Amasya Valiliği İl Özel İdaresi kaynakları ile Yalıboyu'nda 1 milyon 200 bin lira maliyetle yaklaşık iki yılda yaptırılan ve 2008 yılında açılışı yapılan Özel Şehzadeler Müzesi'nde, turizm danışma bürosu, şehzade ve bazı padişahların bal mumu heykelleri yer alıyor. İki katlı ahşap konakta tarihi dokuya uygun restore edilerek iç mefruşatı hazırlanan Amasya Özel Şehzadeler Müzesi'nde, engelli asansörü de bulunuyor.
Müzede rehberlik yapan arkeolog Zuhal Korkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatuniye Mahallesi'nde aslına uygun olarak inşa edilen konakta oluşturulan müzede, Amasya'da valilik yapmış ve bazıları daha sonra Osmanlı İmparatorluğunda tahta çıkmış şehzadelerin bal mumu heykellerinin yer aldığını söyledi.
İki katlı müzenin birinci katında Amasya'da valilik yapmış ancak tahta çıkamayan 5 şehzadenin, ikinci katında ise tahta çıkan 7 Osmanlı padişahının heykellerinin bulunduğunu ifade eden Korkut, "Şehzadeler müzemizin iç tasarımı 15-16. yüzyıl saray mantığı esas alınarak hazırlatıldı. Şehzadelerin ve sultanların hatıraları müzemizde bal mumu heykeller ile canlandırılmaya çalışıldı" dedi.
Amasya'nın Osmanlı döneminde önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Korkut, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada şehzadelerin hayat hikayeleri bal mumu heykellerle canlandırılmaya çalışıldı. Şehzadeler müzesinin iç tasarımı saray motifleri ile dizayn edildi. Halılarımız, kalem işi süslemelerimiz ve o dönemi yansıtan aksesuarlar Topkapı Sarayı örnek alınarak müzemize bire bir uygulandı. Özellikle şehzadelerin ve sultanların kıyafetleri yine Topkapı Sarayı örnek alınarak müzemize özel olarak yaptırıldı. Müzenin her yıl katlanarak artan yerli ve yabancı ziyaretçisi var. Gelen ziyaretçilerimiz müzemizi çok beğeniyor. Çünkü Amasya'da şehzadelerin anlatıldığı tek müze burası."
- Şehzadeler animasyonla konuşuyor
Müzede şehzade ve padişahların LCD ekranda animasyon marifetiyle konuşturulduğunu belirten Korkut, "Şehzadelerin ve padişahların hayat hikayelerinin anlatıldığı 30 dakikalık film de müzemizde yayınlanmakta. Yabancı ziyaretçilerimiz kulaklık takarak İngilizce olarak dinleyebiliyorlar. Hazırlanan bu tanıtıcı CD'ler müze içinde bulunan dev ekranda yayınlanırken ayrıca isteyen ziyaretçilere satılıyor" diye konuştu.
İki katlı ahşap binada engellilerin de ziyareti için engelli asansörü bulunduğunu belirten Korkut, "İki katlı binamızda engelli misafirlerimiz de unutulmadı. Ziyaretçilerimiz engelli asansörünü kullanabiliyor" diye konuştu.
- Özel Şehzadeler Müzesi
Müzede, tahta çıkan Yıldırım Bayezid, Çelebi Sultan Mehmed, II. Murad, Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid Han, III. Murad ile Amasya doğumlu olan Yavuz Sultan Selim ve tahta çıkamamış şehzadeler Ahmet Çelebi, Alaettin Çelebi, Bayezid Çelebi, Ahmet ve Mustafa Çelebi'nin özel kıyafetleriyle bal mumundan yapılmış heykelleri yer alıyor. Heykeltıraş Adil Çelik'in hazırladığı bal mumu heykeller gerçeğini aratmayacak tarzda birebir şehzadeleri yansıtıyor.
Ahşap binada tavan süslemeleri ağaç işçiliği, iç dekorasyon, ışıklandırma ve mefruşat tamamen Osmanlı döneminin ihtişamını yansıtırken müze içindeki dev ekrandan şehzadeler kendilerini ve dönemlerinde geçen önemli olayları konuklara anlatıyorlar. Özel bir ışıklandırma sistemiyle aydınlatılan konakta bulunan bu dev ekran ayrıca tarihten önemli bilgileri ziyaretçilerine yansıtıyor.
Ahşap dokusu ve dekorasyonu ile geleneksel süsleme sanatı örneklerinin göze çaptığı müzede, ayrıca Turizm Danışma Bürosu ve Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü satış bürosu da yer alıyor.
Padişah ve Şehzadeler, Bal Mumu Heykelleriyle Yaşatılıyor
Amasya Valiliğince bir süre önce yaptırılan ve yerli ve yabancı turistlerin ilgisini uyandıran Özel Şehzadeler Müzesi, dekorasyonu ve bal mumu heykelleri ile adeta saray hayatını bugüne aktarıyor.