Pak'tan Yargıtay'a Tepki
Diyarbakır’da kurulan Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), basın toplantısı düzenleyerek, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın program ve tüzük değişikliği konusunda yaptığı uyarıya tepki gösterdi.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya gelen PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, üyeler ve yöneticiler basın açıklaması yaptı. PAK'ın program ve tüzüğünün partiler ile Anayasa'ya aykırı olduğunun iddia edildiğini savunan PAK Genel Başkan Mustafa Özçelik, "Parti isminin ve programının partide Kürtlere ve Kürtlerin varlığını, dil eğitimini, Kürtlerin devlet olma hakkının veya federal, konfederal gibi kendi kendilerini yönetme hakkı dahil olmak üzere neredeyse programlarımızın tümüne yönelik bir itiraz söz konusudur. Tüzüğün partiler kanuna ve Anayasa'ya aykırı olduğu söylenmektedir. PAK meşru bir zemin üzerinde siyaset sahnesine düzenlemiştir. PAK kendi gücünü kendi halkında Kürdistan davasının ve özgürlük mücadelesinden almaktadır. Bu anlamda elbette bizler mevcut yasalar içerisinde siyaset yapmak üzere yola çıkmaktayız. Ama PAK, 11 Kasım 2014’te İçişleri Bakanlığı'na yaptığı resmi başvuru ve 24 gün gecikmeli de olsa almış olduğu 'alındı' belgesi ile bugün artık resmi bir partidir" dedi.
"TÜRKİYE’DEKİ SİYASİ PARTİLER NE KADAR YASALSA BİZDE O KADAR YASALIZ"
AK Parti, HDP ve CHP ile diğer tüm partilerin ne kadar Türkiye’de kanuniyse PAK’ın da o kadar yasal olduğunu belirten Özçelik, "Bu ihtarlar ve olası davalar bu gerçekliği ortadan kaldırmayacaktır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı aslında sadece partimizin isminde Kürdistan olduğundan ya da bizim devletleşme hakkının savunduğumuzu algılamıştır. Kürtçe'ye karşı ve parti isminin Kürtçe olmasına da karşıdır. Bizim Kürtçe'yi anadil olarak kabul etmemizi ve bunun eğitim dili olarak kabul edilmesi gerektiğini söylememiz kanunlara ve Anayasa'ya aykırı olarak dillendirilmiştir. Bu ne demektir, şu anda Kürtçe yayın yapan televizyonlar, eğitim veren üniversiteler veya özel eğitim veren kurumlar demek ki savcılığa göre Anayasa'ya aykırıdır" diye konuştu.