Pakistan'a Gitmek Isteyen Afganlarin Sinirdaki Bekleyisi Sürüyor

Taliban'in, Afganistan'in tamamina yakininda kontrolü saglamasinin ardindan ülkeden ayrilmak üzere sinir kapilarina yönelen Afganlarin, Afganistan-Pakistan sinirindaki bekleyisleri sürüyor.

Pakistanli yetkililer, AA muhabirine yaptigi açiklamada, iki ülke arasindaki önemli sinir kapilarindan Torkham'da saglik tedavisi için Pakistan'a gelmek isteyen Afganlarin geçisine izin verdiklerini belirtti.

Sinirin Afganistan tarafinda ise bazi Afganlar, Pakistan'a girebilmek için beklemeyi sürdürüyor.

Öte yandan yetkililer, günde yaklasik 1500'ün üzerinde Afganistan vatandasinin Pakistan'dan Afganistan'a geri döndügünü, yaklasik 200-250 Afgan vatandasinin ise Pakistan'a saglik tedavisi görmek amaciyla giris yaptigini aktardi.

Afganistan'in Celalabad sehrinden Abdul Hak, esinin hastalandigini ve onu Pakistan'in Pesaver sehrindeki hastaneye götürmek için bu ülkeye geldigini söyledi.

Hak, Afganistan'da saglik tesisi ve iyi doktor bulunmadigini ifade etti.

3 milyonun üzerinde Afgan mülteciye ev sahipligi yapan Pakistan, yeni bir mülteci akinina sinir kapilarini kapatmis ve daha fazla mülteci almayacagini duyurmustu.

- Taliban'in Afganistan'daki kontrolü sinira da yansidi

Sinirdaki ticari faaliyetler de devam ediyor. Ticari mal tasiyan tirlarin giris çikislari, 24 saat esasina göre sürüyor.

Diger yandan Taliban'in, Afganistan'da Pençsir vilayeti disinda kontrolü saglamasi, sinir kapilarina da yansidi.

Sinir kapilarindaki Afganistan bayraklarinin yerini Taliban bayraklari alirken, Afganistan sinir güvenligini de Taliban mensuplarinin sagladigi görüldü.

Bölge ahalisi, Taliban'in 16 Agustos'ta sinirdaki bayragi degistirdigini belirtiyor.

- Afganistanli çocuklarin tehlikeli mesaisi

Afganistanli çok sayida çocuk ise Torkham pazarlarinda ailelerinin ürettigi çesitli mallari satabilmek için tehlikeli yollara basvuruyor.

Afganistanli çocuklar, sinir kapisindan geçen tirlarin arkalarina veya tekerlerinin arasina saklanarak Pakistan tarafina geçmeye çalisiyor.

Pakistanli yetkililerin her defasinda yakalayarak geri gönderdigi çocuklarin söz konusu tehlikeli girisimleri, gün boyu devam ediyor.

- Taliban'in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde, bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma, yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde, hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hizla hakim oldu.

Baskent Kabil'i kusatan Taliban, 15 Agustos'ta Cumhurbaskani Esref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardindan kenti çatismasiz sekilde kontrolüne aldi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile