Pahalı ithal ayakkabıyla mücadele eğitimle olacak

Ucuz ayakkabıyla mücadeleyi hükümetin koruma tedbirleriyle aşan sektör, bu defa pahalı ve kaliteli ayakkabıyla mücadele başlattı. Başarıya ulaşılması

  Ucuz ayakkabıyla mücadeleyi hükümetin koruma tedbirleriyle aşan sektör , bu defa pahalı ve kaliteli ayakkabıyla mücadele başlattı . Başarıya ulaşılması için eğitime vurgu yapan Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Hasan Özcan , Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı ( TASEV ) bünyesindeki okulları daha yüksek hedeflere çekme zorunluluğunun ortaya çıktığını söyledi .

Emek yoğun sektörlerden biri olan ayakkabıcılıkta Çin ve Hindistan menşeli ucuz mallarla mücadeleyi , hükümetin getirdiği ve uzattığı koruma tedbirleriyle kazandıklarını Federasyon Başkanı Özcan , referans fiyat ve ek mali yükümlülük uygulamalarıyla sektörün varlığını sürdürdüğünü belirtti . İthalatın şekil ve boyut değiştirdiğini , daha kaliteli ve daha pahalı ayakkabıya yöneldiğini anlatan Özcan , kaliteyi arttırmak , katma değeri yükseltmek ve mesleki eğitimi önemsemek suretiyle bu durumla mücadeleye çalıştıklarını anlattı . Ayakkabıcılığın mühendislik eğitimine ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Hasan Özcan , " TASEV bünyesinde açtığımız Anadolu meslek lisesi , Anadolu teknik lisesi ve iki yıllık meslek yüksekokulunu daha yüksek hedeflere çekmeliyiz . " diye konuştu .

Ayakkabı Kış 201-28 . İzmir Ayakkabı , Çanta ve Aksesuarları Fuarı , İzmir Uluslararası Fuar Alanı ' nda açıldı . Törende konuşan Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Özcan , her yüzde 1 ' lik büyümenin 100 bin kişiye istihdam demek olduğunu anlattı . Ayakkabıcılıkta ise diğer sektörlerin beş katı istihdam anlamına geldiğini söyledi . Federasyon olarak TASEV ' i kurduklarını ve geçen yıl vakıf bünyesinde bir laboratuvar oluşturduklarını aktaran Özcan , ' ' Bunun bir örneğini de İzmir ' de kurmamız , laboratuvar muayenelerini zorunlu kılan düzenlemeleri yapmak için çalışmamız lazım . İnşallah özellikle insan sağlığına zarar veren ithal ayakkabıların laboratuvar muayenelerini zorunlu kılacağız . ' ' şeklinde konuştu .

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel ise Türkiye ayakkabıcılık sektöründe 420 milyon çift kurulu kapasite bulunduğunu kaydetti . Üretim değil , pazarlama sıkıntısı olduğunu belirten Güzel , Türkiye ' nin ayakkabıcılıkta Avrupa ' da ikinci , dünyada dördüncü sırada yer aldığını , 61 milyar dolarlık dünya ayakkabıcılık pastasından daha fazla pay alınması için çalışılması gerektiğini dile getirdi . Güzel , " Küresel krizden sektör etkilendi . Sayımız azaldı ama ben ümitvarım . Bu bir süreçtir , biraz da eksiği kendimizde arayacağız . Başarı için ayakkabıcılar iş ve güç birliği yapacak . Patron , kendi fabrikasının işçisi olacak . Ülkemizde patron olma hastalığı var . Artık Çin ' i tehdit görmüyoruz . alternatifleri üretiliyor . Çin , bizimle yarışamaz oldu . " dedi . Semt pazarlarının sektöre büyük zarar verdiğini , haftanın yedi günü çok sayıda tezgahta ayakkabı satıldığını ve bunların kayıt dışı olduğunu anlatan Tahsin Güzel , ' ' Türkiye için bu çok önemli . Bu pazaryerlerine çekidüzen verilsin . İzmir ' de ayakkabı satamaz olduk . Perakendeciyi bitirdiler . ' ' diye konuştu .

Ege Bölgesi Sanayi Odası ( EBSO ) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise İzmir ' de ve İstanbul ' da üretilip 100 avro civarında Avrupa ' ya satılan ayakkabıların , orada markalaştırılıp 300 avroya tekrar Türkiye ' ye gönderildiğini söyledi . Kalite ve iyi üretime ağırlık verileceğini belirten Yorgancılar , Federasyon Başkanı Özcan ' ın İzmir ' de laboratuvar kurulması önerisine , gerek TOBB gerekse EBSO olarak her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını ifade ederek , ' ' En azından vatandaşın sağlıklı ayakkabı giymesi için iyi sonuç alınacağını görüyoruz . ' ' dedi .

İzmir Ticaret Odası ( İZTO ) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da sektörün İzmir ' de çok geliştiğini , ayakkabı fabrikası sayısının 100 ' leri geçtiğini aktardı . Demirtaş , ayakkabı laboratuvarı konusunda üzerlerine düşeni yapacaklarını da sözlerine ekledi .

Profesyonellere hitap eden ve 4 Temmuz ' a kadar sürecek olan fuara , bu yıl 111 firma katılıyor . İzmir , İstanbul , Ankara , Konya , Sakarya , Adana , Manisa , Bursa , Antalya ve Trabzon ' un yanısıra İtalya , İran , Brezilya , Bangladeş ve İngiltere ' den de katılımcıların yer alıyor .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile