Üretiyoruz Projesi 5. yılını doldurdu. Elde edilen sonuçları açıklamak için Conrad Otel'de düzenlenen basın toplantısına; AK Parti İstanbul Milletvekili ve FEV Genel Sekreteri Lokman Ayva, FEV Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Kahraman Emmioğlu, Avea CEO'su Erkan Akdemir, FEV Genel Müdürü Ali Şahin katıldı.

Program'ın açılış konuşmasını yapan Ali Şahin, proje hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Şahin, engellilerin istihdamının tüm problemlerin paket halinde çözümü anlamına geldiğini söyledi. Bu istihdamla tüketici değil, üretici konuma gelindiğini aktaran Şahin, bireyin ailesine muhtaç olmadan yaşamını sürdürmesini sağlandığını söyledi.

Avea'nın destekleriyle 'Özrümüzle Üretiyoruz Projesi'ni gerçekleştirdiklerini belirten Şahin, "5 yıldan bu yana İstanbul'da uygulanan proje kapsamında 7 bin 827 engelli değerlendiremeye alındı. Bunlardan, 6 bin 272 engellinin kariyer planlaması yapılırken, 2 bin 534 engellinin özel sektör kuruluşlarında istihdamı gerçekleştirildi." dedi.

AYVA, PROJEYİ ENGELSİZLERE DE TAVSİYE ETTİ

Lokman Ayva, Türkiye'nin önemli işsizlik sorunu olduğunu belirterek, projeyi gerçekleştirenleri tebrik etti. Bu projeyi engelsizlere de tavsiye ettiğini aktaran Ayva, "İşsizlik çok acı verici bir olay. Allah kimseye yaşatmasın. Siz işsizseniz dünya işsiz demektir. Siz çalışıyorsanız, dünya işsiz olsa da önemi yoktur. Ama burada katılımcıların işleri var. Avea CEO'sunun ve FEV Başkanı'nın işleri var, fakat burada işsiz insanların önünü açmak için projeler üretiyorlar. Hayata geçirdikleri proje ile 2 bin 500 kişinin istihdam edilmesini sağlamışlar. Bu çok önemli bir rakam, bir şehir kurulur. Arkadaşların burada yaptıkları bir pazarlama işidir. Özürlü satıyorlar. Ama satışı çok zor bir pazarlama işi. Kimse bu markaya sahip olmak istemiyor." diye konuştu.

Türkiye özürlülere verdiği önem bakımından iyi yolda ilerlediğini söyleyen Ayva, Avrupa'da özürlü işsizlerin sayısının çok fazla olduğunu, Amerika'da bu oranın yüzde 80 civarında seyrettiğini belirtti. Türkiye'ye bakıldığında ise 8,5 milyon engelli bulunduğunu söyleyen Ayva, "Bunlardan iş için Türkiye İş Kurumu'na başvuran 115 bin engelli kaydı var. Bunlardan 85 bini iş arıyor, 30 bini daha iyi iş arıyor. Dolayısıyla yüzde 1'lere indirmişiz gibi bir durum var." ifadesini kullandı.

Kahraman Emmioğlu, Türkiye'de 8,5 milyon engellinin yaşadığını ve aileleriyle birlikte bu nüfusun 32 milyon gibi önemli bir kitleye dönüştüğünü belirtti. Engelliye iş verme konusunda çoğu iş verenin ön yargısının bulunduğunu aktaran Kahraman Emmioğlu, "Engelli arkadaşlar için iş adamlarıyla görüştüğümüzde sürekli ön yargılarla karşılaşıyoruz. Projeyi anlattığımızda 'Aman başkan engelli alıp da başıma dert mi alayım. Fabrikanın yapısını mı değiştireyim. Parası neyse yardım edeyim. Almak istemiyorum' diyor. Engellilerin sorununa böyle çözüm üretemeyiz. İşsiz insanın morali bozuktur, bu işsiz engelli ise engelinden dolayı işe alınmadığını düşünür ve hayata küser. Bu konuda işverenleri biraz daha duyarlı olmaya davet ediyorum." şeklinde konuştu.

Avea CEO'su Erkan Akdemir, Türkiye'nin geleceğine yatırım yapma gibi anlamlı bir sorumluğu üstlendiklerini söyledi. Türkiye'nin temel sorunları olan istihdam ve işsizlik konularına yer verdiklerini aktaran Akdemir, "Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini engelli vatandaşlarımız oluşturuyor. Bu oran, engelli vatandaşların aileleri ve yakınları da dikkate alındığında, engellilerin yaşadığı sorunlardan nüfusumuzun çok önemli bir bölümünün doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendiği anlamına geliyor. Engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına yönelik olarak özel sektör, sivil toplum işbirliklerinin artması büyük önem taşıyor. Bu noktada Avea - Fiziksel Engelliler Vakfı işbirliğinde sürdürülen Özrümüzle Üretiyoruz Projesi güzel bir örnek teşkil ediyor." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile