Yargının başka sorunları var." dedi.
Daha önce çıkarılan yargı paketlerinden dolayı yaklaşık 30 bin kişinin dışarı çıktığına ancak bir kısmının suç işleyip yeniden içeri girdiğine dikkat çeken Gündel, gereksiz gündemler içerisinde bu tür paketlerin gündeme getirilerek enerjinin boşa harcandığını ifade etti.
Gündel, "Şu andaki paketteki düzenlemelerde, yargıdaki genel sorunları, genel problemleri çözecek mahiyette olmaktan son derece uzak." ifadelerini kullandı. Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Ahmet Gündel, yargıda yaşanan sıkıntılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İnsanları merakta bıraktıran, gündemdeki davalara olumlu, olumsuz herhangi bir katkı sağlayıp sağlamayacağı merakla beklenen; bundan dolayı da kamuoyunun ilgisini çeken düzenlemeler yapıldığını dile getiren Gündel, ama popüler olmayan Türkiye'de şuan görülmekte olan milyonlarca davayı ve milyonlarca soruşturmayı ilgilendiren, etkileyecek çok önemli düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı. Bu tür popüler düzenlemelere gidilmesinin geriye dönük bakıldığı zaman yargıya, yargının sorunlarına bir adım dahi ilerleme getirmediğinin görüleceğini belirten Gündel, "Evet, yararlı düzenlemeler içerisinde kuşkusuz var. Ama bunlar derde deva olacak nitelikteki düzenlemeler değil. Yargı, gerçekten büyük problemlerle boğuşuyor." diye konuştu.
"MİLYONLARCA DOSYAYI BİRKAÇ KİŞİ ÜZERİNDEN TARTIŞIR HALE GELDİK" Hep gündemdeki Ergin Saygun'un hastalığı, tahliye edilmesi, birkaç öne çıkan Mehmet Haberal gibi insanların konuşulduğunu belirten Gündel, "Milyonlarca şuan görülmekte olan dosyayı, birkaç kişi üzerinden tartışır hale geldik. Terörle ilgili düzenlemeleri, Türkiye'nin terörle boğuşan, yıllardan beri teröre mesai harcayan, ülkenin sorunlarından birisi olan terör algısını bir tarafa bırakarak birkaç kişiyle ilgili sorunların çözülmesini sağlayacak; bu nedenle de genel yapıyı bozabilecek bir takım düzenlemeler çalışmalar içerisinde. Onun için Balyoz, Ergenekon gibi buralarda sorunlar varsa, bu yargının bütünlüğü içerisindeki sorunlardan biri veya birkaçı. Yargıdaki genel problemleri çözmeden, bu gündemdeki problemleri çözmek zaten söz konusu değil. Birkaç kişiye özel düzenleme de yapamayacağınıza göre demek ki yargıdaki genel problemlerin üzerine eğilmek lazım. Şuandaki paketteki düzenlemeler de yargıdaki genel sorunları genel problemleri çözecek mahiyette olmaktan son derece uzak." şeklinde konuştu.
"TERÖR ÖRGÜTÜNÜN BİLDİRİSİNİ, AÇIKLAMASINI YAZAR BASARSANIZ MEŞRU HALE GETİRİRSİNİZ" Gündel, şu anki düzenlemelerde küçük bir istisna dışında cebir ve şiddeti terörle bağlantılı olanları cezalandırdığını kaydetti.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i bugün dinlediğini aktaran Gündel, şöyle devam etti: "Terörle mücadelenin 6. maddesinde örgütün bildirilerini yayımlama gibi bir şey var. Terör örgütlerinin bildirilerini veya açıklamalarını basanlar, yayınlayanlar cezalandırılıyor. Şimdi, bu gayet doğal, terörle mücadele eden bir ülkede. Bu batılı devletlerde de böyle. Bunun dışında bir düzenleme olmaz ki zaten. Şimdi siz bunu neyini tekrar düzelteceksiniz. Bu zaten şiddetle ilgili bildiriyi ve açıklamayı suç sayıyor. Terör örgütünün bildirisi; buna zaten izin veremezsiniz. Terör örgütünün bildirisini veya açıklamasını yazarsanız, basarsanız terör örgütünü meşru hale getirirsiniz. Bunu yapamayacağınıza göre cezalandıracaksınız. Yine Sayın Bakan'ın söylediği; terör örgütünün propagandasını yapmak. Terör örgütünün propagandasını yapmak, zaten şiddet içeriyor. Yeni bir şiddet unsurunu ilave etmeye zaten gerek yok." Terör örgütünün veya amacının propagandasını yapmak olayında bir sorun olduğunu dile getiren Gündel, bunun sorunun çok küçük bir parçası olduğuna dikkat çekti. Amacın propagandasının normalde suç olmadığını ifade eden Gündel, Avrupa Birliği (AB) reformları çerçevesinde 2003 yılında 'Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü aleyhine propaganda'nın suç olmaktan çıkarıldığını belirterek, bunların normalde aşıldığını kaydetti.
1991 yılında rahmetli Turgut Özal'ın çıkardığı Terörle Mücadele Yasası'yla Komünizm veya Şeriat'ın propagandasını yapmanın suç olmaktan çıkarıldığını hatırlatan Gündel, ama 8. fıkradaki düzenlemenin bunları tekrar bir yerde suç haline getiren bir içerik taşıdığını vurguladı. "BU TÜR PAKETLER GÜNDEME GETİRİLEREK ENERJİMİZ BOŞA HARCANIYOR" "Gereksiz gündemler içerisinde bu tür paketler gündeme getirilerek enerjimizi boşa harcıyoruz." diyen Gündel, örgütün amacının propagandasını yapmanın suç olmaktan çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Gündel, bunun çok küçük sorunlardan bir tanesi olduğuna dikkat çekti. Dönüp dolaşıp aynı yerdeki bazı kelimeleri, cümleleri değiştirmekle bir yere varılamayacağının altını çizen Gündel, asıl problemlerin bunlar olmadığını kaydetti.
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 17 ilde binlerce hâkim ve savcıyı bir araya getirerek toplantılar yaptığını anlatan Gündel, yargının problemlerini bizzat içinde yaşayanlarla konuşarak tespit edildiğini ifade etti.
Yargının hızlandırılması ve daha sağlıklı çalışmasının asıl sıkıntı olduğunu dile getiren Gündel, yargının hızlı çalışmadığına ve nitelikli kararlar çıkaramadığına dikkat çekti. Etkili soruşturma ve etkin yargılama yapılamadığını ifade eden Gündel, "Biz bununla bağlantılı problemleri çözmemiz gerekirken; bu problemlerin etrafında birazda içine popülizm katarak dolanıp duruyoruz. Gereksiz gündemler içerisinde bu tür paketler gündeme getirilerek enerjimizi boşa harcıyoruz." şeklinde konuştu.
Son dönemde Başbakan'ın ve hükümetin devam eden davalarla ilgili sıkıntılı açıklamaları olduğunu dile getiren Gündel, bu konumda bulunan insanların açıklamalarına dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
'Paketteki Düzenlemeler, Yargıdaki Genel Sorunları Çözmekten Uzak'
Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, 4. Yargı Paketi'ne ilişkin, "Popüler çözümler bunlar.